Klasszikus

Szilveszter a Zeneakadémián

2005.11.28. 00:00
Ajánlom
Hová menjek Szilveszterkor? Mit találjak ki az évek óta dögunalmas esték helyett? Hogyan ünnepeljem meg az új évet? - kérdezzük magunktól évről évre. Van mégis egy jó ajánlat, ami ebben az évben már ötödik alkalommal ad alternatívát erre a problémára. Az Amadinda és Presser Gábor idén is ott lesz a Zeneakadémián.

A szilveszteri koncert különlegessége az, hogy mindig olyan produkció szórakoztatja a közönséget, amely addig sehol sem volt látható, és nagy valószínűséggel nem is lesz. Korábban ugyanígy került műsorra a Diótörő vagy Ravel zongoradarabjának az Amadinda által átírt változata, de a zenekar klasszikus repertoárjából is előkerülnek majd zeneszámok.

A két „felvonásból” álló este első részében az Amadinda zenél egy feszítettebb, tervezettebb műsorban, majd miután eljön az éjfél, és beköszönt az új év, elkezdődik az igazi happening. Az éjféli himnuszt Rácz Zoltán játssza majd el, a rövid szünetben pedig alkalom nyílik a koccintásra.

Az előző évekhez hasonlóan tehát az Amadinda, Vígh Andrea hárfaművész és Presser Gábor nyitja a sort, majd az éjfél utáni részben feltűnik Marton Éva operaénekesnő is, aki az idei est sztárja lesz. Az éjfél utáni szakasz tehát a megismételhetetlen pillanatoké. Az operaénekesnő elénekli majd Presser Gábor Elvarázsolt éj című dalát, amelyet erre az alkalomra Holló Aurél írt át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.