Klasszikus

Szép város Balástya

2005.01.04. 00:00
Ajánlom
Talán úgy kellene tenni, ahogyan Robinson. Venni egy papírost, középen kettéhajtani, és fölírni az egyik oldalára a sok jót, ami történt, a másikra meg a rosszakat. A végén kiderülne, hogy több okunk van örvendezni, mint szomorkodni. Megjelent a Fesztiválzenekar új lemeze. Máris jó hír.

A Channel Classics a kiadó, ami azt jelenti, hogy a mind megbízhatatlanabbá váló nagy lemezkiadók mellett ez a kicsi cég komolyan gondolja a feladatát, a szép kritikákat kapott Rachmaninov-album után folytatják az együttmûködést. Nem kell feltétlen nemzeti kisebbrendûség-érzésben szenvedni ahhoz, hogy az ember örüljön, ha egy holland lemezcég adja ki a magyar zenekar lemezét. A Hungaroton borítóit mintha szántszándékkal terveznék úgy, hogy lebeszéljék a bizonytalanokat a vásárlásról. A Channel Classics borítója még akkor is színvonalasabb, ha most Fischer Iván orrát találja a leginkább hangsúlyozandónak. A mû, amit fölvettek, Csajkovszkij 4. szimfóniája. Ha nem is a legjátszottabb szimfónia, mégis nagyobb kockázat, mint a Rachmaninov, mert többen vannak és jobb nevûek a vetélytársak. A Fesztiválzenekart komolyan veszik.

Pont. Sajnos. Jön a rossz oldal. A Fesztiválzenekar is szeretné komolyan venni magát, megmutatni, hogy érdemes velük fölvenni a művet, ezért aztán újat akar mondani. Nem, ez nem az agyonjátszott darab, friss a partitúrát olvasó szem, rajzanak új gondolatok. Vagy legalábbis ezt kellene mutatni, mert nem lehet halott a klasszikus zene és a lemezpiac. De a tényleges újat mondás helyett valami ötletelést kapunk. Mi lenne, ha így játszanánk, ha oda tennénk egy kis szünetet, ahová nem szoktak, ha azt hangsúlyoznánk, amit más nem. A lemezgyűjtők sem panaszkodhatnának, hogy megvették az ötvenedik Csajkovszkij 4.-et, és minek, ez is pont olyan, mint a többi. Ez nem pont olyan. Csak ettől még nem lesz jó.

Ezen a ponton persze nehéz okosnak lenni. Minek valamit újra fölvenni, ha nem különbözik a régitől? Minek különbözni, ha ezzel ki is merült minden mondanivaló? Vannak karmesterek, akik a régi nagyokat koppintják. Vannak, akik nem tehetnek mást, mint különböznek, mert csak úgy érzik hitelesnek a zenélést. Fischer Iván ezen a lemezen a harmadik eset. Hogyan is mondjam? El lehet jutni Szegedre az 5-ös úton, meg el lehet indulni nyugat felé is, hogy megkerüljük közben az egész világot. Mindkettőnek van értelme. De levonatozni Debrecenbe, onnét Gyulára, és aztán föl Szegedig, hogy a végén azt mondhassuk: nem a szokásos útvonalat választottuk - annak igazán semmi értelme. Főleg, ha közben még azt is elfelejtjük, hogy tulajdonképpen Szegedre indultunk, és a végén Balástyán vakargatjuk a fejünket, hogy minek is jöttünk ide.

De lehet, hogy ez csak ízlés kérdése. Az valószínűleg már nem, hogy a lemez elég szenzációhajhászan szól, elvész a szép vonóshangzás, erősen kiemelik a fafúvókat, de mindent és mindenkit ver a cintányér. Csirr-csörr - körülbelül enynyit lehet érteni az utolsó tételből. Hipp-hopp - föl a polcra vele.

(Csajkovszkij: 4. szimfónia - Channel Classics, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Színház

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.
Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.