Klasszikus

Szép, romantikus Hazay Tibor-emlékkoncert

2005.02.01. 00:00
Ajánlom
nyolcvanas években egy budapesti zeneakadémista vagy konzervatóriumi növendék számára cseppet sem volt egyszerű nyugat-európai ösztöndíjat szerezni. Ebben az időben – és később is – sokak számára nagyon fontos lehetőséget jelentettek azok a meghívások, melyek az európai hírű Freiburgi Zeneakadémiáról érkeztek egy-egy mesterkurzusra vagy több szemeszterre.

E meghívások feladója Hazay Tibor professzor úr volt, aki évtizedek alatt több tucat kiváló zongoristát nevelt fel Freiburgban. Hazay az 1956-os forradalom idején, tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot, művészi pályája Svájcba, majd Németországba vezette, s miközben – főleg romantikus kompozíciók hűséges és hiteles tolmácsolójaként – a pódiumon is sikert aratott, mind fontosabbá vált számára a tanítás. Mivel én is abban az időben voltam konzis, majd zeneakadémista, személyes tapasztalatból tudom: növendékei rajongtak érte. Tanári erényei mellett valószínűleg azért is, mert távol állt tőle minden intrika, hatalmi harc és személyeskedés. Mindenkihez nyitottan, előítéletek nélkül, sőt szeretettel közeledett, ami a művészvilágban sem túl gyakori.

Hazay Tibor már egy éve nincs közöttünk. Gyerekkori barátja, Schweitzer Katalin zongoraművész-tanár kezdeményezésére egykori freiburgi növendékei adtak emlékkoncertet a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémián, s ezen a matinéhangversenyen is a romantikus muzsika került középpontba. Elsőként Emődy Nóra és férje, az egyiptomi Ahmed Abou-Zahra – akik a kilencvenes évek vége óta Horus Piano Duo néven járják a világot – Brahms Variációk egy Schumann-témára című négykezesét szólaltatta meg. Németh Zsolt egy Liszt-darabot, a Transzcendens etűdök sorozatából való, ritkán hallható Esti harmóniákat játszotta, Gács Anikó pedig a chopini életmű egyik legnépszerűbb darabját, a b-moll scherzót. Felcsendült Schumann dalciklusának, a Dichterliebének néhány részlete is Gulyás Dénes és Hámori Angelika ihletett előadásában. A hangversenyt egy újabb zongorakettős foglalta keretbe: a Svájcban élő Soós Adrienne és Ivo Haag Schubert poétikus szépségű f-moll fantáziáját játszotta. A szomorú alkalom ellenére szép és már-már derűs hangulatú koncertet hallottunk: Hazay Tibor szellemi öröksége, a zenélés öröme sugárzott az interpretációkból. Ez pedig fontosabb, mint napjaink ünnepelt "gépzongoristáinak" technikailag kifogástalan, de sokszor üres virtuozitása.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.