Klasszikus

Szép város Kolozsvár

2008.03.28. 00:00
Ajánlom
Vendégünk egy város – Kolozsvár köszönti Budapestet keretében egy fiatal kolozsvári zenész mutatkozik be az Egyetemi templomban, március 28-án. Erich Türk orgonaestjén Bach, Mozart, Franck mellett édesapja alkotásaival is megismerkedhetünk. Hans Peter Türk műveit a koncert második részében hallhatjuk.

Erich Türk 1972-ben született Kolozsváron. Ugyanott , a Gh. Dima Zeneakadémián, Ursula Philippi osztályában orgonát, Florentin Mihaescu osztályában pedig kórusvezetést tanult. További tanulmányait Bécsben végezte, Michael Radulescu osztályában orgonát, Gordon Murray osztályában pedig csembalót tanult. Számos mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában. 1995-1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karnagya volt, jelenleg a Gh. Dima Zeneakadémia tanársegédje. Szólistaként, a Transylvania Barokk Együttes tagjaként számos fellépése volt az országban és külföldön (Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria, Magyarország és Moldova). Hangfelvételeket készítettek vele: a Kolozsvári Rádió, Bukaresti Rádió, ORF (Ausztria), Radio3 Belgium, AVRO Radio és NCRV (Hollandia) és a Duna Televízió (Magyarország). 2000-ben a Bruges-i nemzetközi orgonaverseny díjazottja volt. 2004-től zenei doktorátussal rendelkezik.

(2008. március 28. 20:00 Egyetemi templom (Budapest) - Erich Türk (orgona) koncertje; Bach: Esz-dúr prelúdium és fúga, BWV 552; O Mensch, bewein' dein' Sünde groß, BWV 622; Mozart: F-dúr Andante, K 616; Franck: a-moll korál; Hans Peter Türk: In Honorem Honteri - variációk; "Brich uns, Herr, das Brot" - korálelőjáték; Ostinati per organo; Elegie)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.