Klasszikus

Székelyfonó és táncjáték a Csokonaiban

2003.04.22. 00:00
Ajánlom
Kodály Székelyfonóját és Bartók Fából faragott királyfiját is áprilisi műsorára tűzte a debreceni Csokonai Színház. A daljátékot Harangi Mária, az allegorikus balettet pedig Földi Béla rendezte.

Izgalmasan új Harangi Mária Székelyfonó-rendezése. A székely falu hangulatát megelevenítő házacska előterében szívszorítóan intim tér a kispad, ahol a Háziaszszony és a Kérő a Nagy Orrú Bolha hamis vádja miatt kénytelen elköszönni egymástól. Az elválás fájdalmát magas művészi szinten közvetíti Újvárosi Andrea altja, aminek sajnos nem elég átütő ellenpontja Ürmösi Imre baritonja. A Görög Ilona balladájában a lányát elengedni nem akaró anya és Bertalakiné harca a művészi teljesítményt tekintve a Görög Ilona édesanyját megformáló Újvárosi Andrea javára dől el. Az Erdélyből érkező Nagy Orrú Bolha nem mindenütt váltja be a hozzá fűzött reményeket: Böjtös Sándor baritonja mintha kevésbé lenne hajlékony .
Bartók Fából faragott királyfija meggyőzően színvonalas. A táncjáték népmesei motívuma Balázs Béla szerint allegóriává változik: a királyfi által készített, életre kelő fabáb nem más, mint a mű, a műalkotás megszemélyesítője. Azt közvetíti, hogy a mű időnként túlnő alkotóján, ez az, „amikor az asszonynak jobban tetszik a vers a költőnél, a kép a festőnél”. A táncszínpadon varázslatos könnyedséggel mozog a tündér szerepében Hanták Rita és a hercegében Svidró Viktor. Fabábként virtuóz teljesítményt nyújt Koncz Lóránt, akinek méltó partnere a királykisasszony Bogdán Petronella.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.