Klasszikus

Szigetzene 5let

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Guca Fesztivál-nap (Rádió C Roma Sátor, 19.00) - A szerbiai Guca városa a rezesbandák amolyan Mekkája: több mint négyszáz együttes méri ilyenkor össze tudását néhány nap alatt. A győzteseket aztán meghívják a legnagyobb lakodalmakba és más jelentős ünnepekbe, úgyhogy a dicsőségen túl anyagilag sem mindegy.

A Magyarországra már szinte visszajáró - és amúgy ugyanezen a napon történetesen a Világzenei Színpadon játszó - Boban Markovic szintén itt, Gucában emelkedett ki a többiek közül és figyelt fel rá Goran Bregovic, a Kusturica-filmek zeneszerzője. A Rádió C most az "új szerb roma sztárokat" igyekezett a Szigetre elhozni, így ma estre Elvis Ajdinovic, Milan Nikolic, illetve Bojan Krstic és bandája fújja majd a talpalávalót.
Faithless (Nagyszínpad, 21.30) - Rollo és Sister Bliss duója a kilencvenes évek egyik nagy ígérete volt Angliában. Rollo addig producerkedett, meg mindenféle popelőadók (Pet Shop Boys, Björk, Simply Red) dalaiból készített remixeket, aztán találkozott a zongorán és hegedűn egyaránt játszó, később house-dj-vé vált Sister Bliss-szel, és ettől kezdve társultak. Az 1996-os debütáló album (Reverence) óta két-három évente jön ki újabb anyaguk, a legutolsó alig két hónapja jelent meg, és rajta már szerepel az új tag, LSK.
Los de Abajo (Világzenei, 21.30) - A Mano Negra-vonal egyik jeles követőjének tartják ezt a tizenkét éve Mexico Cityben alakult zenekart. Az énekes Liber Terán vezette csapat eredetileg latin skát játszott, de aztán ez punkhatásokkal, mariachi tradíciókkal és politikai elkötelezettséggel súlyosbodott. A Szigeten korábban egyszer már sikeresen feltüzelték a közönséget, vélhetően most sem lesz másként.
Gadó Gábor Quartet (Klubrádió Jazz Színpad, 21.30) - A negyvenhét éves, kitűnő dzsesszgitáros, Gadó Gábor lassan tíz éve él Franciaországban, ahol időközben az egyik legnépszerűbb dzsesszmuzsikus lett. Jelenlegi kvartettjével (Matthieu Donarier - tenorszaxofon, Sébastien Boisseau - nagybőgő, Joe Quitzke - dob) 2000 óta játszik együtt, a francia fesztiválok és klubok keresett vendége. 2002-ben elnyerte a francia kritikusok legnagyobb elismerését, a Choc de l\'année díjat a magyar BMC-nek megjelent lemezéért.
Tudósok (Bahia, 23.00) - A rettenthetetlen drMáriás és aktuális szabadcsapata a rendszerváltás óta provokál és meghökkent, elszomorít és nevettet bennünket. A kilencvenes évek elején a háború elől menekülve tették át székhelyüket Újvidékről Budapestre, és a kezdetben főként indulatokban és gesztusokban gazdag zenei világuk az elmúlt hat-nyolc évben egyre inkább a dzsessz, a kísérleti zene, a performansz, a költészet felé mozdult el. A nemrég megjelent Mentés másként című anyaguk az idei év egyik veretes produkciója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.