Klasszikus

Szentendrén koncertezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar

2007.07.30. 00:00
Ajánlom
A F.E.C.O (First European Color Orchestra) 2003-ban alakult Hollandiában. A 100 fős zenekar tagjai értelmileg, illetve kis részben halmozottan fogyatékos fiatalok Hollandiából, Litvániából, Lettországból, Belgiumból, Lengyelországból, Angliából és Magyarországról.

Október 22. és 26. között idén Magyarországon rendezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar találkozóját. A találkozó előkészületei során minden ország zenekara előre megkapja a megtanulandó zenedarabokat (ez általában egy-egy, a rendezvénynek otthont adó országra jellemző mű), amelyet mindenki a maga módszerével otthon megtanul, az évi találkozók alkalmával pedig napi két próbával a nagyzenekar litván karmestere segítségével "összejátsszák" az egyénileg megtanult darabokat.

Az együtt eltöltött idő alatt két koncertet ad a F.E.C.O, egyúttal minden ország lehetőséget kap külön zenei bemutatkozásra is. Egy-egy koncert időtartama két óra. A zenei foglalkozásokon kívül cél a vendéglátó ország és város bemutatása, így két kirándulás, valamint két esti program is szerepel a heti programban.

A rendezvény célja: harcolni az előítéletek ellen, megmutatni, hogy a fogyatékos fiatal is helyet kér magának az életben, sőt fogyatéka ellenére rendelkezik olyan részképességekkel, ami élvezhető produkció létrehozására teszi alkalmassá.

A F.E.C.O-n a Parafónia Zenekar képviseli Magyarországot. A közel tíz éve együtt játszó együttes 2003-ban vette fel a Parafónia nevet. A zenekar elsősorban klasszikus zenét játszik: a zeneirodalom nagyjainak műveit - speciális átiratokban. Sok sikeres fellépést mondhatnak magukénak, többször készült velük rádió- és televíziófelvétel, szerepeltek fogyatékos fesztiválokon, de felléptek már a Zeneakadémián, templomokban, kultúrházakban, sőt vidéken is több helyen adtak már koncertet. Idén ötödik alkalommal vendégeskednek a Művészetek Völgyében, és külföldre is egyre több meghívást kapnak. A hangversenyeket sok esetben szakmai előadás is kíséri, amelyek keretében a zenekar oktatói igyekeznek továbbadni a módszer lényegét, ezzel is hozzásegítve minél több értelmében akadályozott gyermeket, fiatalt és felnőttet a zene élvezetéhez.

Az együttes folyamatosan keresi a segítő szándékú embereket. "A zene mindenkié" egyesület számlaszáma: 12001008-00229921-00100008.

A Parafónia Zenekart önállóan is meghallgathatják a Művészetek Völgyében 2007. július 31-én, este hat órakor a monostorapáti katolikus templomban, valamint augusztus 3-án, este nyolc órakor a kapolcsi katolikus templomban.

(2007. október 24. 16:00; október 25. 19:30 Pest Megyei Könyvtár, Városi Színházterem (Szentendre) - Az Első Európai Fogyatékos Zenekar koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.