Klasszikus

Szélesvásznú stream – komolyzene a címlapon

2021.03.22. 09:40
Ajánlom
A Concerto Budapest és az Index.hu a Mozart-nappal és a Beethoven-nappal nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló formátumot hozott létre. A kísérlet arról is szólt, hogy a járványidőszak fizikai és lelki korlátai között a rendkívüli nehézségekből lehet-e mégis előnyt kovácsolni, nyithat-e mindez új utat a szélesebb közönség irányába.

A két tematikus koncertnap, vagy zenefolyam egyértelmű sikernek bizonyult a szokásos koncertlátogatók vagy stream-fogyasztók számának többszörösre emelkedésével: nagyon nagy számban sikerült olyan emberekhez eljuttatni – rövidebb-hosszabb ideig – a klasszikus Pantheon két legnagyobb alakjának zenéjét, akik vélhetően koncerttermekben mindezt nem élték volna át.

A rendkívül igényes komolyzenei-folyam megálmodója Keller András világhírű hegedűművész-karmester, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest zeneigazgatója. A formátum kitalálója, a közvetítések producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre volt.

Az elgondolás négy alapvetésen és feltételezésen alapult:

  • egy magas olvasottsággal rendelkező hírportál folyamatosan címlapon tartja a komolyzenei koncertfolyam esti, „fő műsoridős” részét úgy, hogy közben igényes szöveges és képi tartalmakat épít köré hírként, illetve kommentárként
  • a streamelt videók kimagasló minőségűek, néhol kifejezetten filmes igényű megoldásokkal rendelkeznek
  • mindeközben a koncertek klasszikus zenei programja és minősége a legkisebb engedményt sem teszi a könnyű népszerűség oltárán
  • végül, hogy az előző három szempont együttes megvalósulása következtében mindez léptékekkel nagyobb nézettséget eredményez, mint a szűk zenei szegmensben közzétett streamek, és ezzel valóban lehetőség nyílik a klasszikus zene közönségének korosztályokon átlépő bővítésére.

A Beethoven-nap és a Mozart-nap a klasszikus zenei online közvetítések között vélhetően a legnagyobb belenézési számot érte el – ezek a számok a magyarországinál jelentősen nagyobb piacok (például Németország, Egyesült Királyság) gyakorlatában is kimagaslónak mondhatók.

A Beethoven nap reggeli koncertjére 7700-an voltak kíváncsiak, az esti koncerteket pedig 225000-en követték.

A Concerto Budapest Beethoven-napja összesen 240000 nézőt ért el, este átlagosan 40 perc nézési idővel. A Beethoven-nap részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

A Mozart-nap is hasonlóan kiemelkedő adatokat hozott. A három+egy koncert és az exkluzív körkapcsolás alatt mindösszesen 204000 látogató volt velünk Magyarországról és a világ minden tájáról, amely mind a zenekarnak, mind a komolyzenének, a kulturális szférának komoly lépés.

A délelőtti Nyitókoncert az Index.hu-n 2846 lejátszás indítást (az élő közvetítések közben rögzített szám, amely azt mutatja, hogy az adott streamet hányszor indította el bárki érdeklődő), a 16 órai kezdetű koncert Takács-Nagy Gáborral 1524 lejátszás indítást, míg az esti 19.35-kor kezdődő, már az Index.hu címlapján megjelenő Zárókoncert Keller Andrással 162837 lejátszás indítást ért el, 18 óra 41 perces átlagos nézési idővel. A Concerto Budapest honlapján 3905, YouTube csatornáján 8186 megtekintés, a Zeneakadémia honlapján 1084, Facebook csatornáján 19700 és YouTube csatornáján 4113 megtekintés adódott mindehhez hozzá.

A Mozart-nap részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

A Concerto Budapest mindkét koncertnapot a Zeneakadémia Aviso Stúdiója munkatársai közreműködésével közvetítette: producerek Lakatos Gergely és Dr. Edvi Péter, a Beethoven-nap adásrendezője Komlós András, a Mozart-napé Goszleth Antónia, vezető operatőr Jancsó Nyika, mindkét esemény vezető rendezője pedig Szabó Stein Imre volt.

Fejléckép forrása: Concerto Budapest

Támogatott tartalom.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.