Klasszikus

Szentendrén koncertezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar

2007.07.30. 00:00
Ajánlom
A F.E.C.O (First European Color Orchestra) 2003-ban alakult Hollandiában. A 100 fős zenekar tagjai értelmileg, illetve kis részben halmozottan fogyatékos fiatalok Hollandiából, Litvániából, Lettországból, Belgiumból, Lengyelországból, Angliából és Magyarországról.

Október 22. és 26. között idén Magyarországon rendezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar találkozóját. A találkozó előkészületei során minden ország zenekara előre megkapja a megtanulandó zenedarabokat (ez általában egy-egy, a rendezvénynek otthont adó országra jellemző mű), amelyet mindenki a maga módszerével otthon megtanul, az évi találkozók alkalmával pedig napi két próbával a nagyzenekar litván karmestere segítségével "összejátsszák" az egyénileg megtanult darabokat.

Az együtt eltöltött idő alatt két koncertet ad a F.E.C.O, egyúttal minden ország lehetőséget kap külön zenei bemutatkozásra is. Egy-egy koncert időtartama két óra. A zenei foglalkozásokon kívül cél a vendéglátó ország és város bemutatása, így két kirándulás, valamint két esti program is szerepel a heti programban.

A rendezvény célja: harcolni az előítéletek ellen, megmutatni, hogy a fogyatékos fiatal is helyet kér magának az életben, sőt fogyatéka ellenére rendelkezik olyan részképességekkel, ami élvezhető produkció létrehozására teszi alkalmassá.

A F.E.C.O-n a Parafónia Zenekar képviseli Magyarországot. A közel tíz éve együtt játszó együttes 2003-ban vette fel a Parafónia nevet. A zenekar elsősorban klasszikus zenét játszik: a zeneirodalom nagyjainak műveit - speciális átiratokban. Sok sikeres fellépést mondhatnak magukénak, többször készült velük rádió- és televíziófelvétel, szerepeltek fogyatékos fesztiválokon, de felléptek már a Zeneakadémián, templomokban, kultúrházakban, sőt vidéken is több helyen adtak már koncertet. Idén ötödik alkalommal vendégeskednek a Művészetek Völgyében, és külföldre is egyre több meghívást kapnak. A hangversenyeket sok esetben szakmai előadás is kíséri, amelyek keretében a zenekar oktatói igyekeznek továbbadni a módszer lényegét, ezzel is hozzásegítve minél több értelmében akadályozott gyermeket, fiatalt és felnőttet a zene élvezetéhez.

Az együttes folyamatosan keresi a segítő szándékú embereket. "A zene mindenkié" egyesület számlaszáma: 12001008-00229921-00100008.

A Parafónia Zenekart önállóan is meghallgathatják a Művészetek Völgyében 2007. július 31-én, este hat órakor a monostorapáti katolikus templomban, valamint augusztus 3-án, este nyolc órakor a kapolcsi katolikus templomban.

(2007. október 24. 16:00; október 25. 19:30 Pest Megyei Könyvtár, Városi Színházterem (Szentendre) - Az Első Európai Fogyatékos Zenekar koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.