Klasszikus

Székely összhang Szentegyházáról

2003.08.09. 00:00
Ajánlom
A Madarasi Hargita lábánál, Szentegyházán működik húsz éve a székely kultúra egyik bástyája, a száznegyven tagú Gyermekfilharmónia. A Haáz Sándor karnagy által alapított és vezetett együttesben mintegy száz helybéli kislány alkotja a kórust, negyven fiú és lány pedig a szimfonikus zenekart.

A szentegyházi fiatalokat - zeneiskola híján - maga Haáz Sándor tanította meg a muzsika szeretetére és a hangszerek használatára. A Gyermekfilharmónia 1982-ben lépett először közönség elé, azóta egyre nagyobb hírnévre tett szert, s egyre több hazai és külföldi hangversenykörúton vesz részt. Megdobban a szíve mindenkinek, ha meghallja a száznegyven, székely ruhába öltözött kisgyermek tiszta, kedves, a magyarság összetartását hirdető énekét-játékát. Haáz Sándor nevelt "családja" Magyarországon is gyakori vendég, augusztusi turnéja során 13-án este nyolckor a bicskei kastélyudvarban, 14-én este hétkor a mosonmagyaróvári, 15-én délután hatkor a csornai művelődési házban, 17-én este hétkor pedig a csanaki Bezerédi-kastélyban hallhatják az érdeklődők.

A szentegyházi kórust a Gyermekfilharmónia Alapítvány működteti, mely az ifjúság nevelését, a tehetséges fiatalok támogatását, kulturális, humanitárius, karitatív rendezvények szervezését vállalta, s amelynek a küldetése a székely közösség megtartása. Faluturizmussal is foglalkozik, az alapítvány üzemelteti Szentegyházán a Múzeum Szállót, amelyben szívesen látnak vendégül turistákat, népfőiskolásokat, hagyományőrző és művésztársulatokat. Az alapítvány által életre hívott filharmóniai napok zenei fesztivál, a homródmenti népdalvetélkedő és a bútorfestő tábor évről évre nagyobb tömegeket mozgat meg. Ösztöndíj formájában anyagilag is támogatják a zenei pályára készülő diákokat, és testvérkapcsolatokat tartanak fenn gyermekszervezetekkel, iskolákkal, zenei és néptáncegyüttesekkel.

A Gyermekfilharmónia állandó műsorszáma a Székely himnusz, a Kossuth-nóta és Bach Parasztkantátája, gyakran játszanak-énekelnek kuruc kesergőket. Repertoárjukat saját gyűjtésű, még ismeretlen erdélyi népdalokkal bővítik, amiket maguk jegyeznek le Haáz tanár úr vezetésével. Persze sok gonddal is küszködnek, hiszen kevés jó minőségű hangszerük van, a régieket csak akkor tudják megjavíttatni vagy lecserélni, ha pályázaton nyernek. A csoda az, hogy a fellépéseik alkalmával ebből semmit sem érezni. Annál többet abból a szeretetből és lelkesedésből, amely a szentegyháziakat vezérli. A bicskei hangversenyre reményeik szerint Budapestről is sokan ellátogatnak, hogy megérintse őket a száz együtt zengő tiszta gyermekhang.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.