Klasszikus

Szezonnyitás a Filharmóniánál

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. őszi hangversenysorozatára, a hagyományos „Korunk zenéje” kortárs zenei fesztiválra és vidéki koncertjeire várja a zeneszerető közönséget a 2005/2006-os évadban. A Kht.-nak a jövőben is az a célja, hogy nevét csak szakmailag vállalható produkciókhoz adja, illetve hogy vonzó és magas művészi rangú programokat kínáljon.

A Filharmónia őszi hangversenyei
Az évad három rangos külföldi kórus fellépésével indul: az orosz ortodox egyházzenét tolmácsoló Szentpétervári Kamarakórus, az 1400 éves pápai énekkar, a Cappella Sistina, valamint a középkori vokális művekre specializálódott francia Ensemble Discantus látogat Magyarországra. Az utóbbi két együttes koncertjére a hetedik alkalommal megrendezett Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál keretében kerül sor. A további külföldi vendégművészek és -együttesek között lesz az Európai Unió Barokk Zenekara Jaap ter Linden vezényletével és közreműködésével, valamint a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar Pavel Kogan irányításával. Az ősz folyamán fellép Budapesten a Győri, a Szombathelyi és a Debreceni Szimfonikus Zenekar is.

A Filharmónia legfontosabb együttműködő partnere a Magyar Rádió. A két intézmény legjelentősebb közös produkciója a Bartók Béla halálának 60. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi koncert, amelyre a Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor szeptember 26-án; valamint együtt rendezik a MR Elektroakusztikus Zenei Fesztiválját is.

Az őszi koncertek során megemlékeznek majd Liszt Ferenc születésnapjáról, Dobozy Borbála művészi jubileumáról, folytatódik a Bartók vonósnégyes koncertsorozata „A második száz év” címmel, és ettől az évtől kezdve a művészeti ösztöndíjasok fesztiválját is a Filharmónia rendezi.

”Korunk Zenéje” kortárs zenei fesztivál (szeptember 28. - október 11.)

Az immár harmincegyedik alkalommal megrendezett koncertsorozat a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomórészt a magyar művekre összpontosít, és az idén főként a vokális zenére fókuszál. Emlékhangversennyel tisztelegnek a száz éve született Farkas Ferenc emléke előtt, szerzői esttel köszöntik a hetvenöt éves Petrovics Emilt, a hetven éves Sári Józsefet, valamint ősbemutatóval az ugyancsak hetven esztendős Balassa Sándort.

A magyar komponisták mellett amerikai, svéd, szlovák és kárpátaljai magyar művekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők számos ős- és magyarországi bemutató keretében. A fenti szerzőkön kívül elhangoznak még Szőllőssy András, Szőnyi Erzsébet, Vajda János, Vidovszky László, Sáry László, Hollós Máté, Bánkövi Gyula, Madarász Iván, Soós András, Szigeti István, Faragó Béla, Pintér Gyula, Sugár Miklós, Kákonyi Árpád, valamint a legfiatalabb generáció, a zeneakadémista komponisták és a Kodály Zoltán-ösztöndíjasok szerzeményei. A Korunk Zenéje zárókoncertje színházi elemeket is tartalmazó, különleges program lesz a Fesztivál Színházban.

Vidéki koncertsorozatok
A Filharmónia egyik legfontosabb tevékenysége és büszkeségének tárgya a vidéki hangversenyélet. Az egyre színvonalasabb és rangosabb kínálatban jelentős szerepük van az együttműködő partnereknek, a vidéki és a fővárosi szimfonikus zenekaroknak, az önkormányzatoknak, valamint a Raiffeisen Banknak, amellyel évek óta sikeres együttműködési kapcsolatban áll a Kht. A 2005/2006-os évadban nyolc vidéki városban tíz felnőtt bérletsorozatot indítanak. Győr, Szombathely, Sopron, Veszprém, Székesfehérvár, Keszthely és Zalaegerszeg mellett idén már Tapolcán is rendeznek Filharmónia-koncerteket. Négy vidéki bérlet közönsége, mintegy kétezer zenebarát a Nemzeti Hangversenyterembe is ellátogathat ebben a szezonban; hallhatják majd a Wiener Symphonikert, a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekart és az Orchestre des Champs Elysées-t, illetve otthonukban az Európai Unió Barokk Zenekarát, az Il Fondamento-t, a Doni Kozákok Ének-, Zene- és Tánckarát, a Cappella Sistinát, a Szentpétervári Kamarakórust a Wiener Konzertvereint, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart és a Liszt Ferenc Kamarazenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.