Klasszikus

Szereti Bartókot és a Balatont

2003.06.02. 00:00
Ajánlom
A hétvégén befejeződött a Magyar Rádió bőgősök és basszusgitárosok számára meghirdetett dzsesszversenye. A zsûri díszelnöke mindkét hangszer elismert virtuóza, az amerikai John Patitucci volt, aki szombat este, a verseny gálakoncertjén két másik világsztár – a gitáros Pat Metheny és a dobos Jack deJohnette – társaságában lépett színpadra a Budapest Kongresszusi Központban. Patitucci ezúttal nem villámlátogatásra jött: lemezt is készít Budapesten, így volt ideje válaszolni a Magyar Hírlap kérdéseire.

A negyvenhárom éves, olasz gyökerekkel rendelkező, de már az Egyesült Államokban született Patitucci meglepően sokat tud a magyar zenéről. Ôszinte csodálattal beszél Bartók Béla muzsikájáról, különösen a vonósnégyesekről és a 44 hegedûduóról, amelyeket – nagybőgő-átiratban – maga is játszott már. "A kelet-európai népzene dallam- és ritmuskincse legalább olyan fontos és izgalmas, mint a sokkal felkapottabb Kuba vagy Dél-Amerika zenéje” – mondja. Magyarországi emlékei közül felidézi, hogy amikor Nagykanizsára mentek fellépni, milyen szépnek látta a Balatont, illetve hogy "a legtöbb tehetséges magyar zenészt Lakatosnak hívják.” Ismeri és nagyra tartja Pege Aladárt is – különösen azért, mert Pege a klasszikus zenét és a dzsesszt évtizedek óta egyenrangú mûfajként kezeli. Patitucci örül, hogy – hosszas szervezés után – létrejöhet az a lemezfelvétel, amelyen ő és a dobos Jack deJohnette négy, felváltva játszó magyar zongoristával – Szakcsi Lakatos Bélával, Oláh Kálmánnal, valamint Szakcsi két fiával, Bélával és Róberttel – alkot triót.

Pecek és Plutó a versenyek gyôztese

A Magyar Rádió által meghirdetett dzsesszversenyt a nagybôgôsök mezônyében a tizenhárom éves Pecek Lakatos Krisztián nyerte meg, a második helyen Orbán György, a harmadikon a Bécsben tanuló Darvas Gyula, a negyediken Horváth Plutó József végzett. A basszusgitárosok versenyében az Oláh Cumó Árpád triójából ismert Horváth Plutó József gyôzött, megelôzve az Erdélybôl érkezett Joó Sándor Sebestyént, illetve Kovács Zoltánt.

John Patituccinak a közelmúltban már tizenegyedik lemeze (Songs, Stories and Spirituals) jelent meg a saját neve alatt. Azt mondja, ezeken az albumokon nem akar mindenáron szólózni, inkább a zeneszerzésre koncentrál. A virtuóz bőgőszólókat meghagyja azokra a lemezekre, amikor a dzsessz más világsztárjaival játszik együtt. Így volt ez már a zongorista Chick Corea legendás Elektric Bandjében is vagy Stan Getz, Freddie Hubbard és Wayne Shorter lemezein, akár a legutóbbi, Alegría címû Shorter-opusz esetében. Patitucci régóta a New York-i Concord kiadó mûvésze, s bár a hanglemezipar válsága az amerikai előadókat és kiadókat is sújtja, az ő személyes jövője évekre előre biztosított. "Szerencsésnek érzem magam, mert annyi meghívásom van, hogy a menedzserem válogathat a fellépési lehetőségek között. A Concordnál pedig azt mondták, teljesen szabad kezet adnak a stúdióban. Akarhatnék-e többet? Hiszen én csak egy bőgős vagyok” – mondja szerényen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!