Klasszikus

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

2018.11.21. 16:15
Ajánlom
Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hét szabályt.

1. Gondosan figyelj a saját gyakorlásodra, egyetlen hangjegy se kerülje el a figyelmedet. Légy a saját magad tanára!

2. Amikor pozíciót váltasz, ne csúsztasd a kezed a húrokon. Ne nyávogjon és ne vonyítson a húr!

3. Ne emeld túl magasra az ujjaid, de a leggyorsabb futamok közben is szilárdan tedd le az ujjad a fogólapra.

4. Hagyj fel azzal a szokásoddal, hogy túl sok vibratót használsz és lassan remegteted az ujjaidat a cantabile részeknél. Ez ugyanis valójában az ujjak gyengeségének a jele, és engem a siratóasszonyokra emlékeztet.

5. Csak akkor használj vibratót, amikor különleges hangsúlyt akarsz adni egy hangnak.

6. Légy pontos az intonációban. Jó füled van, használd! 

7. A hangos és a gyors játék önmagában nem elég; a legtöbbször csak a tudatlan közönséget nyűgözi le. Mindig a szép és a világos játékon múlik.

joachim-violin-rules-161145.jpg

Joachim József levele Vecsey Ferencnek

Joachim már csak tudta: repertoárja a barokk zenétől az addigi kortársakig terjedt. Tizenkét éves volt, amikor Mendelssohn vezényletével újrafelfedezték és sikerrel játszották Beethoven Hegedűversenyét. Barátja volt Lisztnek és Wagnernek, rendszeresen kamarazenélt Brahmsszal. A hamburgi mester neki írta a Hegedűversenyét és a Kettősversenyét. Saját műveket is írt, de legértékesebb alkotásait a nagy concertókhoz írt kadenciái jelentik. Híres tanítványai között említhetjük Hubay Jenőt, Auer Lipótot, Bronisław Hubermant és Vecsey Ferencet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.