Klasszikus

Szegedre költöznek a Csárdáskirálynő sztárjai

2005.07.15. 00:00
Ajánlom
A mai naptól Szegeden folytatódnak a Csárdáskirálynő próbái. A darabot négy hete a Vígszínház házi színpadán gyakorolják a színészek. Érdekesség, hogy Gálffi Lászlót még sohasem rendezte Alföldi Róbert, bár tíz évig voltak egy társulatban.

2005 Szegeden a Fiatalok Éve, ezért a fesztivál műsorának összeállításakor a szervezők a fiatal korosztály ízlésének leginkább megfelelő programokat választották. Nagy várakozás előzi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló produkcióit, így a július 29-én, 30-án és 31-én látható Csárdáskirálynő bemutatását. Kálmán Imre–Békeffi István–Kellér Dezső népszerű nagyoperettjét a fiatalok körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Alföldi Róbert rendezi. „Remélem sikerül úgy színpadra állítani a darabot, hogy az tökéletes lenyomata legyen annak a „kornak”, amelyben születetik, és azt jelentse, jelenthesse a nézők számára, amit Honthyék előadása jelentett sok-sok éven keresztül – az ő kortársaiknak. De a pátoszt félretéve: olyan lesz, amilyen az operett-rajongóknak még belefér, a nem operett rajongóknak pedig már!” – nyilatkozat a rendező.

A földön, vízen, levegőben játszódó történetet Gábor Andor versei teszik a „vájt fülű” közönség számára is igazi csemegévé. A harmadik felvonás badeni fürdőhelyén szó szerint úsznak a boldogságban a szereplők, mialatt különböző légi járművek látványos parádéja teremti meg a show-hangulatot a Dóm téren. A Menczel Róbert–Selmeczi T. György tervezte díszletnek szerves része lesz a Silló István vezényelte zenekar: az előadás során a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar végig „színpadi” szereplők lesznek. Az összetéveszthetetlen Alföldi-rendezés tizenkét kiváló, válogatott táncos segítségével varázsolja bravúrosan mozgalmassá az előadást, amely kifejezetten a szegedi szabadtéri színpadra készül.

Egy nyolcszáz négyzetméteres óriásszínpadot töltenek meg élettel az alkotók. Négyezer néző három alkalommal tekintheti meg a darabot, amelyben a rendező az operaénekeseket és a prózai színészeket egyaránt „próbára teszi”. A Csárdáskirálynő a Szegedi Szabadtéri Játékok legdrágább szuperprodukciója: közel 60 millió forint összköltségvetéssel készül. Csupán néhány adat a pazar kiállítású előadásból: a felhasznált anyagmennyiségek között 2000 méter textília, 1500 méter flitteres szegőző, több-száz pávatoll mellett 150 méter futófény kerül a 300 db új ruhára. A színpadon 80 pár lakkcipő villan meg a felejthetetlen estéken. A játszótéren „belül” a teljes zenekari árok úszómedencévé alakul – körülbelül 50 köbméter vízzel feltöltve. A lenyűgöző, közel 1000 méter bársonnyal borított díszletet élőnövények, tuják, több mint 20 gömbfa egészíti ki.

A Csárdáskirálynő a legismertebb magyar operett: a népszerű melódiák, a pesti színésznő és a gazdag herceg szerelmi története megunhatatlan a könnyű műfajt kedvelők körében. A híres, operettszínházbeli Honthy-, Feleki-, Rátonyi-féle Csárdáskirálynőt tizenöt évig tartották műsoron, így a szervezők szándékai szerint – bízva a páratlan rendezésben és a sztárszereposztásban – a következő években is színre kerül a produkció Szegeden. A főbb szerepekben olyan kiváló művészek láthatóak, mint Hernádi Judit, Gregor József, Bodrogi Gyula, Gálffi László vagy Stohl András. Bodrogi Gyulának a Csárdáskirálynő az egyik kedvenc darabja, és gyerekkora óta szereti, tudja Miska pincér szerepét. Bodrogi híresen nagy komédiás és legendás táncoskomikus, aki ismét varázslatos lépésekkel fogja elkápráztatni a nézőket. A Bónit alakító Stohl András már az első próbák után úgy nyilatkozott, hogy az operett – legalábbis az alkotók számára – igencsak „kemény” műfaj, s csak az tudja ezt igazán, aki „szívből bele tud halni” a „Te rongyos élet…”, vagy a „Jaj, cica eszem azt a…” kezdetű slágerek előadásába. Stohl életében először debütál táncos komikusként.

A címszerepet alakító Hernádi Judit „Hajmási Péter”-ét olyan várakozás övezi, amilyet még Honthy Hanna is megirigyelne, de Alföldi gondoskodott arról, hogy a „nagy nevek” mellett fiatal tehetségek is megmutathassák magukat, így a Színművészeti Egyetemen frissen végzett Bartsch Kata Stáziként látható a produkcióban. Kerekes Ferkó Gálffi László megformálásában igazi színházi csemegének ígérkezik. A szerelmespár Szilviáját a Magyar Állami Operaház fiatal tehetsége, Rálik Szilvia alakítja, aki pályáját Szegeden kezdte, s a Játékok programjában immár második alkalommal szereplő Nabucco című előadásban a világhírű olasz bariton, Paolo Gavanelli partnereként is megcsodálhatjuk. Edvin szerepét a Marica Grófnő Taszilo grófjaként vagy a Mágnás Miska Baracs Istvánjaként már jól ismert Nyári Zoltán, a Budapesti Operettszínház tagja játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.