Klasszikus

Szélesvásznú stream – komolyzene a címlapon

2021.03.22. 09:40
Ajánlom
A Concerto Budapest és az Index.hu a Mozart-nappal és a Beethoven-nappal nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló formátumot hozott létre. A kísérlet arról is szólt, hogy a járványidőszak fizikai és lelki korlátai között a rendkívüli nehézségekből lehet-e mégis előnyt kovácsolni, nyithat-e mindez új utat a szélesebb közönség irányába.

A két tematikus koncertnap, vagy zenefolyam egyértelmű sikernek bizonyult a szokásos koncertlátogatók vagy stream-fogyasztók számának többszörösre emelkedésével: nagyon nagy számban sikerült olyan emberekhez eljuttatni – rövidebb-hosszabb ideig – a klasszikus Pantheon két legnagyobb alakjának zenéjét, akik vélhetően koncerttermekben mindezt nem élték volna át.

A rendkívül igényes komolyzenei-folyam megálmodója Keller András világhírű hegedűművész-karmester, a Keller Quartet alapítója és a Concerto Budapest zeneigazgatója. A formátum kitalálója, a közvetítések producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre volt.

Az elgondolás négy alapvetésen és feltételezésen alapult:

  • egy magas olvasottsággal rendelkező hírportál folyamatosan címlapon tartja a komolyzenei koncertfolyam esti, „fő műsoridős” részét úgy, hogy közben igényes szöveges és képi tartalmakat épít köré hírként, illetve kommentárként
  • a streamelt videók kimagasló minőségűek, néhol kifejezetten filmes igényű megoldásokkal rendelkeznek
  • mindeközben a koncertek klasszikus zenei programja és minősége a legkisebb engedményt sem teszi a könnyű népszerűség oltárán
  • végül, hogy az előző három szempont együttes megvalósulása következtében mindez léptékekkel nagyobb nézettséget eredményez, mint a szűk zenei szegmensben közzétett streamek, és ezzel valóban lehetőség nyílik a klasszikus zene közönségének korosztályokon átlépő bővítésére.

A Beethoven-nap és a Mozart-nap a klasszikus zenei online közvetítések között vélhetően a legnagyobb belenézési számot érte el – ezek a számok a magyarországinál jelentősen nagyobb piacok (például Németország, Egyesült Királyság) gyakorlatában is kimagaslónak mondhatók.

A Beethoven nap reggeli koncertjére 7700-an voltak kíváncsiak, az esti koncerteket pedig 225000-en követték.

A Concerto Budapest Beethoven-napja összesen 240000 nézőt ért el, este átlagosan 40 perc nézési idővel. A Beethoven-nap részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

A Mozart-nap is hasonlóan kiemelkedő adatokat hozott. A három+egy koncert és az exkluzív körkapcsolás alatt mindösszesen 204000 látogató volt velünk Magyarországról és a világ minden tájáról, amely mind a zenekarnak, mind a komolyzenének, a kulturális szférának komoly lépés.

A délelőtti Nyitókoncert az Index.hu-n 2846 lejátszás indítást (az élő közvetítések közben rögzített szám, amely azt mutatja, hogy az adott streamet hányszor indította el bárki érdeklődő), a 16 órai kezdetű koncert Takács-Nagy Gáborral 1524 lejátszás indítást, míg az esti 19.35-kor kezdődő, már az Index.hu címlapján megjelenő Zárókoncert Keller Andrással 162837 lejátszás indítást ért el, 18 óra 41 perces átlagos nézési idővel. A Concerto Budapest honlapján 3905, YouTube csatornáján 8186 megtekintés, a Zeneakadémia honlapján 1084, Facebook csatornáján 19700 és YouTube csatornáján 4113 megtekintés adódott mindehhez hozzá.

A Mozart-nap részletes programja az alábbi oldalon érhető el.

A Concerto Budapest mindkét koncertnapot a Zeneakadémia Aviso Stúdiója munkatársai közreműködésével közvetítette: producerek Lakatos Gergely és Dr. Edvi Péter, a Beethoven-nap adásrendezője Komlós András, a Mozart-napé Goszleth Antónia, vezető operatőr Jancsó Nyika, mindkét esemény vezető rendezője pedig Szabó Stein Imre volt.

Fejléckép forrása: Concerto Budapest

Támogatott tartalom.

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.