Klasszikus

Széll György a Hírességek Csarnokában

2013.05.27. 14:43
Ajánlom
Széll György karmester is bekerült idén a Gramophone brit zenei szaklap által tavaly létrehozott Hírességek Csarnokába.

A lap szerkesztői, kritikusai mellett a zeneszerető közönség is részt vehetett a nagyszerű karmesterek, előadóművészek, kórusok, hangszeres együttesek, producerek és zeneműkiadók kiválasztásában, akik előadóművészi tökéletességükkel, újító gondolkodásukkal vagy képzelőerejükkel járultak hozzá egyes klasszikus zenei hangfelvételek elkészítéséhez, művészi színvonalához és sikeréhez.

A halhatatlan karmesterek között az idén helyet kapott Széll György is - olyan jelentős művészegyéniségek mellett, mint Karl Böhm, Bernard Haitink, James Levine, Zubin Mehta, Bruno Walter, Gustavo Dudamel vagy éppen Sergiu Celibidache. A folyóirat főszerkesztője, James Jolly blogjában Széll Györgyöt (1897-1970) korábban a keze alatt játszó zenészek pontossága és a zenekari munka fegyelme miatt méltatta, külön kiemelve Széll és a Clevelandi Zenekar Schumann-felvételeinek ma is meglepően korszerű interpretációs elképzeléseit.

A Budapesten született, de Bécsben felnőtt és iskolázott dirigens már tizenévesen koncertezett Európa-szerte. Zongoristaként, karmesterként és komponistaként egyaránt ígéretes tehetségnek számított. 1915-ben, tizennyolc éves korában nevezték ki a Berlini Királyi Operaházhoz (ma Staatsoper), ekkor ismerkedett meg Richard Strauss-szal. Részben Széll vezényelt a Strauss Don Juanjának világpremierjeként készült hangfelvételen is.

A fiatal karmester 1920-ban mutatkozott be Budapesten, ahol a Carment vezényelte az Operaházban, és néhány évig tanított a Zeneakadémián. 1939-ben, a második világháború kitörésekor New Yorkban telepedett le. 1942-ben debütált a Metropolitan Operában, és a következő négy évben rendszeresen vezényelte a társulatot, 1943-ban pedig a New York-i Filharmonikusokat dirigálta. 1946-ban lett a Clevelandi Zenekar főzeneigazgatója, és egészen a haláláig betöltötte ezt a funkciót.

Magyar zenészként tavaly Solti György karmestert és a Takács Kvartettet érte a megtiszteltetés, hogy a Gramophone Walhallájába kerülhetett. Idén ezt Széll György mellett olyan világhírű művészek érdemelték ki, mint Montserrat Caballé, Renée Fleming, Anna Netrebko, Thomas Hampson, Bryn Terfel és Leontyne Price az énekesek, Vladimir Ashkenazy, Emil Gilels és Szergej Rahmanyinov a zongoraművészek közül, valamint - a teljesség igénye nélkül - Andrés Segovia, Maurice André, Wynton Marsalis, Yo-Yo Ma és Emmanuel Pahud, illetve az Amadeus Quartet, az Alban Berg Quartet és a King's Singers.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.