Klasszikus

Szeszélyes express

2009.03.20. 00:00
Ajánlom
Az egyelőre rövid hagyományú Fringe Fesztivál díjazottjai tavaly nagysikerű közös hangversenyt adtak a nagyhagyományú Tavaszi Fesztiválon. Az Etnorom és a Fugato Orchestra koncertjének sikere jól példázta, hogy érdemes a nagyon eltérő gyökerű muzsikák, a más-más szemléletű zenészek közös nevezőjét keresni. S ha már tényleg egy hajóban utaznak, afféle Noé bárkája gyanánt haladnak egy ismeretlen végcél felé, miért ne adnánk a kezükbe közös evezőt is?

A CimbaliBand

Március 20-án a Capriccio Kamarazenekar és a CimbaliBand közös koncertjére kerül sor.

Capriccio Kamarazenekar
2003-ban alakult a Capriccio Kamarazenekar, amelynek művészeti vezetője Bánfalvi Béla, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból. A zenekar minden korszakot felölelő repertoárral rendelkezik. 2006-ban részt vettek a Kodály–Bartók Világzenekar munkájában, Kecskeméten.

CimbaliBand
Unger Balázs Wertetics Szlobodánnal 2006-ban indította útjára a CimbaliBand-et, miután több éven át muzsikált a Dresch Quartet, a Fonó Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosaként. A CimbaliBand cimbalom-harmonika vezette formációja úttörő kezdeményezésnek számít. E két hangszer harmóniája, valamint az ezeket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka alkotják a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát. Ez a kizárólag akusztikus hangszereken megszólaló, mély gyökerekből táplálkozó, ám nagyon is mai, friss és lendületes zene olyanokat is megragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez.


A Capriccio Kamrazenekar

A zenekar második lemeze Feketetó címmel 2008 decemberében jelent meg. Az új dalok közös jellemzője, hogy bennük a különböző népek zenéje nem pusztán önmagukért beszélnek, inkább építőkövei egy sajátos, egyszerre archaikus és modern hangzásvilágnak, melyet ők maguk leginkább "új népzenének" neveznek.

Joó Réka
Professzionális zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában, Dratsay Ákos fuvolaművész-tanárnál kezdte. 2000-ben az országos Jeney Zoltán Ifjúsági Fuvolaversenyen első díjat nyert, s a versenyen nyújtott előadásáért felvételi vizsga nélkül vették fel a budapesti Zeneakadémiára, Kovács Lóránt osztályába. Egyetemi évei alatt Erasmus ösztöndíjasként fél évet az olasz-svájci Luganóban tanult. Művészdiplomáját 2005-ben szerezte meg. Tanulmányai befejezése után több nagyhírű együttes tagjai közé nyert felvételt: az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába, az olaszországi Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto zenekarába, a Jeunesses Musicales Világzenekarba, valamint a Vásáry Tamás által vezetett Kodály Ifjúsági Világzenekarba. A Göteborgi Szimfónikus Zenekar és a Göteborgi Opera részvételével működő Svéd Nemzeti Zenekari Akadémia hallgatója.

(2009. március 20. Millenáris Teátrum 19:30 – A 2008-as Budapest Fringe Fesztivál díjazottjainak koncertje – Szeszélyes express – A Capriccio Kamarazenekar és a CimbaliBand közös koncertje; km.: Joó Réka (fuvola)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.
Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.