Klasszikus

Sziget 2004: nézőcsúcs és rekordnyereség

2004.08.11. 00:00
Ajánlom
A Sziget Fesztiválon megdőlt az eddigi nézőcsúcs, hiszen ebben az évben 8 ezerrel többen érkeztek, mint a legsikeresebbnek számító 2001-es rendezvényre. A rekordrészvétel a tavalyi nullszaldó után nyereséget hozott a rendezőknek.

A fesztiválon egy hét alatt összesen 369 ezren mulattak a fesztivál koncertjein: szerdán 51 ezer, csütörtökön 57 ezer, pénteken 54 ezer, szombaton pedig 59 ezer látogatót regisztráltak. A legkisebb érdeklődés vasárnap volt, akkor mindössze 46 ezren váltottak jegyet, de hétfőn meg kedden már megint 50-50 ezren szórakoztak a Hajógyári szigeten.

A rekordrészvétel a tavalyi nullszaldó után nyereséget hozott a rendezőknek. A Sziget Kft. 50 millió forintos profittal zárta a fesztivált, 20 millióval többel, mint 2001-ben.

Tavaly 351 ezren látogattak ki a fesztiválra, akkor az első két nap esős időjárása tartotta távol a közönséget a koncertektől. Az eddigi rekordot a 2001-es Sziget Fesztivál tartotta, amikor 361 ezer nézője volt a koncerteknek. Az akkori rendezvény hétvégéjén regisztrált 62 ezres napi nézőcsúcsot az idén sem sikerült megdönteni.

A Sziget Fesztivál ez évi egy hete alatt több mint 100 külföldi, 350-400 hazai zenekar és előadó lépett fel: a további kulturális programokkal együtt összesen ezernél is több produkciót láthattak egy hét alatt. A Fesztivál nemzetköziségére jellemző, hogy az előadók több mint 30 országból érkeztek Ausztráliától Finnországig, Kubától Japánig.

Egyre környezettudatosabbak a Sziget látogatói. Az Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szerint a korábbi évekhez képest arányaiban nem nőtt a szemét mennyisége, sőt a Sziget látogatói egyre többször dobják a kihelyezett szeméttárolókba a szemetet, ezért tisztábbnak is tűnt a Fesztivál területe. A korábbi éveknél 2-3 órával hamarabb be tudták fejezni az éjszaka felhalmozódott szemét eltakarítását és tovább is tartott ez a tiszta állapot. Működött a szelektív hulladékgyűjtés is: közel 14 tonna műanyag gyűlt össze az egy hét alatt.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sokan szánták rá magukat véradásra a Szigeten. Az egy hét alatt összesen körülbelül 1500-an keresték fel a Vöröskereszt ideiglenes véradó helyét, ahol mintegy 1300 egységnyi, vagyis nagyjából 5850 dl vért adtak. Ez Budapest egy heti vérszükségletének 70-75 százaléka. A véradók 20 százaléka külföldi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.