Klasszikus

Szép, romantikus Hazay Tibor-emlékkoncert

2005.02.01. 00:00
Ajánlom
nyolcvanas években egy budapesti zeneakadémista vagy konzervatóriumi növendék számára cseppet sem volt egyszerű nyugat-európai ösztöndíjat szerezni. Ebben az időben – és később is – sokak számára nagyon fontos lehetőséget jelentettek azok a meghívások, melyek az európai hírű Freiburgi Zeneakadémiáról érkeztek egy-egy mesterkurzusra vagy több szemeszterre.

E meghívások feladója Hazay Tibor professzor úr volt, aki évtizedek alatt több tucat kiváló zongoristát nevelt fel Freiburgban. Hazay az 1956-os forradalom idején, tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot, művészi pályája Svájcba, majd Németországba vezette, s miközben – főleg romantikus kompozíciók hűséges és hiteles tolmácsolójaként – a pódiumon is sikert aratott, mind fontosabbá vált számára a tanítás. Mivel én is abban az időben voltam konzis, majd zeneakadémista, személyes tapasztalatból tudom: növendékei rajongtak érte. Tanári erényei mellett valószínűleg azért is, mert távol állt tőle minden intrika, hatalmi harc és személyeskedés. Mindenkihez nyitottan, előítéletek nélkül, sőt szeretettel közeledett, ami a művészvilágban sem túl gyakori.

Hazay Tibor már egy éve nincs közöttünk. Gyerekkori barátja, Schweitzer Katalin zongoraművész-tanár kezdeményezésére egykori freiburgi növendékei adtak emlékkoncertet a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémián, s ezen a matinéhangversenyen is a romantikus muzsika került középpontba. Elsőként Emődy Nóra és férje, az egyiptomi Ahmed Abou-Zahra – akik a kilencvenes évek vége óta Horus Piano Duo néven járják a világot – Brahms Variációk egy Schumann-témára című négykezesét szólaltatta meg. Németh Zsolt egy Liszt-darabot, a Transzcendens etűdök sorozatából való, ritkán hallható Esti harmóniákat játszotta, Gács Anikó pedig a chopini életmű egyik legnépszerűbb darabját, a b-moll scherzót. Felcsendült Schumann dalciklusának, a Dichterliebének néhány részlete is Gulyás Dénes és Hámori Angelika ihletett előadásában. A hangversenyt egy újabb zongorakettős foglalta keretbe: a Svájcban élő Soós Adrienne és Ivo Haag Schubert poétikus szépségű f-moll fantáziáját játszotta. A szomorú alkalom ellenére szép és már-már derűs hangulatú koncertet hallottunk: Hazay Tibor szellemi öröksége, a zenélés öröme sugárzott az interpretációkból. Ez pedig fontosabb, mint napjaink ünnepelt "gépzongoristáinak" technikailag kifogástalan, de sokszor üres virtuozitása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.