Klasszikus

Szezonnyitás a MÁV Zenekarnál

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
Sikerekben gazdag nyarat tudhat maga mögött a MÁV Szimfonikus Zenekar. Augusztus 21-én Luciano Pavarotti hamburgi búcsúkoncertjén közreműködtek, két héttel később pedig a dél-tiroli Meran város zenei fesztiválján léptek fel számos világhírű együttes társaságában. A következő évad terveiről Fenyő Gábor, a zenekar igazgatója adott tájékoztatást a mai sajtótájékoztatón.

A 2004/2005-ös hangversenyévad műsorának alapja két, egyenként nyolc darabból álló zeneakadémiai koncert-sorozat. A program főleg klasszikus és romantikus művekből áll, de néhány huszadik századi alkotás is helyet kapott benne. A Lukács Miklós- és az Erdélyi Miklós-bérlet megvásárlói az ajándékkoncert keretében Verdi Requiemjét hallgathatják meg az új Nemzeti Hangversenyteremben 2005. februárjában. Ezen a koncerten a Magyar Rádió Énekkara csatlakozik a MÁV Zenekarhoz. A Rádiókórussal további két hangversenyt ad a zenekar: Orff Carmina Buranajában és Haydn Teremtésében művében lépnek fel együtt.

Az évad különlegessége lesz Kodály Székely fonó című daljátékának koncertszerű előadása, melyben a Magyar Állami Operaház kórusa lép fel kitűnő magánénekesek táraságában. József Attila századik születésnapja tiszteletére Petrovics Emil 9. kantátáját tűzték műsorra, ebben a Debreceni Kodály Kórus énekel. A fentieken kívül a magyar zenét Liszt Les Preludes-je és Lajtha László VI. szimfóniája képviseli. Folytatódnak a zenekar hagyományos sorozatai, vagyis az Unokák és nagyszülők hangversenyei és a tavalyi évben nagy sikerrel megindult Hosszcsarnoki kamaraestek.

A zenekar vezetése továbbra is szívügyének tekinti a fiatal művészek támogatását. Az 2003-ban megrendezett Nemzetközi Fuvolaverseny győztese, Seres Dóra és a nemrég befejeződött Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny első helyezettje, Fenyő László játszik majd a MÁV Zenekar kíséretében. A Magyar Rádió 2003-as zongoraversenyének díjazottjai közül Benabdallah Marouan és Zsoldos Bálint szintén pódiumra lép az együttes társaságában. Ez utóbbi koncert karmestere a 2003. évi Zágrábi Nemzetközi Karmesterverseny második helyezettje, Dian Csobanov lesz.

A zenekar további két külhoni vendég-karmestert lát vendégül a következő ciklusban: Vladimir Váleket, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőjét, valamint Ondrej Lenardot, a Szlovák Filharmonikusok dirigensét. Rangos külföldi felkérések is várnak az együttesre: a Magyar Nemzeti Balettet St. Pöltenben a Mayerling c. darabban, Hágában pedig a Coppéliában kísérik. A svájci Luzernben Lucia Aliberti énekesnővel lépnek fel.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005-ben ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját. A jubileumi koncert helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem lesz. Hogy a további ünnepi tervekből mi valósulhat meg, az az intézmény anyagi helyzetén fog múlni. A MÁV továbbra is fontosnak tartja zenekarának támogatását, de ennek módja és összege még kérdéses.

A zenekar bérleteinek árusítása szeptember 20-án kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.