Klasszikus

Székely összhang Szentegyházáról

2003.08.09. 00:00
Ajánlom
A Madarasi Hargita lábánál, Szentegyházán működik húsz éve a székely kultúra egyik bástyája, a száznegyven tagú Gyermekfilharmónia. A Haáz Sándor karnagy által alapított és vezetett együttesben mintegy száz helybéli kislány alkotja a kórust, negyven fiú és lány pedig a szimfonikus zenekart.

A szentegyházi fiatalokat - zeneiskola híján - maga Haáz Sándor tanította meg a muzsika szeretetére és a hangszerek használatára. A Gyermekfilharmónia 1982-ben lépett először közönség elé, azóta egyre nagyobb hírnévre tett szert, s egyre több hazai és külföldi hangversenykörúton vesz részt. Megdobban a szíve mindenkinek, ha meghallja a száznegyven, székely ruhába öltözött kisgyermek tiszta, kedves, a magyarság összetartását hirdető énekét-játékát. Haáz Sándor nevelt "családja" Magyarországon is gyakori vendég, augusztusi turnéja során 13-án este nyolckor a bicskei kastélyudvarban, 14-én este hétkor a mosonmagyaróvári, 15-én délután hatkor a csornai művelődési házban, 17-én este hétkor pedig a csanaki Bezerédi-kastélyban hallhatják az érdeklődők.

A szentegyházi kórust a Gyermekfilharmónia Alapítvány működteti, mely az ifjúság nevelését, a tehetséges fiatalok támogatását, kulturális, humanitárius, karitatív rendezvények szervezését vállalta, s amelynek a küldetése a székely közösség megtartása. Faluturizmussal is foglalkozik, az alapítvány üzemelteti Szentegyházán a Múzeum Szállót, amelyben szívesen látnak vendégül turistákat, népfőiskolásokat, hagyományőrző és művésztársulatokat. Az alapítvány által életre hívott filharmóniai napok zenei fesztivál, a homródmenti népdalvetélkedő és a bútorfestő tábor évről évre nagyobb tömegeket mozgat meg. Ösztöndíj formájában anyagilag is támogatják a zenei pályára készülő diákokat, és testvérkapcsolatokat tartanak fenn gyermekszervezetekkel, iskolákkal, zenei és néptáncegyüttesekkel.

A Gyermekfilharmónia állandó műsorszáma a Székely himnusz, a Kossuth-nóta és Bach Parasztkantátája, gyakran játszanak-énekelnek kuruc kesergőket. Repertoárjukat saját gyűjtésű, még ismeretlen erdélyi népdalokkal bővítik, amiket maguk jegyeznek le Haáz tanár úr vezetésével. Persze sok gonddal is küszködnek, hiszen kevés jó minőségű hangszerük van, a régieket csak akkor tudják megjavíttatni vagy lecserélni, ha pályázaton nyernek. A csoda az, hogy a fellépéseik alkalmával ebből semmit sem érezni. Annál többet abból a szeretetből és lelkesedésből, amely a szentegyháziakat vezérli. A bicskei hangversenyre reményeik szerint Budapestről is sokan ellátogatnak, hogy megérintse őket a száz együtt zengő tiszta gyermekhang.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.