Klasszikus

Szenvedély nélkül

2005.03.29. 00:00
Ajánlom
Oratórium vagy opera? Ez a kérdés vetődik fel elsősorban Händel Semele című művével kapcsolatban, amelyet a Tavaszi Fesztivál keretében A Budapesti Kamaraopera mutatott be március 26-án, a Művészetek Palotájának Fesztivál Színháztermében.

Oratórium voltára utal az a körülmény, hogy a szövegkönyve angol nyelvű, és nem olasz, mint a Händel operáké általában, és az is, hogy a kórus nagy szerepet kapott benne. Színpadi előadása mellett szól viszont a témája, amely nem bibliai, hanem görög mitológiai eredetű, és hogy vannak kifejezetten drámai és játékos részletei is. Semele thébai királylány Jupiter kedvese. A főisten féltékeny felesége, Juno ravasz csellel ráveszi szerelmi riválisát, hogy kérje meg Jupitert, ne csak emberi alakot öltve látogassa őt, hanem mutatkozzék meg előtte legalább egyszer igazi isteni fenségében is. Jupiter - vonakodva bár - de teljesíti szerelmese kérését, ám ezzel el is pusztítja, mert az emberi halandókat e lenyűgöző látványnak a vakító fénye nyomban elégeti. Sajnos épp ez a sokkszerű hatás hiányzik a librettóból, következésképp a zenéből és a színpadi játékból is, Semele itt lassan hamvad el. Händel dallaminvenciója bőven árad ebben a művében is, a legkülönbözőbb zenei karakterek széles skáláját sorakoztatja fel az áriákban, kórusokban.

Halász Péter rendező ügyesen egyensúlyozott az oratórium és az opera között, ha a zene statikus jellegű volt, ő is igyekezett elkerülni minden felesleges mozgást, ha viszont igazi konfliktusok jelentkeztek a darabban, akkor a színpadi játékot is dinamikussá változtatta. Nem riadt vissza karikaturisztikus hatáselemektől, de sohasem a zene ellenében. Az előadáson a Budapesti Kamaraopera állandó közreműködője, a Savaria Barokk Együttes játszott. A zenekar, amely korai barokk operákban már sokszor bizonyította jó képességeit, ezúttal kicsit halványabb teljesítményt nyújtott. Talán ez a mű és a viszonylag nagy létszámú kórus több vonós-zenészt igényelt volna, de az is lehet, hogy a Magyarországon eddig nem ismert karmester, a csembaló mellől vezénylő Christian Curnyn nem eléggé szuggesztíven dirigálta Händel életerőtől duzzadó muzsikáját. Az Óbudai Kamarakórus szépen, pontosan teljesítette feladatát. A címszerepben González Mónika kitűnő alakítását élvezhette a közönség. Külsőleg is igen vonzó királylánynak bizonyult, és nehéz, koloratúrás szólamát könnyedén énekelte el. Jupiterként a régi zene jeles specialistája, Timothy Bentch, Ino szerepében pedig Bakos Katalin mutatkozott be. Nagyon tetszett Lehőcz Andrea Junója, volt drámai ereje, de a figura komikus vonásait is jól kiemelte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.