Klasszikus

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

2022.10.05. 13:05
Ajánlom
A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult. 2022-ben a megújult kuratórium fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert operaénekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek a jövőben az alapítvány által szervezett kurzusokon, koncerteken fejlődhetnek és ismertséget szerezhetnek.

Az alapítvány első nagy eseménye az idén szeptember 26. és október 2. között megrendezésre kerülő PályaStart Mesterkurzus volt, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények, cégek is csatlakoztak többek között, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Benczúr Kulturális Központ vagy a Coopera.

EDV_5595_-122620.jpg

Rost Andrea átadja az elismeréseket (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rost Andrea Művészeti Alapítvány)

A résztvevők W. A. Mozart Figaro házassága című operájának szerepeit Rost Andrea operaénekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesíthették. Rost Andrea énektechnikailag és az interpretációval kapcsolatban foglalkozott a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segítette a fiatal művészeket.

„Pályám során számos operaénekessel, rendezővel és menedzserrel dolgoztam együtt. Tanultam, inspirálódtam! Általuk gazdagodott a tudásom, énektechnikailag és zeneileg, valamint a gyakorlati szakmai döntésekben egyaránt.

Úgy érzem, most érkezett el az ideje annak, hogy az elmúlt harminc évben megszerzett tapasztalatot és tudást átadjam a fiatal, pályakezdő operaénekeseknek.

Ismert és elismert rendezőt, zenetörténészt, korrepetitorokat, menedzsereket kértem fel a kurzuson való oktatásra, hogy a „pályastartnál” az arra érdemes énekesek, értékes tudás és „a lehetőség” birtokosai lehessenek. A kiművelt, szép hang és a muzikalitás félsiker. Ez a kurzus támogatást adott a teljes siker felé vezető úton! Nagyon intenzív munkával eltöltött egy héten vagyunk túl. Dr. Batta András zenetörténeti előadásával indultunk a nulladik napon, ahol a hallgatók hangolódhattak a műre, és szeptember 26-án Béres Attilával megkezdtük a napi nyolcórás felkészítést. A célunk az volt, hogy október 2-án vasárnap a Figaro házassága szerepeiben mutatkozhassanak be a résztvevő fiatalok a közönségnek és a meghívott szakmai vendégeknek.

EDV_5085_-122620.jpg

Jelenet a Figaro házassága előadásából (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rost Andrea Művészeti Alapítvány)

A kurzus hallgatói visszaigazolták azon törekvésem létjogosultságát, hogy a szakmánkat komplexitásában mutassam be.

Béres Attila rendező, színházigazgató színészi, karakterformálási instrukciói, Harazdy Miklós tanár úr zenei tanácsai, Meczner Vera és Lőrinczy György művészeti menedzsmentről szóló előadása mind nagyon hasznosnak bizonyult” – nyilatkozta a kurzusról az énekesnő.

Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító ügyvezetője kiemelte, hogy Rost Andreával, aki a világ legnagyobb operaszínpadain énekelte a Figaro női szerepeit, egy hetet együtt dolgozni önmagában nagy élmény lehetett a fiataloknak, de az, hogy a művésznő ezt kiváló szakemberekkel megfejelte, a világon egyedülálló.

A kurzus résztvevői a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a koncert támogatóitól az alábbi lehetőségekhez jutottak:

  • Fellépési lehetőség Rost Andrea budapesti gálakoncertjén az Erkel Színházban október 15-én – Ortan Vivienn (Cherubino), valamint a művésznő pécsi, tatabányai és mosonmagyaróvári koncertjein: Antóni Norbert (Almaviva gróf), Borbély Lehel Tihamér (Figaro), Czinke László (Bartolo).
  • A Coopera különdíja: szerepfelkérés: Kereszturi Gergely (Figaro).
  • Önálló koncert a Benczúr Házban: Antóni Norbert (Almaviva gróf), Borbély Lehel Tihamér (Figaro) és Czinke László (Bartolo).
  • 10 alkalmas konzultáció és szereptanulás Harazdy Miklós zongoraművész korrepetitorral és Rost Andreával: Faragó Dóra (Susanna).
  • Fél éven keresztül személyre szabott karrierstratégiai tanácsadás a Gradus Művészügynökségnél: Ortan Vivienn (Cherubino)
  • A Rózsavölgyi és Társa Zeneműbolt kottavásárlási csomagja: Csörgeő Luca (Barbarina)

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, a kurzus rendezője az esemény végén bejelentette: szándéka szerint a résztvevők közül többen lehetőséget kapnak a Miskolci Nemzeti Színház Figaro házassága című operájába beállni, 2023 tavaszán.

Fejléckép: A kurzus résztvevői, a szervezők és a koncert támogatói (forrás: Rost Andrea Művészeti Alapítvány)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A jóra hivatott zeneszerző – 200 éve született César Franck

1822. december 10-én, Liège-ben született az a komponista, akit elsősorban nem nagy számú művéről, hanem néhány közkedvelt, mégis az emberi lélek mélyére hatoló alkotásáról ismerünk. Élete során volt zongoravirtuóz, orgonista, tanár, saját kora meg nem teljesen értett alkotója – César Franckra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Pályakezdő szerzőként gondolok magamra” – Beszélgetés Csalog Gáborral

Csalog Gábort sokáig zongoristaként ismerte a közönség, az elmúlt bő egy évtizedben azonban saját kompozícióit is gyakran lehetett hallani. December 10-én, a BMC-ben, az UMZE Kamaraegyüttes koncertjén előadóként is közreműködik, miközben két új művének ősbemutatójára is ekkor kerül sor.
Klasszikus hír

Adventi ajándékkoncerteket ad Keller András és a Concerto Budapest

Idősotthonokban és kórházakban, összesen nyolc helyszínen tartanak ingyenes adventi koncertet a Concerto Budapest művészei december 9. és 16. között. A friss Prima Primissima díjas Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé a Mozart Planet szellemében.
Klasszikus gyász

Elhunyt Weszely Ernő harmonikaművész

Életének 69. évében, december 3-án váratlanul elhunyt Weszely Ernő eMeRTon díjas zongora- és harmonikaművész – adta hírül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.
Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.