Klasszikus

Szép magyar ének

2012.04.20. 17:02
Ajánlom
A legszebb, legismertebb magyar gyermek- és népdalokat, népies és zeneszerzői dalokat, valamint egyházi énekeket, összesen 430 tételt tartalmaz a Szép magyar ének című hanganyag, amelyet vasárnap Óbudán egy egész napos koncert keretében mutatnak be.

A Béres József üzletember válogatásában most megjelent mintegy tízórás hanganyag mp3 formátumban két CD-n érhető el, többek között a Szent Efrém Férfikar, a Budapesti Énekes Iskola Koncertegyüttese, a Deák Diák Általános Iskola Kiskórusa és a Szent Kereszt Görögkatolikus Kórus, illetve mintegy negyven szólóénekes előadásában, az Akovita kiadó gondozásában. A kiadvány élő bemutatója egy közös éneklés keretében vasárnap az Óbudai Társaskörben, valamint a Szent Péter és Pál Főplébánia-templomban lesz. Reggel nyolctól este nyolcig folyamatosan szól az ének a CD-n szereplő kórusok részvételével.

A Szép magyar ének című hanganyag egy három évvel ezelőtt azonos címmel megjelent gyűjteményes kötet hangos kiadása. A CD-k most egy keménykötésű, kétnyelvű (magyar-angol) könyvecskében találhatók, amely tartalmazza a 430 tétel jegyzékét, betűrendes mutatóját. A produkció művészeti vezetője Bubnó Tamás volt.

Mint a szerző még korábban elmondta, elsősorban azért készítették el a válogatást, mert nem talált a piacon olyan elfogadható minőségű énekeskönyvet, amely az átlagembereknek szól. Hozzátette: szinte minden hozzáférhető forrást áttekintettek, emellett rengeteg népzenei hangzóanyagot hallgattak meg, a cégvezető saját lemezgyűjteményére is támaszkova. Béres József a Zenetudományi Intézetben kapott szakmai segítséget a megvalósításhoz. A könyv tudományos tanácsadója Dobszay László, népzenei szakértője Bereczky János volt. A kötet öt-hat éven át készült, szerepelnek benne a kották és a dalszövegek is.

A kötetben és a CD-ken külön fejezetet alkotnak a gyermekdalok, a népdalok (ezen belül például a népszokásokhoz kapcsolódó dalok, ivó- és mulatódalok), a népies (köztük a történelmi) dalok, a 19-20. századi zeneszerzői dalok és hazafias énekek, valamint a szent énekek (gregorián dallamok, görög és római katolikus, valamint protestáns dalok). A legrégebbi dalok a középkori népi énekekig nyúlnak vissza, a legkésőbbi műdalok a 20. században, a két világháború között keletkeztek. "Ezek a dalok a magyar kultúra részei, jó lenne, ha minél több ember megismerné és énekelné őket. Vikár Bélától Domokos Péter Pálig zeneszerzőink nemcsak gyűjtötték, hanem fel is dolgozták ezeket" - mondta korábban az üzletember.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.