Klasszikus

Szentendrei Tavaszi Napok 2005

2005.03.04. 00:00
Ajánlom
Klasszikus zenei és jazzkoncertek, színházi előadás és kiállítások várják a 2005. március 12–április 2. között Szentendrére látogatókat. A Szentendrei Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő „Nemzetek Találkozása – vendégünk Lengyelország” programban lengyel művészek előadásai is láthatóak lesznek.

Március 12-én, este hét órától a lengyel Sarakina együttes világzenei koncertje lesz hallható a szentendrei Városháza dísztermében. A balkáni női nevet viselő lengyel együttes zenéje a balkáni – főleg bolgár és macedon – népzene és a jazz sajátos ötvözete. Az eredeti népzene modern zenei köntösben jelenik meg, amelyben egyaránt megtalálhatók klasszikus zenei hatások és jazz improvizációk. Az 1999 óta együtt játszó együttes tagjai professzionális zenészek, akik valamennyien zeneművészeti akadémiát végeztek, vagy végeznek. Az együttes tagjai: Jacek Grekow (harmonika, duda, kaval), Jan Mlejnek (klarinét, tambura), Mateusz Beilski (bőgő), Robert Siwak (dob, kisdob, tapan).

Másnap este ugyanott a szintén lengyel világzenei együttes, a Lautari produkciója lesz hallható. A háromtagú etno-jazz kamarazenekar 2000-ben alakult Wroclawban, jelenleg Poznanban működik. Nevük a mai Románia déli részén élő, zömében cigány származású muzsikusokat idézi, akik ház körüli munkákat végző jobbágyok voltak a múlt század közepéig, majd a jobbágyfelszabadítás után is megtartották zárt közösségeiket, és őrizték sajátos zenei kultúrájukat. Az együttes zenéjében ehhez a tradícióhoz nyúl vissza. Az együttes tagjai: Maciej Filipczuk (hegedű, darabuka), Jeciek Halas (zongora), Michal Zak (furulya, klarinét, kürt).

Március 18-án, hat órakor a Városi Színházterem ad otthont a Dunaújvárosi Táncszínház „Aranyvitéz” című, gyermekeknek szóló táncmesejátékának, amelyet magyar és kaukázusi mesék alapján szerkesztette, rendezte és koreografálta Rácz Attila.

A Városháza dísztermében Bábel Klára hárfaművész és Seres Dóra fuvolaművész tavaszi hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők március 18-án, este hét órakor. Másnap ugyanott, szintén este hét órai kezdettel a Borbély Műhely „Meselia Hill” című lemezének bemutató koncertje lesz. A négy esztendeje alakult zenekarban Borbély Mihály másik együttesétől, a Quartet B-től eltérő hangzást alakított ki zenésztársaival. A koncerten a zenekar tagjai mellett – Baló István (dob), Horváth Balázs (bőgő), Cseke Gábor (zongora) – vendégmuzsikusként fellép Lukács Miklós (cimbalom) és Lantos Zoltán (hegedűs).

Március 20-án Tavaszköszöntő Néptáncgála lesz, amely délután kettőkor menetfelvonulással veszi kezdetét az AGY iskolától a Fő térig, majd a Városi Színházteremig, ahol három órától a fellépő együttesek – Csata Táncegyüttes (Isaszeg), Kéve Táncegyüttes (Ráckeve), Opanke Délszláv Nemzetiségi Együttes (Pomáz), Rokka Néptáncegyüttes (Dunakeszi), Szentendre Néptáncegyüttes gyermek és felnőtt csoportjai – bemutatói lesznek láthatók. Ugyanezen a napon a református templomban virágvasárnapi hangverseny lesz este hat órától. Elhangzik Arcengelo Corelli: Conterto grosso, Henry Purcell: Fantázia, Philipp Emanuel Bach: Esz-dúr oboaverseny és Johann Sebastian Bach: János passió-részletek című műve. Közreműködik Kiss Edit (ének), Ninkó Attila (oboa), valamint a Musica Beata Kórus (karig.: Wolfné Kovács Zsuzsa) és a Szentendrei Kamarazenekar. Vezényel Fenyő Gábor.

Április 2-án este Radoslav Zlatan Dorič „Ne adj Isten, szerbek egyesülnek” című tragikomédiája lesz látható a Városi Színházteremben a Magyarországi Szerb Színház előadásában, a szerző rendezésében. A darab a szerb mentalitást körvonalazza – természetesen a teljesség igénye nélkül.

A rendezvényt a Fő téren megrendezendő „Neo Neon Fényfőtér” elnevezésű, este kilenctől hajnali kettő óráig tartó program zárja, amely egész estés hang- és fényfestészeti kompozíció.

A Fesztivál ideje alatt kiállításokkal várja a látogatókat a Céh Galéria, az Erdész Galéria és Design, a Művészetmalom, a Palmetta Design Galéria, valamint a Szentendrei Képtár és a Vajda Lajos Stúdió.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.