Klasszikus

Szimfóniák "vég nélkül"

2014.02.13. 17:58
Ajánlom
Két rejtélyes történetű osztrák szimfóniát hallhatnak azok, akik ellátogatnak a Budapesti Fesztiválzenekar február végi koncertjére.

Schubert 8. szimfóniája a zeneirodalom egyik leggyakrabban játszott és egyben legvitatottabb töredéke.  Egyesek szerint téves az elnevezés, és Schubert valójában befejezte a Befejezetlen szimfóniát, hisz eleve csak két tételesre szánta. Haláláig hat éve volt, ha akarta volna, tovább írja. Nem tette. Miért tette volna, hisz a darab így (is) tökéletes? Befejezetlennek nem is a szerző, hanem az utókor minősítette mondván, a vázlatok szerint hagyományos, négytételes szimfóniának készült volna. Ráadásul a kézirat annak idején elkallódott, csak évekkel a mester halála után került elő. A rejtély tehát rejtély marad. Egy biztos,  „... Schubert olyan újszerű és pompás művet komponált, amely mind a mai napig újra meg újra felbolygatja bennünk az alkotó géniusz gyötrő rejtélyét: hogyan képes az emberi elme ilyen muzsikát kitalálni?" - írta Maurice Brown Schubertről szóló könyvében. De nemcsak a mű, az interpretáció is különleges: Fischer Iván értelmezése felfrissíti és különleges, új megvilágításba helyezi a remekművet, amely csaknem két évszázada gyönyörködteti a közönséget.

Több mint félszázaddal később ugyanabban az országban, Ausztriában született egy másik befejezetlen szimfónia is: Bruckner 9. szimfóniája. Ez valóban befejezetlen. Szerzője - egy másik alkotó géniusz - csaknem 10 éven át dolgozott rajta, zárótétele mégis csak vázlatokban maradt ránk. Bruckner ugyanis ezzel a művel párhuzamosan három másik szimfóniáját dolgozta át, és két másik művet is komponált - betegen. Nem csoda, ha elfogyott az ereje, és ezt nem sikerült már befejeznie. Kezelőorvosa szerint a szerző nem sokkal halála előtt azt mondta: korábban két földi uralkodónak (Lajos bajor királynak és Ferenc József császárnak) ajánlotta egy-egy szimfóniáját, ezt a mostanit azonban minden uralkodók uralkodójának, a Jóistennek ajánlja azzal a kéréssel, hogy adjon még időt a befejezésre. Lelke mélyén azonban sejthette, hogy ez az idő nem adattatik meg neki: úgy rendelkezett, hogy a befejező tétel helyett Te Deum-át adják majd elő.

A két zseniális hattyúdalt március 15-én a tajvani közönség is élvezheti majd a tajpeji National Concert Hallban. A Fesztiválzenekar március 6-án indul ázsiai turnéra Hongkong, Peking, Shanghaj és Tajpej állomásokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Jazz/World

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.