Klasszikus

Szerenádok szárnyán

2007.08.20. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel indít új, hétrészes sorozatot a Zene Világnapján, október 1-jén a Magyar Rádió és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok.

A Magyar Rádió 22-es stúdiójából hétfő esténként este hat órakor adásba kerülő, nyilvános koncertek műsorán a kamarazenekari irodalom legszebb szerenádjai és concertinói koszorúzzák a XX. század második felében működött magyar szerzők, Durkó Zsolt, Huzella Elek, Járdányi Pál, Kalmár László, Seiber Mátyás, Székely Endre és Veress Sándor egy-egy versenyművét.

A szerenádok és a concertinók komponistái: Csajkovszkij, Donizetti, Doráti Antal, Dvorák, Elgar, Finzi, Karlowicz, Liszt, Mercadante, Mozart, Suk, Szervánszky Endre, Vivaldi és Wolf-Ferrari. A szólisták a magyar élvonal nemzetközi rangú képviselői: Baráti Kristóf (hegedű), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Hadady László (oboa), Klenyán Csaba (klarinét),
Rohmann Imre és Várjon Dénes (zongora).

A sorozat műsorát összeállította: Szilágyi Mihály, a rádiós szerkesztő: Veisz Gábor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.