Klasszikus

Szegedre költöznek a Csárdáskirálynő sztárjai

2005.07.15. 00:00
Ajánlom
A mai naptól Szegeden folytatódnak a Csárdáskirálynő próbái. A darabot négy hete a Vígszínház házi színpadán gyakorolják a színészek. Érdekesség, hogy Gálffi Lászlót még sohasem rendezte Alföldi Róbert, bár tíz évig voltak egy társulatban.

2005 Szegeden a Fiatalok Éve, ezért a fesztivál műsorának összeállításakor a szervezők a fiatal korosztály ízlésének leginkább megfelelő programokat választották. Nagy várakozás előzi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló produkcióit, így a július 29-én, 30-án és 31-én látható Csárdáskirálynő bemutatását. Kálmán Imre–Békeffi István–Kellér Dezső népszerű nagyoperettjét a fiatalok körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Alföldi Róbert rendezi. „Remélem sikerül úgy színpadra állítani a darabot, hogy az tökéletes lenyomata legyen annak a „kornak”, amelyben születetik, és azt jelentse, jelenthesse a nézők számára, amit Honthyék előadása jelentett sok-sok éven keresztül – az ő kortársaiknak. De a pátoszt félretéve: olyan lesz, amilyen az operett-rajongóknak még belefér, a nem operett rajongóknak pedig már!” – nyilatkozat a rendező.

A földön, vízen, levegőben játszódó történetet Gábor Andor versei teszik a „vájt fülű” közönség számára is igazi csemegévé. A harmadik felvonás badeni fürdőhelyén szó szerint úsznak a boldogságban a szereplők, mialatt különböző légi járművek látványos parádéja teremti meg a show-hangulatot a Dóm téren. A Menczel Róbert–Selmeczi T. György tervezte díszletnek szerves része lesz a Silló István vezényelte zenekar: az előadás során a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar végig „színpadi” szereplők lesznek. Az összetéveszthetetlen Alföldi-rendezés tizenkét kiváló, válogatott táncos segítségével varázsolja bravúrosan mozgalmassá az előadást, amely kifejezetten a szegedi szabadtéri színpadra készül.

Egy nyolcszáz négyzetméteres óriásszínpadot töltenek meg élettel az alkotók. Négyezer néző három alkalommal tekintheti meg a darabot, amelyben a rendező az operaénekeseket és a prózai színészeket egyaránt „próbára teszi”. A Csárdáskirálynő a Szegedi Szabadtéri Játékok legdrágább szuperprodukciója: közel 60 millió forint összköltségvetéssel készül. Csupán néhány adat a pazar kiállítású előadásból: a felhasznált anyagmennyiségek között 2000 méter textília, 1500 méter flitteres szegőző, több-száz pávatoll mellett 150 méter futófény kerül a 300 db új ruhára. A színpadon 80 pár lakkcipő villan meg a felejthetetlen estéken. A játszótéren „belül” a teljes zenekari árok úszómedencévé alakul – körülbelül 50 köbméter vízzel feltöltve. A lenyűgöző, közel 1000 méter bársonnyal borított díszletet élőnövények, tuják, több mint 20 gömbfa egészíti ki.

A Csárdáskirálynő a legismertebb magyar operett: a népszerű melódiák, a pesti színésznő és a gazdag herceg szerelmi története megunhatatlan a könnyű műfajt kedvelők körében. A híres, operettszínházbeli Honthy-, Feleki-, Rátonyi-féle Csárdáskirálynőt tizenöt évig tartották műsoron, így a szervezők szándékai szerint – bízva a páratlan rendezésben és a sztárszereposztásban – a következő években is színre kerül a produkció Szegeden. A főbb szerepekben olyan kiváló művészek láthatóak, mint Hernádi Judit, Gregor József, Bodrogi Gyula, Gálffi László vagy Stohl András. Bodrogi Gyulának a Csárdáskirálynő az egyik kedvenc darabja, és gyerekkora óta szereti, tudja Miska pincér szerepét. Bodrogi híresen nagy komédiás és legendás táncoskomikus, aki ismét varázslatos lépésekkel fogja elkápráztatni a nézőket. A Bónit alakító Stohl András már az első próbák után úgy nyilatkozott, hogy az operett – legalábbis az alkotók számára – igencsak „kemény” műfaj, s csak az tudja ezt igazán, aki „szívből bele tud halni” a „Te rongyos élet…”, vagy a „Jaj, cica eszem azt a…” kezdetű slágerek előadásába. Stohl életében először debütál táncos komikusként.

A címszerepet alakító Hernádi Judit „Hajmási Péter”-ét olyan várakozás övezi, amilyet még Honthy Hanna is megirigyelne, de Alföldi gondoskodott arról, hogy a „nagy nevek” mellett fiatal tehetségek is megmutathassák magukat, így a Színművészeti Egyetemen frissen végzett Bartsch Kata Stáziként látható a produkcióban. Kerekes Ferkó Gálffi László megformálásában igazi színházi csemegének ígérkezik. A szerelmespár Szilviáját a Magyar Állami Operaház fiatal tehetsége, Rálik Szilvia alakítja, aki pályáját Szegeden kezdte, s a Játékok programjában immár második alkalommal szereplő Nabucco című előadásban a világhírű olasz bariton, Paolo Gavanelli partnereként is megcsodálhatjuk. Edvin szerepét a Marica Grófnő Taszilo grófjaként vagy a Mágnás Miska Baracs Istvánjaként már jól ismert Nyári Zoltán, a Budapesti Operettszínház tagja játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.