Klasszikus

Szimfóniák "vég nélkül"

2014.02.13. 17:58
Ajánlom
Két rejtélyes történetű osztrák szimfóniát hallhatnak azok, akik ellátogatnak a Budapesti Fesztiválzenekar február végi koncertjére.

Schubert 8. szimfóniája a zeneirodalom egyik leggyakrabban játszott és egyben legvitatottabb töredéke.  Egyesek szerint téves az elnevezés, és Schubert valójában befejezte a Befejezetlen szimfóniát, hisz eleve csak két tételesre szánta. Haláláig hat éve volt, ha akarta volna, tovább írja. Nem tette. Miért tette volna, hisz a darab így (is) tökéletes? Befejezetlennek nem is a szerző, hanem az utókor minősítette mondván, a vázlatok szerint hagyományos, négytételes szimfóniának készült volna. Ráadásul a kézirat annak idején elkallódott, csak évekkel a mester halála után került elő. A rejtély tehát rejtély marad. Egy biztos,  „... Schubert olyan újszerű és pompás művet komponált, amely mind a mai napig újra meg újra felbolygatja bennünk az alkotó géniusz gyötrő rejtélyét: hogyan képes az emberi elme ilyen muzsikát kitalálni?" - írta Maurice Brown Schubertről szóló könyvében. De nemcsak a mű, az interpretáció is különleges: Fischer Iván értelmezése felfrissíti és különleges, új megvilágításba helyezi a remekművet, amely csaknem két évszázada gyönyörködteti a közönséget.

Több mint félszázaddal később ugyanabban az országban, Ausztriában született egy másik befejezetlen szimfónia is: Bruckner 9. szimfóniája. Ez valóban befejezetlen. Szerzője - egy másik alkotó géniusz - csaknem 10 éven át dolgozott rajta, zárótétele mégis csak vázlatokban maradt ránk. Bruckner ugyanis ezzel a művel párhuzamosan három másik szimfóniáját dolgozta át, és két másik művet is komponált - betegen. Nem csoda, ha elfogyott az ereje, és ezt nem sikerült már befejeznie. Kezelőorvosa szerint a szerző nem sokkal halála előtt azt mondta: korábban két földi uralkodónak (Lajos bajor királynak és Ferenc József császárnak) ajánlotta egy-egy szimfóniáját, ezt a mostanit azonban minden uralkodók uralkodójának, a Jóistennek ajánlja azzal a kéréssel, hogy adjon még időt a befejezésre. Lelke mélyén azonban sejthette, hogy ez az idő nem adattatik meg neki: úgy rendelkezett, hogy a befejező tétel helyett Te Deum-át adják majd elő.

A két zseniális hattyúdalt március 15-én a tajvani közönség is élvezheti majd a tajpeji National Concert Hallban. A Fesztiválzenekar március 6-án indul ázsiai turnéra Hongkong, Peking, Shanghaj és Tajpej állomásokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.
Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.