Klasszikus

Szezonnyitás a Filharmóniánál

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. őszi hangversenysorozatára, a hagyományos „Korunk zenéje” kortárs zenei fesztiválra és vidéki koncertjeire várja a zeneszerető közönséget a 2005/2006-os évadban. A Kht.-nak a jövőben is az a célja, hogy nevét csak szakmailag vállalható produkciókhoz adja, illetve hogy vonzó és magas művészi rangú programokat kínáljon.

A Filharmónia őszi hangversenyei
Az évad három rangos külföldi kórus fellépésével indul: az orosz ortodox egyházzenét tolmácsoló Szentpétervári Kamarakórus, az 1400 éves pápai énekkar, a Cappella Sistina, valamint a középkori vokális művekre specializálódott francia Ensemble Discantus látogat Magyarországra. Az utóbbi két együttes koncertjére a hetedik alkalommal megrendezett Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál keretében kerül sor. A további külföldi vendégművészek és -együttesek között lesz az Európai Unió Barokk Zenekara Jaap ter Linden vezényletével és közreműködésével, valamint a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar Pavel Kogan irányításával. Az ősz folyamán fellép Budapesten a Győri, a Szombathelyi és a Debreceni Szimfonikus Zenekar is.

A Filharmónia legfontosabb együttműködő partnere a Magyar Rádió. A két intézmény legjelentősebb közös produkciója a Bartók Béla halálának 60. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi koncert, amelyre a Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor szeptember 26-án; valamint együtt rendezik a MR Elektroakusztikus Zenei Fesztiválját is.

Az őszi koncertek során megemlékeznek majd Liszt Ferenc születésnapjáról, Dobozy Borbála művészi jubileumáról, folytatódik a Bartók vonósnégyes koncertsorozata „A második száz év” címmel, és ettől az évtől kezdve a művészeti ösztöndíjasok fesztiválját is a Filharmónia rendezi.

”Korunk Zenéje” kortárs zenei fesztivál (szeptember 28. - október 11.)

Az immár harmincegyedik alkalommal megrendezett koncertsorozat a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomórészt a magyar művekre összpontosít, és az idén főként a vokális zenére fókuszál. Emlékhangversennyel tisztelegnek a száz éve született Farkas Ferenc emléke előtt, szerzői esttel köszöntik a hetvenöt éves Petrovics Emilt, a hetven éves Sári Józsefet, valamint ősbemutatóval az ugyancsak hetven esztendős Balassa Sándort.

A magyar komponisták mellett amerikai, svéd, szlovák és kárpátaljai magyar művekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők számos ős- és magyarországi bemutató keretében. A fenti szerzőkön kívül elhangoznak még Szőllőssy András, Szőnyi Erzsébet, Vajda János, Vidovszky László, Sáry László, Hollós Máté, Bánkövi Gyula, Madarász Iván, Soós András, Szigeti István, Faragó Béla, Pintér Gyula, Sugár Miklós, Kákonyi Árpád, valamint a legfiatalabb generáció, a zeneakadémista komponisták és a Kodály Zoltán-ösztöndíjasok szerzeményei. A Korunk Zenéje zárókoncertje színházi elemeket is tartalmazó, különleges program lesz a Fesztivál Színházban.

Vidéki koncertsorozatok
A Filharmónia egyik legfontosabb tevékenysége és büszkeségének tárgya a vidéki hangversenyélet. Az egyre színvonalasabb és rangosabb kínálatban jelentős szerepük van az együttműködő partnereknek, a vidéki és a fővárosi szimfonikus zenekaroknak, az önkormányzatoknak, valamint a Raiffeisen Banknak, amellyel évek óta sikeres együttműködési kapcsolatban áll a Kht. A 2005/2006-os évadban nyolc vidéki városban tíz felnőtt bérletsorozatot indítanak. Győr, Szombathely, Sopron, Veszprém, Székesfehérvár, Keszthely és Zalaegerszeg mellett idén már Tapolcán is rendeznek Filharmónia-koncerteket. Négy vidéki bérlet közönsége, mintegy kétezer zenebarát a Nemzeti Hangversenyterembe is ellátogathat ebben a szezonban; hallhatják majd a Wiener Symphonikert, a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekart és az Orchestre des Champs Elysées-t, illetve otthonukban az Európai Unió Barokk Zenekarát, az Il Fondamento-t, a Doni Kozákok Ének-, Zene- és Tánckarát, a Cappella Sistinát, a Szentpétervári Kamarakórust a Wiener Konzertvereint, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart és a Liszt Ferenc Kamarazenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.