Klasszikus

Szigetzene 5let

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Guca Fesztivál-nap (Rádió C Roma Sátor, 19.00) - A szerbiai Guca városa a rezesbandák amolyan Mekkája: több mint négyszáz együttes méri ilyenkor össze tudását néhány nap alatt. A győzteseket aztán meghívják a legnagyobb lakodalmakba és más jelentős ünnepekbe, úgyhogy a dicsőségen túl anyagilag sem mindegy.

A Magyarországra már szinte visszajáró - és amúgy ugyanezen a napon történetesen a Világzenei Színpadon játszó - Boban Markovic szintén itt, Gucában emelkedett ki a többiek közül és figyelt fel rá Goran Bregovic, a Kusturica-filmek zeneszerzője. A Rádió C most az "új szerb roma sztárokat" igyekezett a Szigetre elhozni, így ma estre Elvis Ajdinovic, Milan Nikolic, illetve Bojan Krstic és bandája fújja majd a talpalávalót.
Faithless (Nagyszínpad, 21.30) - Rollo és Sister Bliss duója a kilencvenes évek egyik nagy ígérete volt Angliában. Rollo addig producerkedett, meg mindenféle popelőadók (Pet Shop Boys, Björk, Simply Red) dalaiból készített remixeket, aztán találkozott a zongorán és hegedűn egyaránt játszó, később house-dj-vé vált Sister Bliss-szel, és ettől kezdve társultak. Az 1996-os debütáló album (Reverence) óta két-három évente jön ki újabb anyaguk, a legutolsó alig két hónapja jelent meg, és rajta már szerepel az új tag, LSK.
Los de Abajo (Világzenei, 21.30) - A Mano Negra-vonal egyik jeles követőjének tartják ezt a tizenkét éve Mexico Cityben alakult zenekart. Az énekes Liber Terán vezette csapat eredetileg latin skát játszott, de aztán ez punkhatásokkal, mariachi tradíciókkal és politikai elkötelezettséggel súlyosbodott. A Szigeten korábban egyszer már sikeresen feltüzelték a közönséget, vélhetően most sem lesz másként.
Gadó Gábor Quartet (Klubrádió Jazz Színpad, 21.30) - A negyvenhét éves, kitűnő dzsesszgitáros, Gadó Gábor lassan tíz éve él Franciaországban, ahol időközben az egyik legnépszerűbb dzsesszmuzsikus lett. Jelenlegi kvartettjével (Matthieu Donarier - tenorszaxofon, Sébastien Boisseau - nagybőgő, Joe Quitzke - dob) 2000 óta játszik együtt, a francia fesztiválok és klubok keresett vendége. 2002-ben elnyerte a francia kritikusok legnagyobb elismerését, a Choc de l\'année díjat a magyar BMC-nek megjelent lemezéért.
Tudósok (Bahia, 23.00) - A rettenthetetlen drMáriás és aktuális szabadcsapata a rendszerváltás óta provokál és meghökkent, elszomorít és nevettet bennünket. A kilencvenes évek elején a háború elől menekülve tették át székhelyüket Újvidékről Budapestre, és a kezdetben főként indulatokban és gesztusokban gazdag zenei világuk az elmúlt hat-nyolc évben egyre inkább a dzsessz, a kísérleti zene, a performansz, a költészet felé mozdult el. A nemrég megjelent Mentés másként című anyaguk az idei év egyik veretes produkciója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.