Klasszikus

Szilasi Alex és a Wrocław Baroque Orchestra

2015.11.02. 16:27
Ajánlom
Lengyelország egyik legfontosabb, korabeli hangszereken játszó zenekara november 11-én Szilasi Alexet és Mondok Yvette-et kíséri a Zeneakadémia Nagytermében.

A Wrocław Baroque Orchestra Lengyelország első számú, historikus hangszereken játszó együtteseként nemcsak a barokk, de a klasszika és a kora romantika zenekari repertoárjának is avatott tolmácsolója. A 2006-ban a Wrocław Filharmonikusok legkiválóbb tagjaiból életre hívott kamarazenekarnak az elmúlt években számtalan szakmai elismerést sikerült bezsebelnie, miközben olyan művészekkel adtak közös koncerteket, mint Philippe Herreweghe, Giovanni Antonini vagy épp Jaap ter Linden. Játékuk egyedülálló összhangjával, hangszereiknek és előadói felfogásuknak egyaránt köszönhető különleges zenekari hangzásukkal Chopin-interpretációjuk kapcsán is sokat foglalkozott a kritika.

A 2012-ben Magyar Arany Érdemkereszttel díjazott, Chopin-specialistaként is számon tartott Szilasi Alex a lengyel zeneszerző zongoraműveinek egyik legavatottabb hazai tolmácsolója. November 11-én ezúttal az Andante spianato és nagy polonéz, az op. 13-as Fantázia egy lengyel dallamra, valamint az f-moll zongoraverseny lesz hallható előadásában, utóbbiakban wroclawi kamarazenekar kíséretével.

Az est műsorán egy Beethoven-nyitány, valamint két Rossini-ária is szerepel, utóbbiakban szólistaként Mondok Yvette lép színpadra. A kiváló szoprán repertoárján ott találhatjuk az Éj Királynőjét a Varázsfuvolából, a Szöktetés a szerájból Konstanzáját vagy épp Donna Annát és Donna Elvirát a Don Giovanniból. Az énekesnő 2013 óta rendszeresen vállal fellépéseket Wagner-művekben, emellett pedig olyan tenorok mellett láthatta viszont a közönség, mint a Kossuth-díjas Kiss B. Atilla és Molnár András. 2014-ben közös koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében Vásáry Tamással, ezt követően pedig Amerikában és Kínában lépett fel szólistaként – utóbbi helyszínen épp Szilasi Alex oldalán.

A részletes programról és a jegyárakról további információkat találhat ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.