Klasszikus

Szeszélyes express

2009.03.20. 00:00
Ajánlom
Az egyelőre rövid hagyományú Fringe Fesztivál díjazottjai tavaly nagysikerű közös hangversenyt adtak a nagyhagyományú Tavaszi Fesztiválon. Az Etnorom és a Fugato Orchestra koncertjének sikere jól példázta, hogy érdemes a nagyon eltérő gyökerű muzsikák, a más-más szemléletű zenészek közös nevezőjét keresni. S ha már tényleg egy hajóban utaznak, afféle Noé bárkája gyanánt haladnak egy ismeretlen végcél felé, miért ne adnánk a kezükbe közös evezőt is?

A CimbaliBand

Március 20-án a Capriccio Kamarazenekar és a CimbaliBand közös koncertjére kerül sor.

Capriccio Kamarazenekar
2003-ban alakult a Capriccio Kamarazenekar, amelynek művészeti vezetője Bánfalvi Béla, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból. A zenekar minden korszakot felölelő repertoárral rendelkezik. 2006-ban részt vettek a Kodály–Bartók Világzenekar munkájában, Kecskeméten.

CimbaliBand
Unger Balázs Wertetics Szlobodánnal 2006-ban indította útjára a CimbaliBand-et, miután több éven át muzsikált a Dresch Quartet, a Fonó Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes cimbalmosaként. A CimbaliBand cimbalom-harmonika vezette formációja úttörő kezdeményezésnek számít. E két hangszer harmóniája, valamint az ezeket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka alkotják a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát. Ez a kizárólag akusztikus hangszereken megszólaló, mély gyökerekből táplálkozó, ám nagyon is mai, friss és lendületes zene olyanokat is megragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez.


A Capriccio Kamrazenekar

A zenekar második lemeze Feketetó címmel 2008 decemberében jelent meg. Az új dalok közös jellemzője, hogy bennük a különböző népek zenéje nem pusztán önmagukért beszélnek, inkább építőkövei egy sajátos, egyszerre archaikus és modern hangzásvilágnak, melyet ők maguk leginkább "új népzenének" neveznek.

Joó Réka
Professzionális zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában, Dratsay Ákos fuvolaművész-tanárnál kezdte. 2000-ben az országos Jeney Zoltán Ifjúsági Fuvolaversenyen első díjat nyert, s a versenyen nyújtott előadásáért felvételi vizsga nélkül vették fel a budapesti Zeneakadémiára, Kovács Lóránt osztályába. Egyetemi évei alatt Erasmus ösztöndíjasként fél évet az olasz-svájci Luganóban tanult. Művészdiplomáját 2005-ben szerezte meg. Tanulmányai befejezése után több nagyhírű együttes tagjai közé nyert felvételt: az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába, az olaszországi Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto zenekarába, a Jeunesses Musicales Világzenekarba, valamint a Vásáry Tamás által vezetett Kodály Ifjúsági Világzenekarba. A Göteborgi Szimfónikus Zenekar és a Göteborgi Opera részvételével működő Svéd Nemzeti Zenekari Akadémia hallgatója.

(2009. március 20. Millenáris Teátrum 19:30 – A 2008-as Budapest Fringe Fesztivál díjazottjainak koncertje – Szeszélyes express – A Capriccio Kamarazenekar és a CimbaliBand közös koncertje; km.: Joó Réka (fuvola)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.