Klasszikus

Szimfónia-bérlet a Savaria Szimfonikusokkal

2007.11.09. 00:00
Ajánlom
Novemberben is különleges koncertekkel várja a szombathelyi együttes a koncertlátogatókat. 16-án Haydn, Elgar és Rahmanyinov műveiből válogattak, 30-án pedig egy vendégegyüttesnek, a Győri Filharmonikusoknak adnak teret a Bartók Teremben.

Edward Elgar 150 éve született a Worcester-környéki Broadheath-ban, 1857. június 2-án. Az ő emlékére rendez koncertet Szimfónia-bérletük harmadik előadásaként november 16-án a Savaria Szimfonikus Zenekar. Az est szólistája Jiří Bárta lesz, aki generációjának kiemelkedő csellistája, Josef Churchronál, Mirko Skampánál és Borisz Pergamencsikovnál folytatta tanulmányait. Kamarazenészként és szólistaként is vezető művészekkel lép fel Európa, Amerika, Japán és Ausztrália nagy hangversenytermeiben, fesztiváljain. Számos európai ország tévé- és rádióállomásain szerepel, népszerűsíti a cseh zeneszerzőket a neki komponált művek bemutatásával.

1991-ben az Europäische Förderpreis für Musik díjjal jutalmazták, majd ugyanebben az évben Rostropovich-Hammer-díjas lett Los Angelesben. Lemezfelvételei között megtaláljuk Dvorák két gordonkaversenyét, Bach gordonkaszvitjeit, koncertfelvételei közt pedig Kodály szólószonátáját és Sosztakovics gordonkára írt műveit. Jirí Bárta legutóbbi CD-je Mocheles és Hummel szonátáival 2006 áprilisában jelent meg a Hyperion kiadásában. A művész egy 1785-ös Gagliano gordonkán játszik.

November 30-án a Győri Filharmonikus Zenekar Gershwin és Copland műveit szólaltatja meg, az est karmestere Medveczky Ádám, szólistája pedig Németh Gergely lesz. Medveczky Ádám 1941-ben született Budapesten. Először zongorázni, majd négy évig ütőhangszereket tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1968-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán folytatta tanulmányait, 1971-ben részt vett Franco Ferrara mesterképzőjén Olaszországban. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar karnagya. 1976-ban Liszt-díjjal, 1988-ban Kiváló Művész díjjal ismerték el munkásságát.

A Győri Filharmonikus Zenekar Győr kulturális életében mindmáig kiemelkedő szerepet játszó együttes 1968-ban alakult át professzionális koncertzenekarrá. Hazai és nemzetközi koncertsikerek mellett lemezfelvételek jelzik a győri társulat rangját. Európa-szerte jól ismerik az együttest. A zenekar gazdag repertoárján nemcsak klasszikus művek, hanem kortárs magyar szerzők kompozíciói is szerepelnek, amelyek tolmácsolásáért 1988-ban Artisjus-díjat vehettek át.

Németh Gergely zenei tanulmányait nyolc évesen kezdte, első szólóestjét tizenkét évesen adta. 1991-től a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább, 1995-ben részt vett Kocsis Zoltán mesterkurzusán. 2001-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, kiváló minősítéssel. A Győri Mediawave Filmfesztivál koncertsorozatán jazz-zenészként is szerepelt.

(2007. november 16. 19:30 Bartók terem (Szombathely) - A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: III. G-dúr szimfónia; Elgar: e-moll Gordonkaverseny, op. 85; Rahmanyinov: II. e-moll szimfónia, op. 27; km.: Jirí Bárta (gordonka); vez.: Alpaslan Ertüngealp; Szimfónia-bérlet/3

2007. november 30. 19:30 Bartók terem (Szombathely) - A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje; Gershwin: Egy amerikai Párizsban; Kék rapszódia; Barber: Adagio; Copland: Billy a kölyök; km: Németh Gergely (zongora); vez: Medveczky Ádám; Szimfónia-bérlet/4)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.