Klasszikus

Szentek emlékére, elesettek javára

2008.11.15. 00:00
Ajánlom
Második alkalommal rendezi meg Zugló Önkormányzata Erzsébet napja alkalmából azt a jótékonysági koncertet, mely Szent Erzsébet szellemiségéhez hűen az elesetteket igyekszik támogatni. November 22-én a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus lép fel a Páduai Szent Antal templomban este fél nyolctól. A koncert bevételét a Down Alapítvány javára ajánlják fel.

A Páduai Szent Antal templom

Szent Erzsébet 801 éve született. A fiatalon elhunyt Árpád-házi királylány, II. András és merániai Gertrúd lánya mélyen elkötelezett volt az elesettek iránt. Életét a szegények és a rászorulók támogatásának szentelte, gyerekmenedékhelyet és kórházat is alapított. Megannyi csoda kötődik nevéhez, melyek közül a legismertebb, amikor kenyeret vitt gondozottjainak, ám sógora kérdésére azt válaszolta, rózsák vannak kosarában. Mikor megmutatta, valóban virágok voltak benne, hisz Isten nem akarta, hogy az asszony hazudni kényszerüljön. Erzsébetet IX. Gergely pápa 1235-ben szentté avatta.

A jótékonysági koncert középpontjában idén Cecília áll, aki mintegy 1000 évvel született Erzsébet előtt, Rómában. Családja pogány volt, ám ő hite jeleként mindig magánál hordta az Evangéliumot, és arannyal átszőtt ruhája alatt vezeklőcsuhát hordott. Fiatalon szüzességet fogadott, ám családja hozzákényszerítette egy Valerianus nevű ifjúhoz, aki azonban tiszteletben tartotta Cecília fogadalmát, sőt, megkeresztelkedett, és testvérét is megnyerte a hitnek. Nemsokára mindhárman elnyerték a vértanúság koronáját. Előbb azonban Cecília még megtérítette az őket kísérő katonákat és tisztjüket. Három napig sikertelenül próbálták kivégezni őt, de a háromszori lefejezést is túlélte. Három napig élt még, ez idő alatt mindenét szétosztotta a szegények között, házából templomot alapított. Nem csoda hát, ha élete több zeneszerzőt is megihletett. Henry Purcell 1683-ban ódát írt hozzá, 1855-ben pedig Charles Gounod egy teljes misét komponált emlékére. E két mű hangzik fel november 22-én, mely egyébként Szent Cecília évfordulója is, hiszen ünnepét először ezen a napon ülték meg Rómában, 545-ben. Később Cecília a Tizennégy Segítő Szent csoportjába került, s egy ártatlan fordítási hiba következtében – mely szerint az esküvőjén maga játszott az orgonán –, ő lett az egyházi zene védőszentje.


Záborszky Kálmán

A Down Alapítvány szülői összefogás eredményeként jött létre 1992-ben. Egyik fő törekvése, hogy minden Down-szindrómás és más értelmi fogyatékos valamint halmozottan sérült gyermek családban nőhessen fel. Az alapítvány fontosnak tartja, hogy az értelmi fogyatékos emberek sorsát életfogytig végigkísérje, s életszakaszonként változó igényeiket minél hatékonyabban szolgálja ki, problémáikat pedig személyre szabottan oldja meg.

A koncertre a belépés ingyenes, a helyszínen adományjegyek vásárolhatók 500-1000-2000 Ft értékben, valamint a templomban perselyadomány elhelyezésére is lehetőség van.

(2008. november 22. 19:30 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus; km.: Fodor Beatrix, Mester Viktória, Megyesi Zoltán, Laborfalvi Soós Béla; vez.: Záborszky Kálmán; Purcell: Óda Szent Cecíliához; Gounod: Szent Cecília mise)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.