Klasszikus

Szélesvásznú stream – komolyzene a címlapon

2021.03.22. 09:40
Ajánlom
A Concerto Budapest és az Index.hu a Mozart-nappal és a Beethoven-nappal nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló formátumot hozott létre. A kísérlet arról is szólt, hogy a járványidőszak fizikai és lelki korlátai között a rendkívüli nehézségekből lehet-e mégis előnyt kovácsolni, nyithat-e mindez új utat a szélesebb közönség irányába.

A két tematikus koncertnap, vagy zenefolyam egyértelmű sikernek bizonyult a szokásos koncertlátogatók vagy stream-fogyasztók számának többszörösre emelkedésével: nagyon nagy számban sikerült olyan emberekhez eljuttatni – rövidebb-hosszabb ideig – a klasszikus Pantheon két legnagyobb alakjának zenéjét, akik vélhetően koncerttermekben mindezt nem élték volna át.

A rendkívül igényes komolyzenei-folyam megálmodója Keller András világhírű hegedűművész-karmester, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest zeneigazgatója. A formátum kitalálója, a közvetítések producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre volt.

Az elgondolás négy alapvetésen és feltételezésen alapult:

  • egy magas olvasottsággal rendelkező hírportál folyamatosan címlapon tartja a komolyzenei koncertfolyam esti, „fő műsoridős” részét úgy, hogy közben igényes szöveges és képi tartalmakat épít köré hírként, illetve kommentárként
  • a streamelt videók kimagasló minőségűek, néhol kifejezetten filmes igényű megoldásokkal rendelkeznek
  • mindeközben a koncertek klasszikus zenei programja és minősége a legkisebb engedményt sem teszi a könnyű népszerűség oltárán
  • végül, hogy az előző három szempont együttes megvalósulása következtében mindez léptékekkel nagyobb nézettséget eredményez, mint a szűk zenei szegmensben közzétett streamek, és ezzel valóban lehetőség nyílik a klasszikus zene közönségének korosztályokon átlépő bővítésére.

A Beethoven-nap és a Mozart-nap a klasszikus zenei online közvetítések között vélhetően a legnagyobb belenézési számot érte el – ezek a számok a magyarországinál jelentősen nagyobb piacok (például Németország, Egyesült Királyság) gyakorlatában is kimagaslónak mondhatók.

A Beethoven nap reggeli koncertjére 7700-an voltak kíváncsiak, az esti koncerteket pedig 225000-en követték.

A Concerto Budapest Beethoven-napja összesen 240000 nézőt ért el, este átlagosan 40 perc nézési idővel. A Beethoven-nap részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

A Mozart-nap is hasonlóan kiemelkedő adatokat hozott. A három+egy koncert és az exkluzív körkapcsolás alatt mindösszesen 204000 látogató volt velünk Magyarországról és a világ minden tájáról, amely mind a zenekarnak, mind a komolyzenének, a kulturális szférának komoly lépés.

A délelőtti Nyitókoncert az Index.hu-n 2846 lejátszás indítást (az élő közvetítések közben rögzített szám, amely azt mutatja, hogy az adott streamet hányszor indította el bárki érdeklődő), a 16 órai kezdetű koncert Takács-Nagy Gáborral 1524 lejátszás indítást, míg az esti 19.35-kor kezdődő, már az Index.hu címlapján megjelenő Zárókoncert Keller Andrással 162837 lejátszás indítást ért el, 18 óra 41 perces átlagos nézési idővel. A Concerto Budapest honlapján 3905, YouTube csatornáján 8186 megtekintés, a Zeneakadémia honlapján 1084, Facebook csatornáján 19700 és YouTube csatornáján 4113 megtekintés adódott mindehhez hozzá.

A Mozart-nap részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

A Concerto Budapest mindkét koncertnapot a Zeneakadémia Aviso Stúdiója munkatársai közreműködésével közvetítette: producerek Lakatos Gergely és Dr. Edvi Péter, a Beethoven-nap adásrendezője Komlós András, a Mozart-napé Goszleth Antónia, vezető operatőr Jancsó Nyika, mindkét esemény vezető rendezője pedig Szabó Stein Imre volt.

Fejléckép forrása: Concerto Budapest

Támogatott tartalom.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.