Klasszikus

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

2018.11.21. 16:15
Ajánlom
Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hét szabályt.

1. Gondosan figyelj a saját gyakorlásodra, egyetlen hangjegy se kerülje el a figyelmedet. Légy a saját magad tanára!

2. Amikor pozíciót váltasz, ne csúsztasd a kezed a húrokon. Ne nyávogjon és ne vonyítson a húr!

3. Ne emeld túl magasra az ujjaid, de a leggyorsabb futamok közben is szilárdan tedd le az ujjad a fogólapra.

4. Hagyj fel azzal a szokásoddal, hogy túl sok vibratót használsz és lassan remegteted az ujjaidat a cantabile részeknél. Ez ugyanis valójában az ujjak gyengeségének a jele, és engem a siratóasszonyokra emlékeztet.

5. Csak akkor használj vibratót, amikor különleges hangsúlyt akarsz adni egy hangnak.

6. Légy pontos az intonációban. Jó füled van, használd! 

7. A hangos és a gyors játék önmagában nem elég; a legtöbbször csak a tudatlan közönséget nyűgözi le. Mindig a szép és a világos játékon múlik.

joachim-violin-rules-161145.jpg

Joachim József levele Vecsey Ferencnek

Joachim már csak tudta: repertoárja a barokk zenétől az addigi kortársakig terjedt. Tizenkét éves volt, amikor Mendelssohn vezényletével újrafelfedezték és sikerrel játszották Beethoven Hegedűversenyét. Barátja volt Lisztnek és Wagnernek, rendszeresen kamarazenélt Brahmsszal. A hamburgi mester neki írta a Hegedűversenyét és a Kettősversenyét. Saját műveket is írt, de legértékesebb alkotásait a nagy concertókhoz írt kadenciái jelentik. Híres tanítványai között említhetjük Hubay Jenőt, Auer Lipótot, Bronisław Hubermant és Vecsey Ferencet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.