Klasszikus

Szerdán búcsúztatják Pongrácz Pétert

2010.06.29. 11:00
Ajánlom
A májusban elhunyt oboaművész búcsúztatójára június 30-án délután öt órakor kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében.

Pongrácz Péter Győrben született, a Zeneakadémián szerzett oboaművész diplomát. 1956-ban, még az egyetemi tanulmányai alatt, ösztöndíjasként került az Operaházba, melynek huszonöt évig volt tagja. A Magyar Fúvósötös alapító tagjaként számos magyar kortárs zeneszerző művét játszotta, tagja volt a Mihály András vezette Budapesti Kamaraegyüttesnek, részt vett a Liszt Ferenc Kamarazenekar produkcióiban. 

Negyven évig tanított a Zeneakadémián, vezette a fúvós tanszéket, amely az ő irányítása alatt vált nemzetközi hírű művészeti műhellyé. Csaknem húsz évig töltötte be a rektorhelyettes pozícióját. Munkásságának elismeréseként Liszt-díjban és Bartók-Pásztory díjban, Érdemes és Kiváló Művész kitüntető címben részesült.   

Pongrácz Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Professor Emeritusa, nyugalmazott egyetemi tanár élete 74. évében, májusban hunyt el.

Pongrácz Péter búcsúztatója

2010. június 30. 17:00
Zeneakadémia Nagyterem
Km.: Csánky Emília, Kiss József, Dienes Gábor, Kubina Ágnes, Kiss Katalin, Pintér Kata Lilla, Kozár Melinda (oboa), Budai Rita (zongora), Nagy Katalin (fuvola),
Várnai Beáta, Tötös Krisztina (klarinét), Hartenstein István, Ott Rezső (fagott), Zempléni Tamás, Kováts Imre (kürt), Liszt Ferenc Kamarazenekar (hangversenym.: Rolla János)

Dr. Batta András Rektor búcsúztató beszéde
Beethoven: C-dúr trió - II. tétel
F. Poulenc: Szonáta - II, III. tétel
Kovács Béla Professor Emeritus búcsúbeszéde
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok fúvósötösre - I, II, V. tétel
Az Oboás Társaság Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Munia Zoltán megemlékező beszéde
Bach: d-moll oboaverseny - Adagio
Mozart: Sinfonia Concertante - Adagio

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.