Klasszikus

Sziget 2006

2006.05.18. 00:00
Ajánlom
A felhőtlen nyári fesztiválszezon legváltozatosabb és legtöbb programot kínáló egy hetét ígéri idén a Sziget. Augusztus 9-16. között 200 nemzetközi sztár, 500 hazai zenekar, előadó, DJ, több tucat színtársulat, akrobaták, humoristák, táncosok, bábosok, napi 200 program, több mint 60 programhelyszín várja a látogatókat.

A Sziget tizennégy évvel ezelőtti bevezetése óta óriásit fejlődött, s nagy múltú nemzetközi fesztiválokhoz hasonlóan tavaly már itt is előfordult, hogy az elővételes jegyek jóval a Sziget kezdete előtt gazdára találtak, s a napijegyek is elfogytak. Újdonság a „hazamenős” jegy, amely azok részére ajánlott, akik minden napra találnak ugyan érdekes programot a fesztiválon, ám szállásukat megoldják a Szigeten kívül. A „hazamenős”, nem-sátorozós hetijegyet a hagyományosnál olcsóbban, elővételben június 15-ig 20.000 forintért, később 25.000 forintért lehet megvenni. Az „ottalvós”, sátorozós hetijegy ára elővételben négy napijegy árába (a napijegy 6.000 Ft), azaz 24.000 forintban kerül, június 15. után pedig öt napijegy áráért, 30.000 forintért kapható.

Miután idén a szervezők a tavalyinál több, összesen 40.000 – sátorozós és nem-sátorozós – hetijegyet adnak ki, azonban a napi 65.000 fős befogadóképesség nem változik, a naponta kiadható jegyek a tavalyi 40.000 helyett idén csupán 25.000 lesz, ezért érdemes a napijegyeket is jó előre beszerezni.

Aki már gyakorlott Szigetlakó, az se bízza el magát idén: érdemes lesz nyitott szemmel járni a Szigeten, mert nagyon sok helyszín új helyre került, ezért mindenkinek ajánlott lesz figyelembe venni az útmutató jelzéseket.

Az ismert helyszínek mellett természetesen ebben az évben is lesz klasszikus zenei sátor a Szigeten az Octopus Összművészeti Helyszínen: a programot a Fidelio idén a Művészetek Palotájával közösen állította össze. A Mozart-évforduló jegyében a Così fan tuttét mutatja be a SZÉF és a Bel Canto Operatársulat. A tavalyi Händel-operát idén újabb követi: a Deidamia, ezúttal a Bükki Művészeti Napok produkciójában. Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve is hallható lesz, ám nem az eredeti zongoraváltozat, sőt, nem is a Ravle-féle zenekari változat, hanem egy ütőhangszeres átirat lesz hallható. A fúvószene kedvelői ezúttal a Corpus Harsonaquartet műsorát tekinthetik meg, s a Bartók-évről sem feledkeztek meg a műsor szerkesztői.

A Művészetek Palotája Jazz Színpad a Sziget közepe felé közelít… átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is. Ettől az évtől új helyszínen, nagyobb sátorban, több koncerttel és külföldi fellépővel várja közönségét a jazz-színpad. A 42 koncertet tematikus idősávokban hallgathatja a közönség. 17 órától tradicionális zenét játszó zenekarok és előadók (pl.: Mimi Blais jazz-zongorista Kanadából), fél héttől a legtehetségesebb fiatal formációk lépnek fel (többek között Szőke Nikoletta és a Jazzclusive, a Nigun együttes), este nyolc órától a mérvadónak számító magyar jazzművészeké a színpad (pl.: Babos Gyula, Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György), este tizenegytől pedig indul a nemzetközi sztárparádé: ekkor lép színpadra a lengyel Wasilewski – Kurkiewicz – Miskiewicz trió, a Matthew Shipp – William Parker – Gerald Cleaver formáció, a francia La Campagnie dés musiques à ouïr és Gadó Gábor.

A Pannon Világzenei Nagyszínpad idén is előrukkol néhány nagy sztár magyarországi debütálásával: fellép például a perui Susana Baca, a kanadai La Bottine Souriante, a mali Toumani Diabate vagy a mexikói Lila Downs. De itt lesz vadonatúj, Strange Sensation elnevezésű zenekarával Robert Plant is, és természetesen nem hiányozhat a szerb Boban Markovic és rezesbandája sem. A magyarok közül hallható lesz a Vágtázó Csodaszarvas, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Palya Bea, a Besh o droM, a Makám és a Ghymes együttes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.