Klasszikus

Szimfóniák "vég nélkül"

2014.02.13. 17:58
Ajánlom
Két rejtélyes történetű osztrák szimfóniát hallhatnak azok, akik ellátogatnak a Budapesti Fesztiválzenekar február végi koncertjére.

Schubert 8. szimfóniája a zeneirodalom egyik leggyakrabban játszott és egyben legvitatottabb töredéke.  Egyesek szerint téves az elnevezés, és Schubert valójában befejezte a Befejezetlen szimfóniát, hisz eleve csak két tételesre szánta. Haláláig hat éve volt, ha akarta volna, tovább írja. Nem tette. Miért tette volna, hisz a darab így (is) tökéletes? Befejezetlennek nem is a szerző, hanem az utókor minősítette mondván, a vázlatok szerint hagyományos, négytételes szimfóniának készült volna. Ráadásul a kézirat annak idején elkallódott, csak évekkel a mester halála után került elő. A rejtély tehát rejtély marad. Egy biztos,  „... Schubert olyan újszerű és pompás művet komponált, amely mind a mai napig újra meg újra felbolygatja bennünk az alkotó géniusz gyötrő rejtélyét: hogyan képes az emberi elme ilyen muzsikát kitalálni?" - írta Maurice Brown Schubertről szóló könyvében. De nemcsak a mű, az interpretáció is különleges: Fischer Iván értelmezése felfrissíti és különleges, új megvilágításba helyezi a remekművet, amely csaknem két évszázada gyönyörködteti a közönséget.

Több mint félszázaddal később ugyanabban az országban, Ausztriában született egy másik befejezetlen szimfónia is: Bruckner 9. szimfóniája. Ez valóban befejezetlen. Szerzője - egy másik alkotó géniusz - csaknem 10 éven át dolgozott rajta, zárótétele mégis csak vázlatokban maradt ránk. Bruckner ugyanis ezzel a művel párhuzamosan három másik szimfóniáját dolgozta át, és két másik művet is komponált - betegen. Nem csoda, ha elfogyott az ereje, és ezt nem sikerült már befejeznie. Kezelőorvosa szerint a szerző nem sokkal halála előtt azt mondta: korábban két földi uralkodónak (Lajos bajor királynak és Ferenc József császárnak) ajánlotta egy-egy szimfóniáját, ezt a mostanit azonban minden uralkodók uralkodójának, a Jóistennek ajánlja azzal a kéréssel, hogy adjon még időt a befejezésre. Lelke mélyén azonban sejthette, hogy ez az idő nem adattatik meg neki: úgy rendelkezett, hogy a befejező tétel helyett Te Deum-át adják majd elő.

A két zseniális hattyúdalt március 15-én a tajvani közönség is élvezheti majd a tajpeji National Concert Hallban. A Fesztiválzenekar március 6-án indul ázsiai turnéra Hongkong, Peking, Shanghaj és Tajpej állomásokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Plusz

Őze Áron dadogással élő sorstársaival beszélget

A dadogás elfogadásának világnapján, október 22-én konferenciát szerveznek, amelyre a beszédhibában érintetteket és a témával foglalkozó pszichológusokat is várnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Novemberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Felolvasószínház borkóstolóval, Seress Rezső-est, születésnapi és kortárszenei koncertek az Óbudai Társaskör novemberi programkínálatában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.