Klasszikus

Szemianyuki

2009.03.26. 00:00
Ajánlom
Az Addams family orosz módra: komikus portré egy zizi családról, avagy az orosz család, aki meghódította a közönséget. A szentpétervári Teatr Licedei vendégjátékára március 26. és 29. között kerül sor a Thália Színházban.

A bohócokhoz hasonlóan krétafehér az arcuk, és buta, óvatos arckifejezéssel néznek. Vérükben van az abszurd. Nem piros az orruk, de a hajuk olyan, mintha egy petárda robbant volna fel benne. Senki nem szól egy szót sem, de mindenki mindent ért és megállíthatatlanul nevet. Az utókor helyet követel az életben, ahol újra és újra összetalálkozik a kitaposott szandálban, femme fatale-ként grimaszoló anya és az elázott apa, aki még akkor is iszik, amikor a kabátujjában egy partvisnyéllel alszik. Ebben a megdöbbentő családban a nagymama a sarokban vonaglik, egyfolytában zsörtölődik, mintha valami betegség kerülgetné, és közben szelídséget és melegséget sugárzó dél-amerikai melódiák szólnak. Az emberséget sugárzó Szemianyuki a szórakoztatás eszközeivel utasítja el az ürességet és a félelmet. Nem szabad beletörődnünk. Nem maradhatunk magunkra.

Az 1968-ban, Leningrádban (Szentpétervár) alakult Licedei Oroszország első és mindmáig egyetlen pantomimes bohócszínháza. Manapság a Licedei Színház hírneve a populáris bohózat és a kortárs orosz pantomim különböző formáinak vitathatatlan és jól érzékelhető alkímiájára alapul, és a gyökerek a commedia dell’artéhez nyúlnak vissza. Az összetevők közötti egyensúlyt okosan és dühös vakmerőséggel hozzák létre, ami nélkülözhetetlen a kegyetlen és maró humor pillanatainak megteremtéséhez, ami aztán dühben és szürreális képekben teljesedik ki. A szavak helyét a plasztikus testmozgás és mimika, a zenei aláfestés és a puszta kifejezőerő veszi át. Nevetés és sírás, öröm és bánat, jó és gonosz – ezek a Licedei művészetében megjelenő egyszerű érzelmek és igazságok, amelyeket mindenki gond nélkül megérthet, bárhonnan érkezzék is. A színházi rangsorok bohócszínház kategóriájában a Licedeit a világ vezető társulatai között jegyzik. Az elmúlt tíz év során a színház számos országban fellépett, valamint az amerikai Lensinkton díszpolgári címe mellett, kolumbiai, hongkongi, kínai, németországi, hollandiai és franciaországi fesztiválok első díjaival is büszkélkedhet.

(2009. március 26, 27, 28, 29 Thália Színház (Budapest) 19:00 – Szemianyuki; km.: Olga Jeliszejeva, Alekszandr Guszárov, Marina Mahajeva; Kaszjan Rivkin, Jelena Szadkova, Julja Szergejeva; d.: Borisz Petrusanszkij; rend.: Borisz Petrusanszkij)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.