Klasszikus

Székesfehérvári Árva Lázár

2004.07.31. 00:00
Ajánlom
A székesfehérvári Musica Regia Fesztiválon augusztus 1-je és 12-e között három előadást is láthat a publikum a Városház téri szabadtéri színpadon. A szervezők a kéthetes fesztivál műsorának kialakításakor a műfaji változatosságra törekedtek: azaz lesz balett, komolyzenei koncert és balladaest.

A Musica Regia idei nyitányaként vasárnap este ősbemutató várható. Az Árva Lázár című mű szerzőit a közhiedelem és a folklór fennmaradt népköltészeti alkotásai ihlették. Ismert és eddig kevésbé ismert népballadák, valamint Arany János Tetemre hívás című költeményének felhasználásával alkották meg Árva Lázár történetét, akinek históriája eddig nem létezett ugyan a magyar balladahagyományban, de minden egyes eleme és résztörténete innen származik. A darabhoz Madarász Iván komponált zenét. A sajátos művet négyszer is műsorra tűzik: az augusztus 1-jei premiert követően 2-án, 8-án és 9-én. A Réczei Tamás és Harangi Mária rendezte darab főbb szerepeit Kőházi Ádám, Csizmadia Ildikó, Jászberényi Gábor, Zakariás Éva, Zsurzs Kati, Brunner Márta, Závodszky Noémi és Kozáry Ferenc játsszák. Közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Drahos Béla karmester irányításával.

A fesztivál elmaradhatatlan része a Fuvolavarázs: Drahos Béla fuvolaestjének helyszíne azonban ezúttal nem a Városház téri színpad, hanem a fehérvári bazilika lesz. Ugyancsak az Alba Regia Szimfonikusok kísérik a fesztivált záró operagálát augusztus 12-én, amikor Kertesi Ingrid és Kovácsházi István ad elő népszerű operaáriákat a város főterén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.