Klasszikus

Széll György a Hírességek Csarnokában

2013.05.27. 14:43
Ajánlom
Széll György karmester is bekerült idén a Gramophone brit zenei szaklap által tavaly létrehozott Hírességek Csarnokába.

A lap szerkesztői, kritikusai mellett a zeneszerető közönség is részt vehetett a nagyszerű karmesterek, előadóművészek, kórusok, hangszeres együttesek, producerek és zeneműkiadók kiválasztásában, akik előadóművészi tökéletességükkel, újító gondolkodásukkal vagy képzelőerejükkel járultak hozzá egyes klasszikus zenei hangfelvételek elkészítéséhez, művészi színvonalához és sikeréhez.

A halhatatlan karmesterek között az idén helyet kapott Széll György is - olyan jelentős művészegyéniségek mellett, mint Karl Böhm, Bernard Haitink, James Levine, Zubin Mehta, Bruno Walter, Gustavo Dudamel vagy éppen Sergiu Celibidache. A folyóirat főszerkesztője, James Jolly blogjában Széll Györgyöt (1897-1970) korábban a keze alatt játszó zenészek pontossága és a zenekari munka fegyelme miatt méltatta, külön kiemelve Széll és a Clevelandi Zenekar Schumann-felvételeinek ma is meglepően korszerű interpretációs elképzeléseit.

A Budapesten született, de Bécsben felnőtt és iskolázott dirigens már tizenévesen koncertezett Európa-szerte. Zongoristaként, karmesterként és komponistaként egyaránt ígéretes tehetségnek számított. 1915-ben, tizennyolc éves korában nevezték ki a Berlini Királyi Operaházhoz (ma Staatsoper), ekkor ismerkedett meg Richard Strauss-szal. Részben Széll vezényelt a Strauss Don Juanjának világpremierjeként készült hangfelvételen is.

A fiatal karmester 1920-ban mutatkozott be Budapesten, ahol a Carment vezényelte az Operaházban, és néhány évig tanított a Zeneakadémián. 1939-ben, a második világháború kitörésekor New Yorkban telepedett le. 1942-ben debütált a Metropolitan Operában, és a következő négy évben rendszeresen vezényelte a társulatot, 1943-ban pedig a New York-i Filharmonikusokat dirigálta. 1946-ban lett a Clevelandi Zenekar főzeneigazgatója, és egészen a haláláig betöltötte ezt a funkciót.

Magyar zenészként tavaly Solti György karmestert és a Takács Kvartettet érte a megtiszteltetés, hogy a Gramophone Walhallájába kerülhetett. Idén ezt Széll György mellett olyan világhírű művészek érdemelték ki, mint Montserrat Caballé, Renée Fleming, Anna Netrebko, Thomas Hampson, Bryn Terfel és Leontyne Price az énekesek, Vladimir Ashkenazy, Emil Gilels és Szergej Rahmanyinov a zongoraművészek közül, valamint - a teljesség igénye nélkül - Andrés Segovia, Maurice André, Wynton Marsalis, Yo-Yo Ma és Emmanuel Pahud, illetve az Amadeus Quartet, az Alban Berg Quartet és a King's Singers.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.