Klasszikus

Szép város Balástya

2005.01.04. 00:00
Ajánlom
Talán úgy kellene tenni, ahogyan Robinson. Venni egy papírost, középen kettéhajtani, és fölírni az egyik oldalára a sok jót, ami történt, a másikra meg a rosszakat. A végén kiderülne, hogy több okunk van örvendezni, mint szomorkodni. Megjelent a Fesztiválzenekar új lemeze. Máris jó hír.

A Channel Classics a kiadó, ami azt jelenti, hogy a mind megbízhatatlanabbá váló nagy lemezkiadók mellett ez a kicsi cég komolyan gondolja a feladatát, a szép kritikákat kapott Rachmaninov-album után folytatják az együttmûködést. Nem kell feltétlen nemzeti kisebbrendûség-érzésben szenvedni ahhoz, hogy az ember örüljön, ha egy holland lemezcég adja ki a magyar zenekar lemezét. A Hungaroton borítóit mintha szántszándékkal terveznék úgy, hogy lebeszéljék a bizonytalanokat a vásárlásról. A Channel Classics borítója még akkor is színvonalasabb, ha most Fischer Iván orrát találja a leginkább hangsúlyozandónak. A mû, amit fölvettek, Csajkovszkij 4. szimfóniája. Ha nem is a legjátszottabb szimfónia, mégis nagyobb kockázat, mint a Rachmaninov, mert többen vannak és jobb nevûek a vetélytársak. A Fesztiválzenekart komolyan veszik.

Pont. Sajnos. Jön a rossz oldal. A Fesztiválzenekar is szeretné komolyan venni magát, megmutatni, hogy érdemes velük fölvenni a művet, ezért aztán újat akar mondani. Nem, ez nem az agyonjátszott darab, friss a partitúrát olvasó szem, rajzanak új gondolatok. Vagy legalábbis ezt kellene mutatni, mert nem lehet halott a klasszikus zene és a lemezpiac. De a tényleges újat mondás helyett valami ötletelést kapunk. Mi lenne, ha így játszanánk, ha oda tennénk egy kis szünetet, ahová nem szoktak, ha azt hangsúlyoznánk, amit más nem. A lemezgyűjtők sem panaszkodhatnának, hogy megvették az ötvenedik Csajkovszkij 4.-et, és minek, ez is pont olyan, mint a többi. Ez nem pont olyan. Csak ettől még nem lesz jó.

Ezen a ponton persze nehéz okosnak lenni. Minek valamit újra fölvenni, ha nem különbözik a régitől? Minek különbözni, ha ezzel ki is merült minden mondanivaló? Vannak karmesterek, akik a régi nagyokat koppintják. Vannak, akik nem tehetnek mást, mint különböznek, mert csak úgy érzik hitelesnek a zenélést. Fischer Iván ezen a lemezen a harmadik eset. Hogyan is mondjam? El lehet jutni Szegedre az 5-ös úton, meg el lehet indulni nyugat felé is, hogy megkerüljük közben az egész világot. Mindkettőnek van értelme. De levonatozni Debrecenbe, onnét Gyulára, és aztán föl Szegedig, hogy a végén azt mondhassuk: nem a szokásos útvonalat választottuk - annak igazán semmi értelme. Főleg, ha közben még azt is elfelejtjük, hogy tulajdonképpen Szegedre indultunk, és a végén Balástyán vakargatjuk a fejünket, hogy minek is jöttünk ide.

De lehet, hogy ez csak ízlés kérdése. Az valószínűleg már nem, hogy a lemez elég szenzációhajhászan szól, elvész a szép vonóshangzás, erősen kiemelik a fafúvókat, de mindent és mindenkit ver a cintányér. Csirr-csörr - körülbelül enynyit lehet érteni az utolsó tételből. Hipp-hopp - föl a polcra vele.

(Csajkovszkij: 4. szimfónia - Channel Classics, 2004)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.