Klasszikus

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

2022.10.05. 13:05
Ajánlom
A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult. 2022-ben a megújult kuratórium fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert operaénekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, koncerteken fejlődhetnek és ismertséget szerezhetnek.

Az alapítvány első nagy eseménye az idén szeptember 26. és október 2. között megrendezésre kerülő PályaStart Mesterkurzus volt, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények, cégek is csatlakoztak többek között, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Benczúr Kulturális Központ vagy a Coopera.

EDV_5595_-122620.jpg

Rost Andrea átadja az elismeréseket (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rost Andrea Művészeti Alapítvány)

A résztvevők W. A. Mozart Figaro házassága című operájának szerepeit Rost Andrea operaénekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesíthették. Rost Andrea énektechnikailag és az interpretációval kapcsolatban foglalkozott a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segítette a fiatal művészeket.

„Pályám során számos operaénekessel, rendezővel és menedzserrel dolgoztam együtt. Tanultam, inspirálódtam! Általuk gazdagodott a tudásom, énektechnikailag és zeneileg, valamint a gyakorlati szakmai döntésekben egyaránt.

Úgy érzem, most érkezett el az ideje annak, hogy az elmúlt harminc évben megszerzett tapasztalatot és tudást átadjam a fiatal, pályakezdő operaénekeseknek.

Ismert és elismert rendezőt, zenetörténészt, korrepetitorokat, menedzsereket kértem fel a kurzuson való oktatásra, hogy a „pályastartnál” az arra érdemes énekesek, értékes tudás és „a lehetőség” birtokosai lehessenek. A kiművelt, szép hang és a muzikalitás félsiker. Ez a kurzus támogatást adott a teljes siker felé vezető úton! Nagyon intenzív munkával eltöltött egy héten vagyunk túl. Dr. Batta András zenetörténeti előadásával indultunk a nulladik napon, ahol a hallgatók hangolódhattak a műre, és szeptember 26-án Béres Attilával megkezdtük a napi nyolcórás felkészítést. A célunk az volt, hogy október 2-án vasárnap a Figaro házassága szerepeiben mutatkozhassanak be a résztvevő fiatalok a közönségnek és a meghívott szakmai vendégeknek.

EDV_5085_-122620.jpg

Jelenet a Figaro házassága előadásából (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rost Andrea Művészeti Alapítvány)

A kurzus hallgatói visszaigazolták azon törekvésem létjogosultságát, hogy a szakmánkat komplexitásában mutassam be.

Béres Attila rendező, színházigazgató színészi, karakterformálási instrukciói, Harazdy Miklós tanár úr zenei tanácsai, Meczner Vera és Lőrinczy György művészeti menedzsmentről szóló előadása mind nagyon hasznosnak bizonyult” – nyilatkozta a kurzusról az énekesnő.

Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító ügyvezetője kiemelte, hogy Rost Andreával, aki a világ legnagyobb operaszínpadain énekelte a Figaro női szerepeit, egy hetet együtt dolgozni önmagában nagy élmény lehetett a fiataloknak, de az, hogy a művésznő ezt kiváló szakemberekkel megfejelte, a világon egyedülálló.

A kurzus résztvevői a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a koncert támogatóitól az alábbi lehetőségekhez jutottak:

  • Fellépési lehetőség Rost Andrea budapesti gálakoncertjén az Erkel Színházban október 15-én – Ortan Vivienn (Cherubino), valamint a művésznő pécsi, tatabányai és mosonmagyaróvári koncertjein: Antóni Norbert (Almaviva gróf), Borbély Lehel Tihamér (Figaro), Czinke László (Bartolo).
  • A Coopera különdíja: szerepfelkérés: Kereszturi Gergely (Figaro).
  • Önálló koncert a Benczúr Házban: Antóni Norbert (Almaviva gróf), Borbély Lehel Tihamér (Figaro) és Czinke László (Bartolo).
  • 10 alkalmas konzultáció és szereptanulás Harazdy Miklós zongoraművész korrepetitorral és Rost Andreával: Faragó Dóra (Susanna).
  • Fél éven keresztül személyre szabott karrierstratégiai tanácsadás a Gradus Művészügynökségnél: Ortan Vivienn (Cherubino)
  • A Rózsavölgyi és Társa Zeneműbolt kottavásárlási csomagja: Csörgeő Luca (Barbarina)

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, a kurzus rendezője az esemény végén bejelentette: szándéka szerint a résztvevők közül többen lehetőséget kapnak a Miskolci Nemzeti Színház Figaro házassága című operájába beállni, 2023 tavaszán.

Fejléckép: A kurzus résztvevői, a szervezők és a koncert támogatói (forrás: Rost Andrea Művészeti Alapítvány)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.