Klasszikus

Szerb rezesbanda, szlovák blues

2003.11.11. 00:00
Ajánlom
Nehéz döntés előtt állnak a dzsessz és az etnozene kedvelői. Ma este fél nyolctól, a Zeneakadémia nagytermében rendezendő Made in Serbia című esten előbb a Braca Teofilovici, majd a világhírű Boban Markovic Orkestar lép színpadra.

Ugyanebben az időben, a terézvárosi New Orleans klubban a nagyszerű szlovák énekes, Peter Lipa mutatja be Beatles in Blue(s) című új lemezét, majd a Djabe együttes unplugged koncertje következik a marokkói Saïd Tichiti vendégszereplésével.

Boban Markovicot és zenekarát aligha kell bemutatni a magyar közönségnek: az elmúlt években hatalmas sikerrel koncerteztek a többi között a Sziget Fesztiválon, Szentendrén, Kapolcson, Debrecenben és más helyszíneken. A szerbiai trombitás és balkáni roma zenét játszó rezesbandája számára az Emir Kusturica filmjeiben való közreműködés hozta meg a nemzetközi hírnevet, s azóta - vagyis a kilencvenes évek közepétől - megszakítás nélkül járják a nagy fesztiválokat. "Ha kicsit patetikusan akarnék fogalmazni, azt mondhatnám, hogy Indiától Andalúziáig mindenütt megtalálhatók a cigányság zenekultúrájában azok az elemek, amelyekből én is merítek. A mai Görögország, Törökország, Szerbia, Macedónia és Románia területén van a legnagyobb hagyománya ennek a rézfúvós előadói stílusnak. Biztos, hogy van valami a Balkán-félsziget múltjában és jelenében, ami kedvez a néha féktelenül szilaj, máskor búskomor, de mindig nagyon feszes ritmusú és nyers hangzású muzsikának” - mondja Boban Markovic, a banda stílusát elemezve. A Boban Markovic Orkestar zeneakadémiai koncertjén Boban fia, az ugyancsak trombitán játszó Marko Markovic is színpadra lép.

A Made in Serbia című est másik közreműködője egy hazájában ugyancsak roppant népszerű csapat, a Braca Teofilovici. A Ratko és Radisa Teofilovic ikerpár vezette zenekar a hagyományos szerb népzenéből teremt új, kreatív zenei világot, többszólamú énekléssel, duda- és dobkísérettel.

Aki a Zeneakadémia helyett a Lovag utcai New Orleans klubot választja, az ugyancsak nemzetközi hírű - anyagi ágon magyar származású - szlovák énekes, Peter Lipa Beatles in Blue(s) című új lemezének élő bemutatóját hallgathatja meg, ami este hét órakor kezdődik. A hatvanesztendős Lipa - akit ma is a legjobb európai dzsesszénekesek között tartanak számon - stílusa a blues, a soul és a klasszikus mainstream ötvözete, amelyeket virtuóz improvizációkkal egészít ki. Új albumát Pozsonyban, szlovák muzsikusok közreműködésével rögzítette, de Budapesten jelent meg, a Gramy Records gondozásában. A lemezen tizenhat Beatles-örökzöld dzsesszfeldolgozása hallható. Peter Lipa után, fél kilenctől egy újabb lemezbemutató következik: a dzsessz és a world music határán egyensúlyozó Djabe együttes - Barabás Tamás, Égerházi Attila, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán, Banai Szilárd, Sipos András - Unplugged at the New Orleans című dupla CD-jének premierje. Az est vendége Saïd Tichiti marokkói muzsikus, aki már egy korábbi Djabe-lemezen (Update) is közreműködött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.