Klasszikus

Szép, romantikus Hazay Tibor-emlékkoncert

2005.02.01. 00:00
Ajánlom
nyolcvanas években egy budapesti zeneakadémista vagy konzervatóriumi növendék számára cseppet sem volt egyszerű nyugat-európai ösztöndíjat szerezni. Ebben az időben – és később is – sokak számára nagyon fontos lehetőséget jelentettek azok a meghívások, melyek az európai hírű Freiburgi Zeneakadémiáról érkeztek egy-egy mesterkurzusra vagy több szemeszterre.

E meghívások feladója Hazay Tibor professzor úr volt, aki évtizedek alatt több tucat kiváló zongoristát nevelt fel Freiburgban. Hazay az 1956-os forradalom idején, tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot, művészi pályája Svájcba, majd Németországba vezette, s miközben – főleg romantikus kompozíciók hűséges és hiteles tolmácsolójaként – a pódiumon is sikert aratott, mind fontosabbá vált számára a tanítás. Mivel én is abban az időben voltam konzis, majd zeneakadémista, személyes tapasztalatból tudom: növendékei rajongtak érte. Tanári erényei mellett valószínűleg azért is, mert távol állt tőle minden intrika, hatalmi harc és személyeskedés. Mindenkihez nyitottan, előítéletek nélkül, sőt szeretettel közeledett, ami a művészvilágban sem túl gyakori.

Hazay Tibor már egy éve nincs közöttünk. Gyerekkori barátja, Schweitzer Katalin zongoraművész-tanár kezdeményezésére egykori freiburgi növendékei adtak emlékkoncertet a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémián, s ezen a matinéhangversenyen is a romantikus muzsika került középpontba. Elsőként Emődy Nóra és férje, az egyiptomi Ahmed Abou-Zahra – akik a kilencvenes évek vége óta Horus Piano Duo néven járják a világot – Brahms Variációk egy Schumann-témára című négykezesét szólaltatta meg. Németh Zsolt egy Liszt-darabot, a Transzcendens etűdök sorozatából való, ritkán hallható Esti harmóniákat játszotta, Gács Anikó pedig a chopini életmű egyik legnépszerűbb darabját, a b-moll scherzót. Felcsendült Schumann dalciklusának, a Dichterliebének néhány részlete is Gulyás Dénes és Hámori Angelika ihletett előadásában. A hangversenyt egy újabb zongorakettős foglalta keretbe: a Svájcban élő Soós Adrienne és Ivo Haag Schubert poétikus szépségű f-moll fantáziáját játszotta. A szomorú alkalom ellenére szép és már-már derűs hangulatú koncertet hallottunk: Hazay Tibor szellemi öröksége, a zenélés öröme sugárzott az interpretációkból. Ez pedig fontosabb, mint napjaink ünnepelt "gépzongoristáinak" technikailag kifogástalan, de sokszor üres virtuozitása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.