Klasszikus

Szegedre költöznek a Csárdáskirálynő sztárjai

2005.07.15. 00:00
Ajánlom
A mai naptól Szegeden folytatódnak a Csárdáskirálynő próbái. A darabot négy hete a Vígszínház házi színpadán gyakorolják a színészek. Érdekesség, hogy Gálffi Lászlót még sohasem rendezte Alföldi Róbert, bár tíz évig voltak egy társulatban.

2005 Szegeden a Fiatalok Éve, ezért a fesztivál műsorának összeállításakor a szervezők a fiatal korosztály ízlésének leginkább megfelelő programokat választották. Nagy várakozás előzi meg a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló produkcióit, így a július 29-én, 30-án és 31-én látható Csárdáskirálynő bemutatását. Kálmán Imre–Békeffi István–Kellér Dezső népszerű nagyoperettjét a fiatalok körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Alföldi Róbert rendezi. „Remélem sikerül úgy színpadra állítani a darabot, hogy az tökéletes lenyomata legyen annak a „kornak”, amelyben születetik, és azt jelentse, jelenthesse a nézők számára, amit Honthyék előadása jelentett sok-sok éven keresztül – az ő kortársaiknak. De a pátoszt félretéve: olyan lesz, amilyen az operett-rajongóknak még belefér, a nem operett rajongóknak pedig már!” – nyilatkozat a rendező.

A földön, vízen, levegőben játszódó történetet Gábor Andor versei teszik a „vájt fülű” közönség számára is igazi csemegévé. A harmadik felvonás badeni fürdőhelyén szó szerint úsznak a boldogságban a szereplők, mialatt különböző légi járművek látványos parádéja teremti meg a show-hangulatot a Dóm téren. A Menczel Róbert–Selmeczi T. György tervezte díszletnek szerves része lesz a Silló István vezényelte zenekar: az előadás során a Szegedi Nemzeti Színház Énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar végig „színpadi” szereplők lesznek. Az összetéveszthetetlen Alföldi-rendezés tizenkét kiváló, válogatott táncos segítségével varázsolja bravúrosan mozgalmassá az előadást, amely kifejezetten a szegedi szabadtéri színpadra készül.

Egy nyolcszáz négyzetméteres óriásszínpadot töltenek meg élettel az alkotók. Négyezer néző három alkalommal tekintheti meg a darabot, amelyben a rendező az operaénekeseket és a prózai színészeket egyaránt „próbára teszi”. A Csárdáskirálynő a Szegedi Szabadtéri Játékok legdrágább szuperprodukciója: közel 60 millió forint összköltségvetéssel készül. Csupán néhány adat a pazar kiállítású előadásból: a felhasznált anyagmennyiségek között 2000 méter textília, 1500 méter flitteres szegőző, több-száz pávatoll mellett 150 méter futófény kerül a 300 db új ruhára. A színpadon 80 pár lakkcipő villan meg a felejthetetlen estéken. A játszótéren „belül” a teljes zenekari árok úszómedencévé alakul – körülbelül 50 köbméter vízzel feltöltve. A lenyűgöző, közel 1000 méter bársonnyal borított díszletet élőnövények, tuják, több mint 20 gömbfa egészíti ki.

A Csárdáskirálynő a legismertebb magyar operett: a népszerű melódiák, a pesti színésznő és a gazdag herceg szerelmi története megunhatatlan a könnyű műfajt kedvelők körében. A híres, operettszínházbeli Honthy-, Feleki-, Rátonyi-féle Csárdáskirálynőt tizenöt évig tartották műsoron, így a szervezők szándékai szerint – bízva a páratlan rendezésben és a sztárszereposztásban – a következő években is színre kerül a produkció Szegeden. A főbb szerepekben olyan kiváló művészek láthatóak, mint Hernádi Judit, Gregor József, Bodrogi Gyula, Gálffi László vagy Stohl András. Bodrogi Gyulának a Csárdáskirálynő az egyik kedvenc darabja, és gyerekkora óta szereti, tudja Miska pincér szerepét. Bodrogi híresen nagy komédiás és legendás táncoskomikus, aki ismét varázslatos lépésekkel fogja elkápráztatni a nézőket. A Bónit alakító Stohl András már az első próbák után úgy nyilatkozott, hogy az operett – legalábbis az alkotók számára – igencsak „kemény” műfaj, s csak az tudja ezt igazán, aki „szívből bele tud halni” a „Te rongyos élet…”, vagy a „Jaj, cica eszem azt a…” kezdetű slágerek előadásába. Stohl életében először debütál táncos komikusként.

A címszerepet alakító Hernádi Judit „Hajmási Péter”-ét olyan várakozás övezi, amilyet még Honthy Hanna is megirigyelne, de Alföldi gondoskodott arról, hogy a „nagy nevek” mellett fiatal tehetségek is megmutathassák magukat, így a Színművészeti Egyetemen frissen végzett Bartsch Kata Stáziként látható a produkcióban. Kerekes Ferkó Gálffi László megformálásában igazi színházi csemegének ígérkezik. A szerelmespár Szilviáját a Magyar Állami Operaház fiatal tehetsége, Rálik Szilvia alakítja, aki pályáját Szegeden kezdte, s a Játékok programjában immár második alkalommal szereplő Nabucco című előadásban a világhírű olasz bariton, Paolo Gavanelli partnereként is megcsodálhatjuk. Edvin szerepét a Marica Grófnő Taszilo grófjaként vagy a Mágnás Miska Baracs Istvánjaként már jól ismert Nyári Zoltán, a Budapesti Operettszínház tagja játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.