Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

2022.11.26. 23:40
Ajánlom
A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

A nagyközönség és a díjazottak jelenlétében, valamint élő online közvetítésben is sugárzott idei díjkiosztó gálaestet szombat este tartották a Zeneakadémia Solti termében. Az idei kiírásban zeneszerzők pályázhattak hegedű-zongora duókkal, és jól mutatja a rendezvény nemzetközi hírét, hogy Amerikától Európán és Ázsián át Ausztráliáig a világ 31 országából 96 komponista 98 művet adott be.

A koncerten Bartók három műve mellett a helyezést elnyert művek is elhangzottak Langer Ágnes és Kelemen Barnabás hegedűművészek, valamint Balog József zongoraművész tolmácsolásában.

A rangos nemzetközi zsűri döntése alapján az 5000 euróval járó első helyezést Két tétel – Impromptu és Perpetuum Mobile című művéért kapta meg az 1998-ban született Veljko Nenadić szerb komponista.

A 3000 eurós második díjat az 1986-ban az USA-ban született Thomas Kornél kapta, Fun-tasto: Reflexió és Életöröm című szerzeményéért.

Ők ketten vehették át az együttműködő partner UMP Editio Musica Budapest különdíját Halász Pétertől, a cég promóciós és kommunikációs vezetőjétől: kompozíciójuk kottáját megjelentetik, és a jövő évi, hegedűsöknek meghirdetendő forduló választható darabjai között szerepelnek majd.

A 2000 eurós harmadik díjat az 1988-ban született francia Jules Matton vehette át Homage to Bartók című munkájáért.

Rajtuk kívül a zsűri dicséretében részesült az indonéz Alfian Emyr Adytia Rocket Baby Doll című darabjáért; az orosz Ivan Naborshchikov Hommage à Béla Bartók című alkotásáért; valamint a szintén orosz Eduard Kiprskiy Két fantasztikus darab hegedűre és zongorára című kompozíciójáért.

Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora beszédében rámutatott: „a Bartók Verseny elindított egy folyamatot a kortárs klasszikus zenében:

az ifjú zeneszerzők úgy nyúlnak a népzenéhez, ahogyan Bartók tette: a népi muzsika és a klasszikus zene egyedi összefonódása jelenik meg több nemzet fiainál is,

akik a versenyre pályaművet küldtek nekünk”. Köszönetet mondott a magyar államnak a megrendezéshez nyújtott támogatásért, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze hat év alatt a Bartók zeneszerzőverseny a komponisták egyik legmagasabb presztízsű megmérettetésévé vált. Hozzátette: a verseny beérett művészileg is, mert bár az elvárások között nem szerepel, egyre többször tapasztalható, hogy a fiatalokat Bartók zenéje kifejezetten inspirálja.

John Corigliano zsűrielnök, Oscar-díjas világhírű amerikai zeneszerző köszöntőjét Bősze Ádám műsorvezető olvasta fel. A komponista úgy fogalmazott: hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a Zeneakadémia felkérte a 2022-es Bartók Világverseny zsűrielnökének.

Bartók szerepe felbecsülhetetlen a klasszikus zene világában. Muzsikája generációkon ível át, amit az is jelez, hogy a verseny valamennyi döntőse az ő munkásságából merített ihletet.

Műveinek többsége repertoáron van a világ minden táján, Kelet-Európa népzenéjének feltárása pedig megmutatta, hogyan foglalkozik egy nagy zeneszerző a koncertszférán kívüli zenével” – tette hozzá. Véleménye szerint a kiválasztott ifjú zeneszerzők mindegyike rendkívül tehetséges, így a három győztest talán még ennél is nehezebb volt kiválasztani.

A rangos testületben rajta kívül Unsuk Chin Németországban élő, dél-koreai komponista; az orosz Kuzma Bodrov zeneszerző-zongoraművész, a moszkvai Gnyeszin Akadémia és Csajkovszkij Konzervatórium tanára; valamint Baráti Kristóf világhírű magyar hegedűművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője és Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a Zeneszerzés Tanszék vezetője foglalt helyet.

Fejléckép: A díjazott komponisták (fotó/forrás: Fazekas István / Zeneakadémia)

„A vonósok nekem „no-go” terület” – Beszélgetés Unsuk Chin zeneszerzővel

Kapcsolódó

„A vonósok nekem „no-go” terület” – Beszélgetés Unsuk Chin zeneszerzővel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal karmesterek és zeneszerzők számára szervezett mesterkurzusának idén ősszel Unsuk Chin a vendégprofesszora. A koreai származású komponista hét közben az ifjú művészekkel dolgozik, október 8-án, a kurzus zárókoncertjén pedig két darabját is hallhatja a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.