Klasszikus

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

2018.11.21. 16:15
Ajánlom
Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hét szabályt.

1. Gondosan figyelj a saját gyakorlásodra, egyetlen hangjegy se kerülje el a figyelmedet. Légy a saját magad tanára!

2. Amikor pozíciót váltasz, ne csúsztasd a kezed a húrokon. Ne nyávogjon és ne vonyítson a húr!

3. Ne emeld túl magasra az ujjaid, de a leggyorsabb futamok közben is szilárdan tedd le az ujjad a fogólapra.

4. Hagyj fel azzal a szokásoddal, hogy túl sok vibratót használsz és lassan remegteted az ujjaidat a cantabile részeknél. Ez ugyanis valójában az ujjak gyengeségének a jele, és engem a siratóasszonyokra emlékeztet.

5. Csak akkor használj vibratót, amikor különleges hangsúlyt akarsz adni egy hangnak.

6. Légy pontos az intonációban. Jó füled van, használd! 

7. A hangos és a gyors játék önmagában nem elég; a legtöbbször csak a tudatlan közönséget nyűgözi le. Mindig a szép és a világos játékon múlik.

joachim-violin-rules-161145.jpg

Joachim József levele Vecsey Ferencnek

Joachim már csak tudta: repertoárja a barokk zenétől az addigi kortársakig terjedt. Tizenkét éves volt, amikor Mendelssohn vezényletével újrafelfedezték és sikerrel játszották Beethoven Hegedűversenyét. Barátja volt Lisztnek és Wagnernek, rendszeresen kamarazenélt Brahmsszal. A hamburgi mester neki írta a Hegedűversenyét és a Kettősversenyét. Saját műveket is írt, de legértékesebb alkotásait a nagy concertókhoz írt kadenciái jelentik. Híres tanítványai között említhetjük Hubay Jenőt, Auer Lipótot, Bronisław Hubermant és Vecsey Ferencet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elvehetik az Operaháztól a beruházásait

A Liget-programot kezelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülhet az Operaház felújítása és a műhelyház felépítése. A kérdésről jövő szerdán szavaz a Parlament. FONTOS: Cikkünket az Operaház válaszával frissítettük.
Plusz

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A Kult50 több szereplőjét is elismerték.
Klasszikus

Dinyés Soma lesz az MR Gyermekkórusának új karnagya

Dinyés az augusztusban kinevezett Walter Juditot váltja a nagymúltú gyermekkórus élén.
Zenés színház

70 éves Molnár András, a legendás magyar Wagner-tenor

December 8-án ünnepli 70. születésnapját Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenorista, érdemes művész.
Jazz/World

"Néha remek dolog levetni a hírnevet" – Interjú Gregory Porterrel

A Grammy-díjas jazzénekest még november 19-ei, budapesti koncertje előtt értük el telefonon. Családjáról, a folytonos úton lét nehézségeiről, alkotói metódusáról és édesapjával való bonyolult viszonyáról is őszintén mesélt. Na meg jellegzetes jazzkalapjáról.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szirtes Edina Mókus és a Liszt Ferenc Kamarazenekar újévi koncertje

A Liszt Ferenc Kamarazenekar már harmadik éve ad újévi koncertet a Pesti Vigadóban. A január 3-i esemény sztárvendége Szirtes Edina Mókus lesz.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: A francia sanzon királynője Budapesten

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása szombaton, december 8-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Földesi Eszterrel, Kiss Csabával, Lantos Zoltánnal és Szilágyi Enikővel.
Klasszikus dinyés soma

Dinyés Soma lesz az MR Gyermekkórusának új karnagya

Dinyés az augusztusban kinevezett Walter Juditot váltja a nagymúltú gyermekkórus élén.
Klasszikus turné

Schiff Andrással turnézott a Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar Európa rangos hangversenytermeiben lépett fel: a bécsi Musikvereinban a színpadra is jutott a közönségből, amúgy mindenkit elvarázsolt, hogy a zenekar énekelni is tud.
Klasszikus zenekar

Utoléri a 21. század közönségét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Élménydúsabb és kidolgozottabb muzsikálást ígér a Liszt Ferenc Kamarazenekar, mely a megújuló produkció révén a 21. század fiatal közönségét is meg szeretné ragadni.