Klasszikus

Szerelmi álmok

2011.02.20. 07:41
Ajánlom
Liszt Ferenc legnépszerűbb kompozíciói közé tartoznak a Liebesträume címen ismert noktürnök. Önnek melyik előadásban tetszik legjobban?

A Szerelmi álom címet hallva legtöbben egy zongoradarabra gondolnak, pedig az 541-es jegyzékszámot viselő Liebesträume eredetileg három dalból álló ciklus. Az 1847 körül keletkezett dalokat talán Liszt és Carolyne Sayn-Wittgenstein hercegné első találkozása ihlette. Az ekkor komponált dalok keletkezésére egy 1850-ben írott levelében így emlékszik vissza: "Évekkel ezelőtt születtek, apránként, darabonként, utazásaim és hangversenyeim közepette, külső életemből kiszakított, ám számomra szükségszerű pillanatokban, amikor az emóció és a fantázia írásra kényszerített. Istenem, mennyire vágytam volna rá, hogy egész további életemben más gondom ne legyen, csak énekelhessek és muzsikálhassak!"

Liebesträume-ciklus darabjai a szerelem három arcát festik le. Az Uhland Hohe Liebe (Magasztos szerelem) című versére komponált első dal a magasztos, vallásos oldalt mutatja be, a második, szintén Uhland szövegét megzenésítő darab a szerelem erotikus arcát villantja fel: a szeretője karjaiban szerelmi halálból ébredő szerelmest jeleníti meg. A harmadik, Ferdinand Freiligerath O lieb, so lang du lieben kannst (Szeress) kezdetű versére íródott mű a feltétel nélküli érett szerelem himnusza.

A három mű 1850-ben egyszerre jelent meg nyomtatásban Liszt saját készítésű zongoraátirataival, melyek Notturno 1-2-3. címet kaptak. Legnépszerűbbé a harmadik dal zongoraátirata, azaz a harmadik noktürn vált, s általában erre értik egyes számban a Liebestraum (Szerelmi álom) címet. A Schubert-dalok és Chopin-noktürnök hangzását idéző darab három, virtuóz kadenciákkal elválasztott szakaszán egyetlen dallam hullámzik végig, mely a középső szakaszban bekövetkező kulminációt követően az utolsó ütemek lassú akkordfelbontásában nyugszik meg. A zongoraátirat jellegzetes dallamkezelését talán Sigismond Thalbergtől, legkomolyabb vetélytársától „leste el" Liszt az 1830-as években.  A korabeli leírások alapján „Thalberg leghíresebb specialitása a 'háromkezes' effektus volt. a dallamot a középregiszterben váltott kezekkel játszotta, s közben a 'szabad' kezével adott pillanatban arpeggio-szerű figurációval halk kíséretet játszott. Ezt a szép és eredeti effektust nagyrészt azzal érte el, hogy a jobbpedállal 'tartotta a vonalat' s így egy éneklő harmadik kéz varázslatos illúzióját keltette."

Bár a Szerelmi álmok zongoradarabként váltak igazán népszerűvé, a Liszt-életműben egyáltalán nem elhanyagolható részt képeznek a dalok. Összesen csaknem hetven francia, német, olasz, angol, magyar és orosz nyelvű ének-zongoraműve ismeretes Lisztnek. A korai dalokat az 1850-es évek során Weimarban átdolgozta. Ekkor Liszt hozzá emberileg közel álló, technikailag és muzikalitásukban is vele csaknem egyenragú énekesekkel dolgozhatott együtt, akiket többnyire maga is kísért - amint arról a rendkívül igényes zongoraszólamok is tanúskodnak.

A Liszt-év koncertjeinek sorában legközelebb Rost Andrea előadásában 2011. május 28-án lesznek hallhatók Liszt-dalok, a Szerelmi álmok zongoraátiratát pedig Farkas Gábor adja elő február 18-án Bayreuthban.

Addig is összegyűjtöttünk egy csokrot az elérhető felvételekből. Cikkünk végén szavazhat is, Önnek melyik tetszik a legjobban!

A harmadik Liebestraum eredeti változata az osztrák szoprán, Gundula Janowitz előadásában így szól:

A zongoraátirat kottáját Daniel Barenboim játékának illusztrációjaképp tanulmányozhatjuk:

Cziffra György felvételének érdekességét többek között az adja, hogy ő játszotta a Liszt-zongoradarabokat a Szerelmi álmok című, szovjet-magyar koprodukciós életrajzi filmben (melynek főszereplője Sinkovits Imre volt):

A magyar előadóknál maradva, Bogányi Gergely emlékezetes Duna-parti örömkoncertjén készült az alábbi felvétel:

Hegedűs Endre otthonában készült az alábbi videó:

 

A nemzetközi csillagok közül a Magyarországon is rendkívül népszerű Jevgenyij Kiszin, valamint Lang Lang játékát idézzük fel.

 

 

Önnek melyik előadás tetszett legjobban?

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.