Klasszikus

Szereplőváltozás – Sollied helyett Scholl

2008.02.22. 00:00
Ajánlom
A Combattimento Consort Amsterdam február 28-i koncertjén – melyen Händel Il trionfo del Tempo e del Disinganno (Az idő és az igazság diadala, HWV 46a) című kétrészes oratóriuma hangzik el – Piacere szerepében a megbetegedett Anne Lise Sollied helyett Elisabeth Scholl lép fel.

Elisabeth Scholl karrierje 9 éves korában kezdődött, amikor a Kiedricher Chorbuben fiúkórus tagja lett. Emellett zongorát és harmonikát tanult. Az érettségi után a mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen zeneelmélet, angol irodalom és művészettörténet szakokat végzett, miközben Eduard Wollitz professzortól énekleckéket vett. Az egyetem után a régizenére szakosodott, olyan neves zenészeknél tanult, mint René Jacobs és Richard Levitt – eközben saját gyerekkórusát vezette, és a Schola Cantorum Basiliensisben énekelt.

Énektanulmányai befejezése óta a legnevesebb régizenei előadókkal (pl.: Philip Pickett, Marcus Creed, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken, Bruno Weil, Michel Corboz) és együttesekkel (pl.: Academy of St. Martin in the Fields, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln, Freiburg Baroque Orchestra, Gulbenkian Orquestra, Hannoversche Hofkapelle, RIAS Chamber Choir, Tafelmusik Baroque Orchestra Toronto) lépett fel. Elisabeth Scholl a legrangosabb zenei fesztiválok rendszeres meghívott előadója. Első önálló CD-je – melyen Burkhardt Scaeffer zongorázik – 1999-ben jelent meg, ezt 2001-ben egy operaária-lemez követte.

Elisabeth Scholl többször működött együtt a Combattimento Consorttal. A február 28-án elhangzó Händel-oratórium lemezfelvételén is ő énekli Piacere szerepét.

(2008. február 28. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Combattimento Consort Amsterdam koncertje; Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno - oratórium két részben, HWV 46a; km.: Patrizia Bicceré (Bellezza), Elisabeth Scholl (Piacere), Nathalie Stutzmann (Disinganno), Carlo Vincenzo Allemano (Tempo); vez.: Jan Willem de Vriend; Low Holland-Flamand Kultfeszt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.