Klasszikus

Szezonnyitás a MÁV Zenekarnál

2004.09.16. 00:00
Ajánlom
Sikerekben gazdag nyarat tudhat maga mögött a MÁV Szimfonikus Zenekar. Augusztus 21-én Luciano Pavarotti hamburgi búcsúkoncertjén közreműködtek, két héttel később pedig a dél-tiroli Meran város zenei fesztiválján léptek fel számos világhírű együttes társaságában. A következő évad terveiről Fenyő Gábor, a zenekar igazgatója adott tájékoztatást a mai sajtótájékoztatón.

A 2004/2005-ös hangversenyévad műsorának alapja két, egyenként nyolc darabból álló zeneakadémiai koncert-sorozat. A program főleg klasszikus és romantikus művekből áll, de néhány huszadik századi alkotás is helyet kapott benne. A Lukács Miklós- és az Erdélyi Miklós-bérlet megvásárlói az ajándékkoncert keretében Verdi Requiemjét hallgathatják meg az új Nemzeti Hangversenyteremben 2005. februárjában. Ezen a koncerten a Magyar Rádió Énekkara csatlakozik a MÁV Zenekarhoz. A Rádiókórussal további két hangversenyt ad a zenekar: Orff Carmina Buranajában és Haydn Teremtésében művében lépnek fel együtt.

Az évad különlegessége lesz Kodály Székely fonó című daljátékának koncertszerű előadása, melyben a Magyar Állami Operaház kórusa lép fel kitűnő magánénekesek táraságában. József Attila századik születésnapja tiszteletére Petrovics Emil 9. kantátáját tűzték műsorra, ebben a Debreceni Kodály Kórus énekel. A fentieken kívül a magyar zenét Liszt Les Preludes-je és Lajtha László VI. szimfóniája képviseli. Folytatódnak a zenekar hagyományos sorozatai, vagyis az Unokák és nagyszülők hangversenyei és a tavalyi évben nagy sikerrel megindult Hosszcsarnoki kamaraestek.

A zenekar vezetése továbbra is szívügyének tekinti a fiatal művészek támogatását. Az 2003-ban megrendezett Nemzetközi Fuvolaverseny győztese, Seres Dóra és a nemrég befejeződött Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny első helyezettje, Fenyő László játszik majd a MÁV Zenekar kíséretében. A Magyar Rádió 2003-as zongoraversenyének díjazottjai közül Benabdallah Marouan és Zsoldos Bálint szintén pódiumra lép az együttes társaságában. Ez utóbbi koncert karmestere a 2003. évi Zágrábi Nemzetközi Karmesterverseny második helyezettje, Dian Csobanov lesz.

A zenekar további két külhoni vendég-karmestert lát vendégül a következő ciklusban: Vladimir Váleket, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőjét, valamint Ondrej Lenardot, a Szlovák Filharmonikusok dirigensét. Rangos külföldi felkérések is várnak az együttesre: a Magyar Nemzeti Balettet St. Pöltenben a Mayerling c. darabban, Hágában pedig a Coppéliában kísérik. A svájci Luzernben Lucia Aliberti énekesnővel lépnek fel.

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2005-ben ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját. A jubileumi koncert helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem lesz. Hogy a további ünnepi tervekből mi valósulhat meg, az az intézmény anyagi helyzetén fog múlni. A MÁV továbbra is fontosnak tartja zenekarának támogatását, de ennek módja és összege még kérdéses.

A zenekar bérleteinek árusítása szeptember 20-án kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.