Klasszikus

Szerb rezesbanda, szlovák blues

2003.11.11. 00:00
Ajánlom
Nehéz döntés előtt állnak a dzsessz és az etnozene kedvelői. Ma este fél nyolctól, a Zeneakadémia nagytermében rendezendő Made in Serbia című esten előbb a Braca Teofilovici, majd a világhírű Boban Markovic Orkestar lép színpadra.

Ugyanebben az időben, a terézvárosi New Orleans klubban a nagyszerű szlovák énekes, Peter Lipa mutatja be Beatles in Blue(s) című új lemezét, majd a Djabe együttes unplugged koncertje következik a marokkói Saïd Tichiti vendégszereplésével.

Boban Markovicot és zenekarát aligha kell bemutatni a magyar közönségnek: az elmúlt években hatalmas sikerrel koncerteztek a többi között a Sziget Fesztiválon, Szentendrén, Kapolcson, Debrecenben és más helyszíneken. A szerbiai trombitás és balkáni roma zenét játszó rezesbandája számára az Emir Kusturica filmjeiben való közreműködés hozta meg a nemzetközi hírnevet, s azóta - vagyis a kilencvenes évek közepétől - megszakítás nélkül járják a nagy fesztiválokat. "Ha kicsit patetikusan akarnék fogalmazni, azt mondhatnám, hogy Indiától Andalúziáig mindenütt megtalálhatók a cigányság zenekultúrájában azok az elemek, amelyekből én is merítek. A mai Görögország, Törökország, Szerbia, Macedónia és Románia területén van a legnagyobb hagyománya ennek a rézfúvós előadói stílusnak. Biztos, hogy van valami a Balkán-félsziget múltjában és jelenében, ami kedvez a néha féktelenül szilaj, máskor búskomor, de mindig nagyon feszes ritmusú és nyers hangzású muzsikának” - mondja Boban Markovic, a banda stílusát elemezve. A Boban Markovic Orkestar zeneakadémiai koncertjén Boban fia, az ugyancsak trombitán játszó Marko Markovic is színpadra lép.

A Made in Serbia című est másik közreműködője egy hazájában ugyancsak roppant népszerű csapat, a Braca Teofilovici. A Ratko és Radisa Teofilovic ikerpár vezette zenekar a hagyományos szerb népzenéből teremt új, kreatív zenei világot, többszólamú énekléssel, duda- és dobkísérettel.

Aki a Zeneakadémia helyett a Lovag utcai New Orleans klubot választja, az ugyancsak nemzetközi hírű - anyagi ágon magyar származású - szlovák énekes, Peter Lipa Beatles in Blue(s) című új lemezének élő bemutatóját hallgathatja meg, ami este hét órakor kezdődik. A hatvanesztendős Lipa - akit ma is a legjobb európai dzsesszénekesek között tartanak számon - stílusa a blues, a soul és a klasszikus mainstream ötvözete, amelyeket virtuóz improvizációkkal egészít ki. Új albumát Pozsonyban, szlovák muzsikusok közreműködésével rögzítette, de Budapesten jelent meg, a Gramy Records gondozásában. A lemezen tizenhat Beatles-örökzöld dzsesszfeldolgozása hallható. Peter Lipa után, fél kilenctől egy újabb lemezbemutató következik: a dzsessz és a world music határán egyensúlyozó Djabe együttes - Barabás Tamás, Égerházi Attila, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán, Banai Szilárd, Sipos András - Unplugged at the New Orleans című dupla CD-jének premierje. Az est vendége Saïd Tichiti marokkói muzsikus, aki már egy korábbi Djabe-lemezen (Update) is közreműködött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.