Klasszikus

Szerb rezesbanda, szlovák blues

2003.11.11. 00:00
Ajánlom
Nehéz döntés előtt állnak a dzsessz és az etnozene kedvelői. Ma este fél nyolctól, a Zeneakadémia nagytermében rendezendő Made in Serbia című esten előbb a Braca Teofilovici, majd a világhírű Boban Markovic Orkestar lép színpadra.

Ugyanebben az időben, a terézvárosi New Orleans klubban a nagyszerű szlovák énekes, Peter Lipa mutatja be Beatles in Blue(s) című új lemezét, majd a Djabe együttes unplugged koncertje következik a marokkói Saïd Tichiti vendégszereplésével.

Boban Markovicot és zenekarát aligha kell bemutatni a magyar közönségnek: az elmúlt években hatalmas sikerrel koncerteztek a többi között a Sziget Fesztiválon, Szentendrén, Kapolcson, Debrecenben és más helyszíneken. A szerbiai trombitás és balkáni roma zenét játszó rezesbandája számára az Emir Kusturica filmjeiben való közreműködés hozta meg a nemzetközi hírnevet, s azóta - vagyis a kilencvenes évek közepétől - megszakítás nélkül járják a nagy fesztiválokat. "Ha kicsit patetikusan akarnék fogalmazni, azt mondhatnám, hogy Indiától Andalúziáig mindenütt megtalálhatók a cigányság zenekultúrájában azok az elemek, amelyekből én is merítek. A mai Görögország, Törökország, Szerbia, Macedónia és Románia területén van a legnagyobb hagyománya ennek a rézfúvós előadói stílusnak. Biztos, hogy van valami a Balkán-félsziget múltjában és jelenében, ami kedvez a néha féktelenül szilaj, máskor búskomor, de mindig nagyon feszes ritmusú és nyers hangzású muzsikának” - mondja Boban Markovic, a banda stílusát elemezve. A Boban Markovic Orkestar zeneakadémiai koncertjén Boban fia, az ugyancsak trombitán játszó Marko Markovic is színpadra lép.

A Made in Serbia című est másik közreműködője egy hazájában ugyancsak roppant népszerű csapat, a Braca Teofilovici. A Ratko és Radisa Teofilovic ikerpár vezette zenekar a hagyományos szerb népzenéből teremt új, kreatív zenei világot, többszólamú énekléssel, duda- és dobkísérettel.

Aki a Zeneakadémia helyett a Lovag utcai New Orleans klubot választja, az ugyancsak nemzetközi hírű - anyagi ágon magyar származású - szlovák énekes, Peter Lipa Beatles in Blue(s) című új lemezének élő bemutatóját hallgathatja meg, ami este hét órakor kezdődik. A hatvanesztendős Lipa - akit ma is a legjobb európai dzsesszénekesek között tartanak számon - stílusa a blues, a soul és a klasszikus mainstream ötvözete, amelyeket virtuóz improvizációkkal egészít ki. Új albumát Pozsonyban, szlovák muzsikusok közreműködésével rögzítette, de Budapesten jelent meg, a Gramy Records gondozásában. A lemezen tizenhat Beatles-örökzöld dzsesszfeldolgozása hallható. Peter Lipa után, fél kilenctől egy újabb lemezbemutató következik: a dzsessz és a world music határán egyensúlyozó Djabe együttes - Barabás Tamás, Égerházi Attila, Kovács Ferenc, Kovács Zoltán, Banai Szilárd, Sipos András - Unplugged at the New Orleans című dupla CD-jének premierje. Az est vendége Saïd Tichiti marokkói muzsikus, aki már egy korábbi Djabe-lemezen (Update) is közreműködött.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.