Klasszikus

Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus

2012.02.27. 16:07
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia koncertjén Lajtha híres párizsi zeneszerzéstanárának, Nadia Boulanger-nek dedikált Három Mária-himnusza csendül fel március 22-én a Belvárosi Szent Mihály Templomban.

"Kodályon és Lajthán kívül nincs értékes zeneszerzőnk" - írta Bartók Béla a harmincas évei küszöbén álló Lajtha Lászlóról. Az ifjú zeneszerző bizonyos tekintetben a két idősebb pályatárs nyomdokain járt. Ő is széles látókörű zeneszerző és előadóművész, tudós népzenekutató volt - zeneszerzőként azonban a bartókitól és a kodályitól eltérő, egyéni utakat járt be. Sajnos Lajtha életműve mind a mai napig nem csak a nagyközönség, hanem a szakmai körök számára is csak töredékesen ismert. A zeneszerző születésének 120. évfordulója - reményeink szerint - alkalmat kínál Lajtha László "felfedezésére". A Zuglói Filharmónia koncertjén a híres párizsi zeneszerzéstanárnak, Nadia Boulanger-nek dedikált Három Mária-himnusz csendül fel. A mű jól jellemzi Lajtha korokat, stílusokat egybekapcsoló zenei nyelvét, a kompozícióban a magyar népzenei, a középkori gregorián és a századfordulós francia zene elemei megbonthatatlan egységű zenei nyelvet alkotnak. A koncert második részében egy viszonylag korai (1766) liturgikus Haydn-darab csendül fel, mely a szerző legmonumentálisabb misekompozíciója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.