Klasszikus

Szimfónia-bérlet a Savaria Szimfonikusokkal

2007.11.09. 00:00
Ajánlom
Novemberben is különleges koncertekkel várja a szombathelyi együttes a koncertlátogatókat. 16-án Haydn, Elgar és Rahmanyinov műveiből válogattak, 30-án pedig egy vendégegyüttesnek, a Győri Filharmonikusoknak adnak teret a Bartók Teremben.

Edward Elgar 150 éve született a Worcester-környéki Broadheath-ban, 1857. június 2-án. Az ő emlékére rendez koncertet Szimfónia-bérletük harmadik előadásaként november 16-án a Savaria Szimfonikus Zenekar. Az est szólistája Jiří Bárta lesz, aki generációjának kiemelkedő csellistája, Josef Churchronál, Mirko Skampánál és Borisz Pergamencsikovnál folytatta tanulmányait. Kamarazenészként és szólistaként is vezető művészekkel lép fel Európa, Amerika, Japán és Ausztrália nagy hangversenytermeiben, fesztiváljain. Számos európai ország tévé- és rádióállomásain szerepel, népszerűsíti a cseh zeneszerzőket a neki komponált művek bemutatásával.

1991-ben az Europäische Förderpreis für Musik díjjal jutalmazták, majd ugyanebben az évben Rostropovich-Hammer-díjas lett Los Angelesben. Lemezfelvételei között megtaláljuk Dvorák két gordonkaversenyét, Bach gordonkaszvitjeit, koncertfelvételei közt pedig Kodály szólószonátáját és Sosztakovics gordonkára írt műveit. Jirí Bárta legutóbbi CD-je Mocheles és Hummel szonátáival 2006 áprilisában jelent meg a Hyperion kiadásában. A művész egy 1785-ös Gagliano gordonkán játszik.

November 30-án a Győri Filharmonikus Zenekar Gershwin és Copland műveit szólaltatja meg, az est karmestere Medveczky Ádám, szólistája pedig Németh Gergely lesz. Medveczky Ádám 1941-ben született Budapesten. Először zongorázni, majd négy évig ütőhangszereket tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. 1968-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán folytatta tanulmányait, 1971-ben részt vett Franco Ferrara mesterképzőjén Olaszországban. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar karnagya. 1976-ban Liszt-díjjal, 1988-ban Kiváló Művész díjjal ismerték el munkásságát.

A Győri Filharmonikus Zenekar Győr kulturális életében mindmáig kiemelkedő szerepet játszó együttes 1968-ban alakult át professzionális koncertzenekarrá. Hazai és nemzetközi koncertsikerek mellett lemezfelvételek jelzik a győri társulat rangját. Európa-szerte jól ismerik az együttest. A zenekar gazdag repertoárján nemcsak klasszikus művek, hanem kortárs magyar szerzők kompozíciói is szerepelnek, amelyek tolmácsolásáért 1988-ban Artisjus-díjat vehettek át.

Németh Gergely zenei tanulmányait nyolc évesen kezdte, első szólóestjét tizenkét évesen adta. 1991-től a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább, 1995-ben részt vett Kocsis Zoltán mesterkurzusán. 2001-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, kiváló minősítéssel. A Győri Mediawave Filmfesztivál koncertsorozatán jazz-zenészként is szerepelt.

(2007. november 16. 19:30 Bartók terem (Szombathely) - A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje; Haydn: III. G-dúr szimfónia; Elgar: e-moll Gordonkaverseny, op. 85; Rahmanyinov: II. e-moll szimfónia, op. 27; km.: Jirí Bárta (gordonka); vez.: Alpaslan Ertüngealp; Szimfónia-bérlet/3

2007. november 30. 19:30 Bartók terem (Szombathely) - A Győri Filharmonikus Zenekar koncertje; Gershwin: Egy amerikai Párizsban; Kék rapszódia; Barber: Adagio; Copland: Billy a kölyök; km: Németh Gergely (zongora); vez: Medveczky Ádám; Szimfónia-bérlet/4)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.