Klasszikus

Székely Mihály-emlékplakettet kapott Csák József énekművész

2004.03.26. 00:00
Ajánlom
A Székely Mihály-emlékplakettet – a Fészek Művészklub Alapítvány által alapított elismerést, Csillag István szobrászművész alkotását – először 1964. március 22-én, Székely Mihály halálának első évfordulóján adták át, ezt követően pedig minden évben a nagy művész halálának évfordulóján veheti át a szerencsés kitüntetett.

Az eddigi kitüntetettek névsorában szerepel többek között Ilosfalvy Róbert (1964), Sólyom-Nagy Sándor (1974), Sass Sylvia (1976), Kincses Veronika (1979), Polgár László (1982), Csavlek Etelka (1991), Frankó Tünde(1999) és Gregor József (2000). Az idei évben Szinetár Miklós Csák József tenoristának nyújtotta át az emlékplakettet.

Csák József Kisvárdán született, s a BME Építészmérnöki Karán szerzett építészmérnöki diplomát. Énekelni magánúton, Hoór-Tempis Erzsébet irányításával kezdett, majd hat évvel később Pauk Annánál folytatta tanulmányait. Előadóművészi karrierjével párhuzamosan jelenleg is tanít a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1985-ben akkori tanára, Neményi Lili biztatására meghallgatásra jelentkezett a Magyar Állami Operaházban, ahol első szerepe Puccini Manon Lescaut-jának Lámpagyújtogatója volt. Ezzel egyidejűleg bemutatkozhatott Verdi Az álarcosbál című operájának tenor főszerepében is. Operai repertoárja mellett oratóriumokat, operettet, dalokat is gyakran énekel. Kodály Psalmus Hungaricusában és Petrovics Jónás könyve című művében például a chilei közönség is hallhatta őt. Eddig összesen 33 operai főszerepet énekelt el hazánkban illetve külföldön.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.