Klasszikus

Szezonkezdő Mahler-ünnep

2012.08.24. 07:14
Ajánlom
Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Művészetek Palotájában a Mahler-ünnepet. Ennek programjáról, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar következő évadáról Fischer Ivánnal beszélgettünk.

- A Mahler-ünnephez idén is csatlakozik egy kiállítás a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívum anyagából, mégpedig Ihlet és alkotás címmel. A pályája során találkozott olyan Mahler-darabokkal, amelyeket már keletkezésük körülményei miatt is különösen érdekesnek talált?

- Zeneszerzőként Mahler lassan, több éven keresztül alakította ki a művek tartalmát, ezt leginkább a második szimfónia esetén tudjuk nyomon követni. Fokozatosan érlelődött egy-egy mű terve, miközben zajlott az élet. Ezért nem hiszem, hogy a keletkezési körülményeknek túl nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk. A komponista forgatókönyve független a mindennapoktól. Így érthetővé válik az a sokat vitatott kérdés, hogy Mahler legtragikusabb szimfóniáját, a hatodikat élete legboldogabb szakaszában írta meg. Az ihlet ugyanakkor rendkívül fontos, de nehezen követhető nyomon. Egy régi, gyerekkori emlék, egy váratlan esemény, egy erős impresszió megmarad, eltárolódik, és akkor bukkan elő, amikor a forgatókönyvben megtalálja a helyét. Nagy vakmerőség kell ahhoz, hogy valaki egy mű keletkezéstörténetében kimutassa egy zenei gondolat eredetét, útját és érkezését.

- Az egy estén, egy műsorban hallható Mahler V. (cisz-moll) szimfónia és az idei ősbemutató, Gyöngyösi Levente III. szimfóniája egyaránt a magánszférából fakad, az elsőt az Alma iránti szerelem, a másodikat a zeneszerző gyermekének születése ihlette.  Ez az összekötő kapocs a két mű között?

- Ez véletlen. A felkéréskor még nem tudtam, hogy Gyöngyösi miről ír majd darabot. Csak azt tartom összekötő kapocsnak, hogy egy-egy Mahler-szimfónia előtt hallunk egy új művet. Néhány év után az a tapasztalat erősödött meg bennem, hogy ez a kombináció Mahler darabjait is új megvilágításba helyezi.

- A Mahler-ünnephez kapcsolódik Britten Noé bárkája című gyermekoperája, az előadásban együtt lépnek színpadra a Fesztiválzenekar muzsikusai és a Budapesti Énekes Iskola szólistái. Mi az, ami ebben a darabban megfogta, amit a legizgalmasabbnak talál?

- Britten, akivel még alkalmam volt találkozni, különösen tisztelte az amatőr muzsikálást, és a gyerekeket is bevonta ebbe a tevékenységbe. Ez az opera nem Operaházba, hanem iskolákba, vidéki kis templomokba való, szereplői nem profik, hanem műkedvelők. Fantasztikus, ahogy Britten lebontja a falat színpad és nézőtér között. A közönség együtt énekel az előadókkal. Brittentől távol állt a profik arroganciája. Nagyon nagy ajándék ez a darab mindazoknak, akik felismerik az aktív részvétel varázsát.

- Az új évad teljes programja olvasható a zenekar honlapján, úgyhogy most csak két eseményt ragadnék ki ebből. Elsőként a négy év után ismét színpadra kerülő Figaro házasságát, amit ön vezényel és rendez. Változott az eltelt idő során a darabhoz fűződő viszonya? Lesznek apró nüanszok, hangsúlyok, amelyek máshová kerülnek?

- Lesznek különbségek, teljesen új énekesgárdát hallhat a közönség, és a látvány is változik. A produkciót New Yorkba és Berlinbe is elvisszük, és remélem, hogy a Mozart operasorozatnak nem ez lesz az utolsó darabja.

- Idén is folytatódik a zenekar Barokk estek című sorozata. A közönség ezeken a hangversenyeken most is találkozhat majd historikus hangszerekkel és a korra jellemző előadásmóddal?

- Feltétlenül, hiszen a BFZ hosszú távú célja, hogy a szimfonikus zenekar mellett otthont adjon specialista együtteseknek is. A barokk kamarazenekar historikus hangszereken játszik, sőt a barokk gesztika megjelenítését is folytatni szeretnénk. Emellett elkezdi munkáját a modern zenét játszó együttes is, és a jövőben más formációk felbukkanása is várható. Ezzel több célt is szolgálunk. A közönség olyan zenéhez jut hozzá, amit a szimfonikus zenekarok általában elkerülnek. A muzsikusok életében pedig lehetőségek nyílnak a kreativitásra, különböző érdeklődési területek megvalósítására.

(A programok részletes listája itt olvasható.)

Mahler: I. szimfónia, km.: Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.
Könyv

Volt rendőr és mosogatott is az 1984 írója

Szemben állt az imperializmussal és az osztálytársadalommal, ugyanakkor támadta a szervezett szocialista mozgalom legtöbb formáját. 1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, kritikus, újságíró, az Állatfarm szerzője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.
Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.