Klasszikus

Szezonnyitás a Filharmóniánál

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. őszi hangversenysorozatára, a hagyományos „Korunk zenéje” kortárs zenei fesztiválra és vidéki koncertjeire várja a zeneszerető közönséget a 2005/2006-os évadban. A Kht.-nak a jövőben is az a célja, hogy nevét csak szakmailag vállalható produkciókhoz adja, illetve hogy vonzó és magas művészi rangú programokat kínáljon.

A Filharmónia őszi hangversenyei
Az évad három rangos külföldi kórus fellépésével indul: az orosz ortodox egyházzenét tolmácsoló Szentpétervári Kamarakórus, az 1400 éves pápai énekkar, a Cappella Sistina, valamint a középkori vokális művekre specializálódott francia Ensemble Discantus látogat Magyarországra. Az utóbbi két együttes koncertjére a hetedik alkalommal megrendezett Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál keretében kerül sor. A további külföldi vendégművészek és -együttesek között lesz az Európai Unió Barokk Zenekara Jaap ter Linden vezényletével és közreműködésével, valamint a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekar Pavel Kogan irányításával. Az ősz folyamán fellép Budapesten a Győri, a Szombathelyi és a Debreceni Szimfonikus Zenekar is.

A Filharmónia legfontosabb együttműködő partnere a Magyar Rádió. A két intézmény legjelentősebb közös produkciója a Bartók Béla halálának 60. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi koncert, amelyre a Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor szeptember 26-án; valamint együtt rendezik a MR Elektroakusztikus Zenei Fesztiválját is.

Az őszi koncertek során megemlékeznek majd Liszt Ferenc születésnapjáról, Dobozy Borbála művészi jubileumáról, folytatódik a Bartók vonósnégyes koncertsorozata „A második száz év” címmel, és ettől az évtől kezdve a művészeti ösztöndíjasok fesztiválját is a Filharmónia rendezi.

”Korunk Zenéje” kortárs zenei fesztivál (szeptember 28. - október 11.)

Az immár harmincegyedik alkalommal megrendezett koncertsorozat a korábbi évekhez hasonlóan túlnyomórészt a magyar művekre összpontosít, és az idén főként a vokális zenére fókuszál. Emlékhangversennyel tisztelegnek a száz éve született Farkas Ferenc emléke előtt, szerzői esttel köszöntik a hetvenöt éves Petrovics Emilt, a hetven éves Sári Józsefet, valamint ősbemutatóval az ugyancsak hetven esztendős Balassa Sándort.

A magyar komponisták mellett amerikai, svéd, szlovák és kárpátaljai magyar művekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők számos ős- és magyarországi bemutató keretében. A fenti szerzőkön kívül elhangoznak még Szőllőssy András, Szőnyi Erzsébet, Vajda János, Vidovszky László, Sáry László, Hollós Máté, Bánkövi Gyula, Madarász Iván, Soós András, Szigeti István, Faragó Béla, Pintér Gyula, Sugár Miklós, Kákonyi Árpád, valamint a legfiatalabb generáció, a zeneakadémista komponisták és a Kodály Zoltán-ösztöndíjasok szerzeményei. A Korunk Zenéje zárókoncertje színházi elemeket is tartalmazó, különleges program lesz a Fesztivál Színházban.

Vidéki koncertsorozatok
A Filharmónia egyik legfontosabb tevékenysége és büszkeségének tárgya a vidéki hangversenyélet. Az egyre színvonalasabb és rangosabb kínálatban jelentős szerepük van az együttműködő partnereknek, a vidéki és a fővárosi szimfonikus zenekaroknak, az önkormányzatoknak, valamint a Raiffeisen Banknak, amellyel évek óta sikeres együttműködési kapcsolatban áll a Kht. A 2005/2006-os évadban nyolc vidéki városban tíz felnőtt bérletsorozatot indítanak. Győr, Szombathely, Sopron, Veszprém, Székesfehérvár, Keszthely és Zalaegerszeg mellett idén már Tapolcán is rendeznek Filharmónia-koncerteket. Négy vidéki bérlet közönsége, mintegy kétezer zenebarát a Nemzeti Hangversenyterembe is ellátogathat ebben a szezonban; hallhatják majd a Wiener Symphonikert, a Moszkvai Állami Szimfonikus Zenekart és az Orchestre des Champs Elysées-t, illetve otthonukban az Európai Unió Barokk Zenekarát, az Il Fondamento-t, a Doni Kozákok Ének-, Zene- és Tánckarát, a Cappella Sistinát, a Szentpétervári Kamarakórust a Wiener Konzertvereint, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart és a Liszt Ferenc Kamarazenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.