Klasszikus

Széllel tündökleni…

2010.07.07. 08:27
Ajánlom
Harmincadik alkalommal rendezik meg július 8. és 11. között a Csíkszeredai Régizene Fesztivált. A jubileumhoz igazodva ünnepi rendezvények és a visszatekintés jellemzi a programkínálatot.

Hazai és nemzetközi hírű együttesek színvonalas koncertjei, mesterkurzusok, előadások és gyermekprogramok várják az érdeklődőket elsősorban Csíkszeredán, a Mikó-vár udvarában, de sor kerül koncertekre a Csíksomlyói Kegytemplomban, a kiváló akusztikájú Szent Ágoston templomban és a gyergyószárhegyi Lázár Kastélyban is. Fellép a Barozda együttes, a nagykárolyi Collegium, az idén tíz éves kolozsvári Flauto Dolce, a bukaresti Lyceum Consort, a baróti Kájoni Consort valamint a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi zenészekből álló Codex együttes is. A jubileumi események sorába tartozik a Beszélgetés a Régizene Fesztivál kezdeteiről című esemény, amelyet július 9-én rendeznek Simó József (Svédország) és Pávai István (Magyarország) moderálásával. Egy emlékkiadvány is napvilágot lát Széllel tündökleni... címmel, amelyben visszaemlékezéseket, korabeli sajtószövegeket, régi fotókat, dalszövegeket olvashatnak Cseke Gábor és Simó József, a Barozda együttes vezetőjének szerkesztésében. 

Olyan különleges eseményekre is sor kerül, mint például az ausztriai Unicorn Ensemble első romániai koncertje, amely egyben a fesztivál nyitóünnepsége is. Az egyedi projektek között szerepel a Barokk Fesztiválzenekar hangversenye. A zenekar kimondottan a fesztivál idejére jön létre barokk hangszereken játszó, hazai zeneszékből, akik közül néhányan külföldön tevékenykednek. Célja, hogy összefogja a különböző kamaraegyüttesekben tevékenykedő hangszereseket. A koncert művészeti vezetője Ulrike Titze (Drezda, Németország). Az idén 60. születésnapját ünnepelő Kobzos Kiss Tamás huszadik alkalommal lép fel Csíkszeredában, közösen muzsikálva azokkal, akikkel az elmúlt években együttműködött, Kuncz Lászlóval és a Musica Historicával. A nagykárolyi Collegium együttes Babrik József szerzeményeiből játszik, aki reneszánsz stílusban írt dalokat a 20. század közepén, és aki 2010-es év posztumusz Tinódi-lant-díj kitüntetettje lett. 

A fesztiválhoz július 10-én a Schola Cantorum (Farkaslaka) és a Dargason (Kolozsvár) együttes közreműködésével gyerekprogramok valamint nyári kurzus is kapcsolódik. A III. Régizenei Nyári Egyetemen július 5. és 10. között Andrejszki Judit (ének), Széplaki Zoltán (furulya és fuvola), Kónya István (lant és gitár), Kovács Gábor (reneszánsz és barokk táncok) fog mesterkurzust tartani, de érkeznek román és német előadók is Ulrike Titze (barokk hegedű), Guido Titze (barokk oboa), Erich Türk (csembaló) és Ilse L. Herbert (viola da gamba és számozott basszus) személyében. A Nyári Egyetem keretén belül a közönség számára nyitott előadásokra is sor kerül minden nap délután négytől.

http://www.musica-antiqua-hr.ro/

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.