Klasszikus

Szezonnyitás a Filharmóniánál

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. őszi hangversenysorozatára, a hagyományos „Korunk zenéje” kortárs zenei fesztiválra és vidéki koncertjeire várja a zeneszerető közönséget a 2005/2006-os évadban. A Kht.-nak a jövőben is az a célja, hogy nevét csak szakmailag vállalható produkciókhoz adja, illetve hogy vonzó és magas művészi rangú programokat kínáljon.

A Filharmónia őszi hangversenyei
Az évad három rangos külföldi kórus fellépésével indul: az orosz ortodox egyházzenét tolmácsoló Szentpétervári Kamarakórus, az 1400 éves pápai énekkar, a Cappella Sistina, valamint a középkori vokális művekre specializálódott francia Ensemble Discantus látogat Magyarországra. Az utóbbi két együttes koncertjére a hetedik alkalommal megrendezett Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál keretében kerül sor. A további külföldi vendégművészek és -együttesek között lesz az Európai Unió Barokk Zenekara Jaap ter Linden vezényletével és közreműködésével, valamint a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar Pavel Kogan irányításával. Az ősz folyamán fellép Budapesten a Győri, a Szombathelyi és a Debreceni Szimfonikus Zenekar is.

A Filharmónia legfontosabb együttműködő partnere a Magyar Rádió. A két intézmény legjelentősebb közös produkciója a Bartók Béla halálának 60. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi koncert, amelyre a Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor szeptember 26-án; valamint együtt rendezik a MR Elektroakusztikus Zenei Fesztiválját is.

Az őszi koncertek során megemlékeznek majd Liszt Ferenc születésnapjáról, Dobozy Borbála művészi jubileumáról, folytatódik a Bartók vonósnégyes koncertsorozata „A második száz év” címmel, és ettől az évtől kezdve a művészeti ösztöndíjasok fesztiválját is a Filharmónia rendezi.

”Korunk Zenéje” kortárs zenei fesztivál (szeptember 28. - október 11.)

Az immár harmincegyedik alkalommal megrendezett koncertsorozat a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomórészt a magyar művekre összpontosít, és az idén főként a vokális zenére fókuszál. Emlékhangversennyel tisztelegnek a száz éve született Farkas Ferenc emléke előtt, szerzői esttel köszöntik a hetvenöt éves Petrovics Emilt, a hetven éves Sári Józsefet, valamint ősbemutatóval az ugyancsak hetven esztendős Balassa Sándort.

A magyar komponisták mellett amerikai, svéd, szlovák és kárpátaljai magyar művekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők számos ős- és magyarországi bemutató keretében. A fenti szerzőkön kívül elhangoznak még Szőllőssy András, Szőnyi Erzsébet, Vajda János, Vidovszky László, Sáry László, Hollós Máté, Bánkövi Gyula, Madarász Iván, Soós András, Szigeti István, Faragó Béla, Pintér Gyula, Sugár Miklós, Kákonyi Árpád, valamint a legfiatalabb generáció, a zeneakadémista komponisták és a Kodály Zoltán-ösztöndíjasok szerzeményei. A Korunk Zenéje zárókoncertje színházi elemeket is tartalmazó, különleges program lesz a Fesztivál Színházban.

Vidéki koncertsorozatok
A Filharmónia egyik legfontosabb tevékenysége és büszkeségének tárgya a vidéki hangversenyélet. Az egyre színvonalasabb és rangosabb kínálatban jelentős szerepük van az együttműködő partnereknek, a vidéki és a fővárosi szimfonikus zenekaroknak, az önkormányzatoknak, valamint a Raiffeisen Banknak, amellyel évek óta sikeres együttműködési kapcsolatban áll a Kht. A 2005/2006-os évadban nyolc vidéki városban tíz felnőtt bérletsorozatot indítanak. Győr, Szombathely, Sopron, Veszprém, Székesfehérvár, Keszthely és Zalaegerszeg mellett idén már Tapolcán is rendeznek Filharmónia-koncerteket. Négy vidéki bérlet közönsége, mintegy kétezer zenebarát a Nemzeti Hangversenyterembe is ellátogathat ebben a szezonban; hallhatják majd a Wiener Symphonikert, a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekart és az Orchestre des Champs Elysées-t, illetve otthonukban az Európai Unió Barokk Zenekarát, az Il Fondamento-t, a Doni Kozákok Ének-, Zene- és Tánckarát, a Cappella Sistinát, a Szentpétervári Kamarakórust a Wiener Konzertvereint, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart és a Liszt Ferenc Kamarazenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.