Klasszikus

Sziget 2004: nézőcsúcs és rekordnyereség

2004.08.11. 00:00
Ajánlom
A Sziget Fesztiválon megdőlt az eddigi nézőcsúcs, hiszen ebben az évben 8 ezerrel többen érkeztek, mint a legsikeresebbnek számító 2001-es rendezvényre. A rekordrészvétel a tavalyi nullszaldó után nyereséget hozott a rendezőknek.

A fesztiválon egy hét alatt összesen 369 ezren mulattak a fesztivál koncertjein: szerdán 51 ezer, csütörtökön 57 ezer, pénteken 54 ezer, szombaton pedig 59 ezer látogatót regisztráltak. A legkisebb érdeklődés vasárnap volt, akkor mindössze 46 ezren váltottak jegyet, de hétfőn meg kedden már megint 50-50 ezren szórakoztak a Hajógyári szigeten.

A rekordrészvétel a tavalyi nullszaldó után nyereséget hozott a rendezőknek. A Sziget Kft. 50 millió forintos profittal zárta a fesztivált, 20 millióval többel, mint 2001-ben.

Tavaly 351 ezren látogattak ki a fesztiválra, akkor az első két nap esős időjárása tartotta távol a közönséget a koncertektől. Az eddigi rekordot a 2001-es Sziget Fesztivál tartotta, amikor 361 ezer nézője volt a koncerteknek. Az akkori rendezvény hétvégéjén regisztrált 62 ezres napi nézőcsúcsot az idén sem sikerült megdönteni.

A Sziget Fesztivál ez évi egy hete alatt több mint 100 külföldi, 350-400 hazai zenekar és előadó lépett fel: a további kulturális programokkal együtt összesen ezernél is több produkciót láthattak egy hét alatt. A Fesztivál nemzetköziségére jellemző, hogy az előadók több mint 30 országból érkeztek Ausztráliától Finnországig, Kubától Japánig.

Egyre környezettudatosabbak a Sziget látogatói. Az Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szerint a korábbi évekhez képest arányaiban nem nőtt a szemét mennyisége, sőt a Sziget látogatói egyre többször dobják a kihelyezett szeméttárolókba a szemetet, ezért tisztábbnak is tűnt a Fesztivál területe. A korábbi éveknél 2-3 órával hamarabb be tudták fejezni az éjszaka felhalmozódott szemét eltakarítását és tovább is tartott ez a tiszta állapot. Működött a szelektív hulladékgyűjtés is: közel 14 tonna műanyag gyűlt össze az egy hét alatt.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sokan szánták rá magukat véradásra a Szigeten. Az egy hét alatt összesen körülbelül 1500-an keresték fel a Vöröskereszt ideiglenes véradó helyét, ahol mintegy 1300 egységnyi, vagyis nagyjából 5850 dl vért adtak. Ez Budapest egy heti vérszükségletének 70-75 százaléka. A véradók 20 százaléka külföldi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.