Klasszikus

Szilasi Alex és a Wrocław Baroque Orchestra

2015.11.02. 16:27
Ajánlom
Lengyelország egyik legfontosabb, korabeli hangszereken játszó zenekara november 11-én Szilasi Alexet és Mondok Yvette-et kíséri a Zeneakadémia Nagytermében.

A Wrocław Baroque Orchestra Lengyelország első számú, historikus hangszereken játszó együtteseként nemcsak a barokk, de a klasszika és a kora romantika zenekari repertoárjának is avatott tolmácsolója. A 2006-ban a Wrocław Filharmonikusok legkiválóbb tagjaiból életre hívott kamarazenekarnak az elmúlt években számtalan szakmai elismerést sikerült bezsebelnie, miközben olyan művészekkel adtak közös koncerteket, mint Philippe Herreweghe, Giovanni Antonini vagy épp Jaap ter Linden. Játékuk egyedülálló összhangjával, hangszereiknek és előadói felfogásuknak egyaránt köszönhető különleges zenekari hangzásukkal Chopin-interpretációjuk kapcsán is sokat foglalkozott a kritika.

A 2012-ben Magyar Arany Érdemkereszttel díjazott, Chopin-specialistaként is számon tartott Szilasi Alex a lengyel zeneszerző zongoraműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója. November 11-én ezúttal az Andante spianato és nagy polonéz, az op. 13-as Fantázia egy lengyel dallamra, valamint az f-moll zongoraverseny lesz hallható előadásában, utóbbiakban wroclawi kamarazenekar kíséretével.

Az est műsorán egy Beethoven-nyitány, valamint két Rossini-ária is szerepel, utóbbiakban szólistaként Mondok Yvette lép színpadra. A kiváló szoprán repertoárján ott találhatjuk az Éj Királynőjét a Varázsfuvolából, a Szöktetés a szerájból Konstanzáját vagy épp Donna Annát és Donna Elvirát a Don Giovanniból. Az énekesnő 2013 óta rendszeresen vállal fellépéseket Wagner-művekben, emellett pedig olyan tenorok mellett láthatta viszont a közönség, mint a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla és Molnár András. 2014-ben közös koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében Vásáry Tamással, ezt követően pedig Amerikában és Kínában lépett fel szólistaként – utóbbi helyszínen épp Szilasi Alex oldalán.

A részletes programról és a jegyárakról további információkat találhat ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Tánc

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.