Klasszikus

Szegedre költöznek a Csárdáskirálynő sztárjai

2005.07.15. 00:00
Ajánlom
A mai naptól Szegeden folytatódnak a Csárdáskirálynő próbái. A darabot négy hete a Vígszínház házi színpadán gyakorolják a színészek. Érdekesség, hogy Gálffi Lászlót még sohasem rendezte Alföldi Róbert, bár tíz évig voltak egy társulatban.

2005 Szegeden a Fiatalok Éve, ezért a fesztivál műsorának összeállításakor a szervezők a fiatal korosztály ízlésének leginkább megfelelő programokat választották. Nagy várakozás előzi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló produkcióit, így a július 29-én, 30-án és 31-én látható Csárdáskirálynő bemutatását. Kálmán Imre–Békeffi István–Kellér Dezső népszerű nagyoperettjét a fiatalok körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Alföldi Róbert rendezi. „Remélem sikerül úgy színpadra állítani a darabot, hogy az tökéletes lenyomata legyen annak a „kornak”, amelyben születetik, és azt jelentse, jelenthesse a nézők számára, amit Honthyék előadása jelentett sok-sok éven keresztül – az ő kortársaiknak. De a pátoszt félretéve: olyan lesz, amilyen az operett-rajongóknak még belefér, a nem operett rajongóknak pedig már!” – nyilatkozat a rendező.

A földön, vízen, levegőben játszódó történetet Gábor Andor versei teszik a „vájt fülű” közönség számára is igazi csemegévé. A harmadik felvonás badeni fürdőhelyén szó szerint úsznak a boldogságban a szereplők, mialatt különböző légi járművek látványos parádéja teremti meg a show-hangulatot a Dóm téren. A Menczel Róbert–Selmeczi T. György tervezte díszletnek szerves része lesz a Silló István vezényelte zenekar: az előadás során a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar végig „színpadi” szereplők lesznek. Az összetéveszthetetlen Alföldi-rendezés tizenkét kiváló, válogatott táncos segítségével varázsolja bravúrosan mozgalmassá az előadást, amely kifejezetten a szegedi szabadtéri színpadra készül.

Egy nyolcszáz négyzetméteres óriásszínpadot töltenek meg élettel az alkotók. Négyezer néző három alkalommal tekintheti meg a darabot, amelyben a rendező az operaénekeseket és a prózai színészeket egyaránt „próbára teszi”. A Csárdáskirálynő a Szegedi Szabadtéri Játékok legdrágább szuperprodukciója: közel 60 millió forint összköltségvetéssel készül. Csupán néhány adat a pazar kiállítású előadásból: a felhasznált anyagmennyiségek között 2000 méter textília, 1500 méter flitteres szegőző, több-száz pávatoll mellett 150 méter futófény kerül a 300 db új ruhára. A színpadon 80 pár lakkcipő villan meg a felejthetetlen estéken. A játszótéren „belül” a teljes zenekari árok úszómedencévé alakul – körülbelül 50 köbméter vízzel feltöltve. A lenyűgöző, közel 1000 méter bársonnyal borított díszletet élőnövények, tuják, több mint 20 gömbfa egészíti ki.

A Csárdáskirálynő a legismertebb magyar operett: a népszerű melódiák, a pesti színésznő és a gazdag herceg szerelmi története megunhatatlan a könnyű műfajt kedvelők körében. A híres, operettszínházbeli Honthy-, Feleki-, Rátonyi-féle Csárdáskirálynőt tizenöt évig tartották műsoron, így a szervezők szándékai szerint – bízva a páratlan rendezésben és a sztárszereposztásban – a következő években is színre kerül a produkció Szegeden. A főbb szerepekben olyan kiváló művészek láthatóak, mint Hernádi Judit, Gregor József, Bodrogi Gyula, Gálffi László vagy Stohl András. Bodrogi Gyulának a Csárdáskirálynő az egyik kedvenc darabja, és gyerekkora óta szereti, tudja Miska pincér szerepét. Bodrogi híresen nagy komédiás és legendás táncoskomikus, aki ismét varázslatos lépésekkel fogja elkápráztatni a nézőket. A Bónit alakító Stohl András már az első próbák után úgy nyilatkozott, hogy az operett – legalábbis az alkotók számára – igencsak „kemény” műfaj, s csak az tudja ezt igazán, aki „szívből bele tud halni” a „Te rongyos élet…”, vagy a „Jaj, cica eszem azt a…” kezdetű slágerek előadásába. Stohl életében először debütál táncos komikusként.

A címszerepet alakító Hernádi Judit „Hajmási Péter”-ét olyan várakozás övezi, amilyet még Honthy Hanna is megirigyelne, de Alföldi gondoskodott arról, hogy a „nagy nevek” mellett fiatal tehetségek is megmutathassák magukat, így a Színművészeti Egyetemen frissen végzett Bartsch Kata Stáziként látható a produkcióban. Kerekes Ferkó Gálffi László megformálásában igazi színházi csemegének ígérkezik. A szerelmespár Szilviáját a Magyar Állami Operaház fiatal tehetsége, Rálik Szilvia alakítja, aki pályáját Szegeden kezdte, s a Játékok programjában immár második alkalommal szereplő Nabucco című előadásban a világhírű olasz bariton, Paolo Gavanelli partnereként is megcsodálhatjuk. Edvin szerepét a Marica Grófnő Taszilo grófjaként vagy a Mágnás Miska Baracs Istvánjaként már jól ismert Nyári Zoltán, a Budapesti Operettszínház tagja játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.