Klasszikus

Szeressük egymást, gyerekek!

2008.07.10. 00:00
Ajánlom
Idén augusztus 30. és szeptember 8. között rendezik meg a XI. Zsidó Nyári Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Steven Spielberg.

A kínálat idén is gazdag, a programok között komoly-, könnyű- és világzenei, valamint jazzkoncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és kultúrtörténeti séták egyaránt megtalálhatók. A hagyományos kántorkoncerten idén Benzion Miller mellett két fiatal kántor, Azi Shwartz és Yaakov Lenner, valamint a Jeruzsálemi Kántorkórus lép fel, a szintén elmaradhatatlan klezmerkoncert pedig kétnapos maratonná bővül. A fesztiválon minden évben láthatók a könnyedebb műfajt izraeli előadók is. Idén az Adler harmonikatrió, az operát, pop- és világzenét egyaránt sikerrel éneklő David D’Or, illetve Dudu Fisher érkezik Budapestre, aki Izrael Állam fennállásának 60. évfordulójára készített Jeruzsálem című produkcióját mutatja be. A fesztivál hazai fellépői között megtalálható Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Palya Bea, a Cotton Club Singersből ismert László Boldizsár, aki ezúttal operarészleteket is előad, Tokody Ilona, Lővenberg Dániel és Sípos Cecília, Horgas Eszter, Vukán György, Lantos Zoltán, Meláth Andrea, Kovács Tamás, Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla. A Reneszánsz év sorozatba illeszkedik a Lucidarium olasz régizenei együttes fellépése, és különlegesnek ígérkezik a fesztivál zárónapján Shlomo Bar ütőhangszeres-zeneszerző és a Fellegini KlezmerGipsy koncertje, amelyen szefárd és askenáz dallamok egyaránt felhangzanak.

Az eseményeknek a Dohány utcai és Rumbach utcai zsinagóga, az Olasz és a Szlovák Kultúrintézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Lengyel Intézet, a Mednyánszky és a B Galéria, a Karinthy Színház, a Spinoza Ház, a Duna Palota, az Ódry Színpad és az A38 Hajó ad otthont.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.