Klasszikus

Szentendrén koncertezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar

2007.07.30. 00:00
Ajánlom
A F.E.C.O (First European Color Orchestra) 2003-ban alakult Hollandiában. A 100 fős zenekar tagjai értelmileg, illetve kis részben halmozottan fogyatékos fiatalok Hollandiából, Litvániából, Lettországból, Belgiumból, Lengyelországból, Angliából és Magyarországról.

Október 22. és 26. között idén Magyarországon rendezik az Első Európai Fogyatékos Zenekar találkozóját. A találkozó előkészületei során minden ország zenekara előre megkapja a megtanulandó zenedarabokat (ez általában egy-egy, a rendezvénynek otthont adó országra jellemző mű), amelyet mindenki a maga módszerével otthon megtanul, az évi találkozók alkalmával pedig napi két próbával a nagyzenekar litván karmestere segítségével "összejátsszák" az egyénileg megtanult darabokat.

Az együtt eltöltött idő alatt két koncertet ad a F.E.C.O, egyúttal minden ország lehetőséget kap külön zenei bemutatkozásra is. Egy-egy koncert időtartama két óra. A zenei foglalkozásokon kívül cél a vendéglátó ország és város bemutatása, így két kirándulás, valamint két esti program is szerepel a heti programban.

A rendezvény célja: harcolni az előítéletek ellen, megmutatni, hogy a fogyatékos fiatal is helyet kér magának az életben, sőt fogyatéka ellenére rendelkezik olyan részképességekkel, ami élvezhető produkció létrehozására teszi alkalmassá.

A F.E.C.O-n a Parafónia Zenekar képviseli Magyarországot. A közel tíz éve együtt játszó együttes 2003-ban vette fel a Parafónia nevet. A zenekar elsősorban klasszikus zenét játszik: a zeneirodalom nagyjainak műveit - speciális átiratokban. Sok sikeres fellépést mondhatnak magukénak, többször készült velük rádió- és televíziófelvétel, szerepeltek fogyatékos fesztiválokon, de felléptek már a Zeneakadémián, templomokban, kultúrházakban, sőt vidéken is több helyen adtak már koncertet. Idén ötödik alkalommal vendégeskednek a Művészetek Völgyében, és külföldre is egyre több meghívást kapnak. A hangversenyeket sok esetben szakmai előadás is kíséri, amelyek keretében a zenekar oktatói igyekeznek továbbadni a módszer lényegét, ezzel is hozzásegítve minél több értelmében akadályozott gyermeket, fiatalt és felnőttet a zene élvezetéhez.

Az együttes folyamatosan keresi a segítő szándékú embereket. "A zene mindenkié" egyesület számlaszáma: 12001008-00229921-00100008.

A Parafónia Zenekart önállóan is meghallgathatják a Művészetek Völgyében 2007. július 31-én, este hat órakor a monostorapáti katolikus templomban, valamint augusztus 3-án, este nyolc órakor a kapolcsi katolikus templomban.

(2007. október 24. 16:00; október 25. 19:30 Pest Megyei Könyvtár, Városi Színházterem (Szentendre) - Az Első Európai Fogyatékos Zenekar koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.