Klasszikus

Szereplőváltozás – Sollied helyett Scholl

2008.02.22. 00:00
Ajánlom
A Combattimento Consort Amsterdam február 28-i koncertjén – melyen Händel Il trionfo del Tempo e del Disinganno (Az idő és az igazság diadala, HWV 46a) című kétrészes oratóriuma hangzik el – Piacere szerepében a megbetegedett Anne Lise Sollied helyett Elisabeth Scholl lép fel.

Elisabeth Scholl karrierje 9 éves korában kezdődött, amikor a Kiedricher Chorbuben fiúkórus tagja lett. Emellett zongorát és harmonikát tanult. Az érettségi után a mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen zeneelmélet, angol irodalom és művészettörténet szakokat végzett, miközben Eduard Wollitz professzortól énekleckéket vett. Az egyetem után a régizenére szakosodott, olyan neves zenészeknél tanult, mint René Jacobs és Richard Levitt – eközben saját gyerekkórusát vezette, és a Schola Cantorum Basiliensisben énekelt.

Énektanulmányai befejezése óta a legnevesebb régizenei előadókkal (pl.: Philip Pickett, Marcus Creed, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Ton Koopman, Sigiswald Kuijken, Bruno Weil, Michel Corboz) és együttesekkel (pl.: Academy of St. Martin in the Fields, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln, Freiburg Baroque Orchestra, Gulbenkian Orquestra, Hannoversche Hofkapelle, RIAS Chamber Choir, Tafelmusik Baroque Orchestra Toronto) lépett fel. Elisabeth Scholl a legrangosabb zenei fesztiválok rendszeres meghívott előadója. Első önálló CD-je – melyen Burkhardt Scaeffer zongorázik – 1999-ben jelent meg, ezt 2001-ben egy operaária-lemez követte.

Elisabeth Scholl többször működött együtt a Combattimento Consorttal. A február 28-án elhangzó Händel-oratórium lemezfelvételén is ő énekli Piacere szerepét.

(2008. február 28. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Combattimento Consort Amsterdam koncertje; Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno - oratórium két részben, HWV 46a; km.: Patrizia Bicceré (Bellezza), Elisabeth Scholl (Piacere), Nathalie Stutzmann (Disinganno), Carlo Vincenzo Allemano (Tempo); vez.: Jan Willem de Vriend; Low Holland-Flamand Kultfeszt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.