Klasszikus

Szerelmes este

2010.05.13. 12:36
Ajánlom
Hegedűs Endre és Katalin zongoraművészek Brahms és Schubert legromantikusabb műveiből adnak koncertet május 13-án.

Hegedũs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész- és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. Tanulmányai befejezése után gyakran vett részt Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusain. Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen hangversenyezik itthon és külföldön. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, továbbá Ausztráliában, Japánban, a volt Szovjetunióban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült Államokban. 2002-ben nagy sikerrel szerepelt a Canberra Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon Ausztrália fővárosában. Ugyanezen koncertkörútja másik jelentős eseménye volt szólófellépése Liszt műveivel a Sydney Operaházban, illetve bemutatkozó két hangversenye Szöulban. Előadói munkásságáért 1997 októberében a Liszt Ferenc Társaságtól a három évenként kiosztásra kerülő Cziffra György-díjat kapta. A Steinway Center New York a művésznek 1999 márciusában a Steinway Artist címet adományozta neki. Ugyanebben az évben Angliában a világ legjobb 300 aktív zongoraművésze közé választották. 2000 március 15-én, a Magyar Millennium évében Liszt-díjjal tüntették ki. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja. Hegedűs Endre feleségével, Hegedűs Katalinnal gyakran lép fel négykezes és kétzongorás művek előadásával; 2002 márciusában kultúrateremtő kezdeményezéseikért a Kultúra 22 díjat kapták.

Szerelmes este
2010. május 13. 19:00
Szent Margit Gimnázium

Km.: Szalóki Tünde (szoprán), Bokor Jutta (alt), Molnár András (tenor), Jekl László (basszus), Hegedűs Endre, Hegedűs Katalin (zongora)
Brahms: Keringők, op. 39; Új szerelmi dalkeringők, op. 65
Schubert: f-moll fantázia, op. 103; Szerelmi dalkeringők, op. 52

Szent Margit Esték

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.
Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.