Klasszikus

Székely Mihály-emlékplakettet kapott Csák József énekművész

2004.03.26. 00:00
Ajánlom
A Székely Mihály-emlékplakettet – a Fészek Művészklub Alapítvány által alapított elismerést, Csillag István szobrászművész alkotását – először 1964. március 22-én, Székely Mihály halálának első évfordulóján adták át, ezt követően pedig minden évben a nagy művész halálának évfordulóján veheti át a szerencsés kitüntetett.

Az eddigi kitüntetettek névsorában szerepel többek között Ilosfalvy Róbert (1964), Sólyom-Nagy Sándor (1974), Sass Sylvia (1976), Kincses Veronika (1979), Polgár László (1982), Csavlek Etelka (1991), Frankó Tünde(1999) és Gregor József (2000). Az idei évben Szinetár Miklós Csák József tenoristának nyújtotta át az emlékplakettet.

Csák József Kisvárdán született, s a BME Építészmérnöki Karán szerzett építészmérnöki diplomát. Énekelni magánúton, Hoór-Tempis Erzsébet irányításával kezdett, majd hat évvel később Pauk Annánál folytatta tanulmányait. Előadóművészi karrierjével párhuzamosan jelenleg is tanít a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1985-ben akkori tanára, Neményi Lili biztatására meghallgatásra jelentkezett a Magyar Állami Operaházban, ahol első szerepe Puccini Manon Lescaut-jának Lámpagyújtogatója volt. Ezzel egyidejűleg bemutatkozhatott Verdi Az álarcosbál című operájának tenor főszerepében is. Operai repertoárja mellett oratóriumokat, operettet, dalokat is gyakran énekel. Kodály Psalmus Hungaricusában és Petrovics Jónás könyve című művében például a chilei közönség is hallhatta őt. Eddig összesen 33 operai főszerepet énekelt el hazánkban illetve külföldön.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.