Klasszikus

Szimfonikus fanatikus

2006.03.30. 00:00
Ajánlom
FRANZ SCHUBERT: 7. SZIMFÓNIA, "THE GREAT" A Liszt Ferenc Zeneakadémia zenekara, Simon Albert. BMC, 2005.

"Zenekari muzsikusként nem vált be, szólistának talán jó lesz..." - muzsikusberkekben szállóigévé vált Simon Albert karmester ezen mondása, mely ars poeticájának is tekinthető. Savanyú a szőlő - mondhatják erre a hangszeres szólisták, de tény, hogy az igazán jó zenekari munkás valami olyan különleges zenei tudásnak van birtokában, amellyel a szólisták nem rendelkeznek. Simon Albert ennek a tudásnak a megfejtésére, megtanítására tette fel az életét. A szimfonikus vagy kamara-zenekari játék mindenekfelett! - vallotta a kitűnő dirigens, és a hatvanas-hetvenes években feláldozta fényesnek induló karmesteri karrierjét egy új magyar zenekari képzés megteremtése érdekében. Mindenki "Jumija" a fiatalok körében érezte jól magát, azok között, akiknek muzsikus lelkében könnyebben tudta izzítani azt a tüzet, amely a friss zenekari játékhoz elengedhetetlen. Nem véletlen, hogy Kovács Dénes rektor 1969-ben Simon Albertre bízta a Liszt Ferenc Zeneakadémián a zenekari képzés vezetését. Fanatikus volt. Olykor kegyetlenül kemény, máskor hihetetlenül felemelő próbái legendássá váltak, csakúgy, mint hangversenyei. Kevés felvétel készült róluk, ezek egyikét adta most ki a BMC. 1979. március 4-én a Zeneakadémián hangzott el az a koncert, amelyen Simon Albert Schubert "Nagy" C-dúr szimfóniáját dirigálja. Egy anekdota szerint a művészt nyolcéves korában teljesen magával ragadta ez a muzsika, s a rádiókészüléket átölelve hallgatta áhítattal. Ezen az archív felvételen már nemcsak ez az áhítat, hanem az erő és az elhivatottság is érződik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Vizuál

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.
Színház

110 éve született Both Béla

1910. november 21-én született A tanú című film Bástya elvtársa, az érdemes és kiváló művész Both Béla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.