Klasszikus

Szentek emlékére, elesettek javára

2008.11.15. 00:00
Ajánlom
Második alkalommal rendezi meg Zugló Önkormányzata Erzsébet napja alkalmából azt a jótékonysági koncertet, mely Szent Erzsébet szellemiségéhez hűen az elesetteket igyekszik támogatni. November 22-én a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus lép fel a Páduai Szent Antal templomban este fél nyolctól. A koncert bevételét a Down Alapítvány javára ajánlják fel.

A Páduai Szent Antal templom

Szent Erzsébet 801 éve született. A fiatalon elhunyt Árpád-házi királylány, II. András és merániai Gertrúd lánya mélyen elkötelezett volt az elesettek iránt. Életét a szegények és a rászorulók támogatásának szentelte, gyerekmenedékhelyet és kórházat is alapított. Megannyi csoda kötődik nevéhez, melyek közül a legismertebb, amikor kenyeret vitt gondozottjainak, ám sógora kérdésére azt válaszolta, rózsák vannak kosarában. Mikor megmutatta, valóban virágok voltak benne, hisz Isten nem akarta, hogy az asszony hazudni kényszerüljön. Erzsébetet IX. Gergely pápa 1235-ben szentté avatta.

A jótékonysági koncert középpontjában idén Cecília áll, aki mintegy 1000 évvel született Erzsébet előtt, Rómában. Családja pogány volt, ám ő hite jeleként mindig magánál hordta az Evangéliumot, és arannyal átszőtt ruhája alatt vezeklőcsuhát hordott. Fiatalon szüzességet fogadott, ám családja hozzákényszerítette egy Valerianus nevű ifjúhoz, aki azonban tiszteletben tartotta Cecília fogadalmát, sőt, megkeresztelkedett, és testvérét is megnyerte a hitnek. Nemsokára mindhárman elnyerték a vértanúság koronáját. Előbb azonban Cecília még megtérítette az őket kísérő katonákat és tisztjüket. Három napig sikertelenül próbálták kivégezni őt, de a háromszori lefejezést is túlélte. Három napig élt még, ez idő alatt mindenét szétosztotta a szegények között, házából templomot alapított. Nem csoda hát, ha élete több zeneszerzőt is megihletett. Henry Purcell 1683-ban ódát írt hozzá, 1855-ben pedig Charles Gounod egy teljes misét komponált emlékére. E két mű hangzik fel november 22-én, mely egyébként Szent Cecília évfordulója is, hiszen ünnepét először ezen a napon ülték meg Rómában, 545-ben. Később Cecília a Tizennégy Segítő Szent csoportjába került, s egy ártatlan fordítási hiba következtében – mely szerint az esküvőjén maga játszott az orgonán –, ő lett az egyházi zene védőszentje.


Záborszky Kálmán

A Down Alapítvány szülői összefogás eredményeként jött létre 1992-ben. Egyik fő törekvése, hogy minden Down-szindrómás és más értelmi fogyatékos valamint halmozottan sérült gyermek családban nőhessen fel. Az alapítvány fontosnak tartja, hogy az értelmi fogyatékos emberek sorsát életfogytig végigkísérje, s életszakaszonként változó igényeiket minél hatékonyabban szolgálja ki, problémáikat pedig személyre szabottan oldja meg.

A koncertre a belépés ingyenes, a helyszínen adományjegyek vásárolhatók 500-1000-2000 Ft értékben, valamint a templomban perselyadomány elhelyezésére is lehetőség van.

(2008. november 22. 19:30 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus; km.: Fodor Beatrix, Mester Viktória, Megyesi Zoltán, Laborfalvi Soós Béla; vez.: Záborszky Kálmán; Purcell: Óda Szent Cecíliához; Gounod: Szent Cecília mise)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.