Klasszikus

Szimfonikus zene az utcán

2004.07.31. 00:00
Ajánlom
Láttak már valaha szimfonikus zenekart esőerdőben játszani? Vagy a legelőn a birkák között? Vagy a vasúti pálya mellett? Vagy akár egy szökőkútban? A tengerparti strandon, egy magas hegy lejtőjén, egy gyors szárnyashajó fedélzetén? Ha nem, érdemes megtudni, hol játszik a legközelebb a Ricciotti zenekar, amely augusztus első hetében Magyarországon turnézik.

Negyven fiatal zenész kötelezte el magát, hogy a szimfonikus zene iránti szeretetét mindenhol és mindenkivel megossza. Azért dolgoznak nagy lelkesedéssel, hogy azoknak az embereknek is elvigyék a zenét, akik általában nem látogatnak el a koncerttermekbe. Szinte semmi olyan nincs a Ricciottiban, amit egy hagyományos zenekartól el lehetne várni. A zenészek az utcai ruhájukban állnak össze zenélni, lehetőleg olyan közel a hallgatósághoz, amilyen közel csak lehet. Az előadás alatt az együttes két tagja konferálja a zeneszámokat, és amennyire csak lehet, megpróbálja bevonni a közönséget a zenekar játékába.

A Ricciotti 1970 óta járja a világot mindig változó összetételben. Zenészei kivétel nélkül akadémiát, illetve konzervatóriumot végzett, vagy még most is ott tanuló zenészek. Az együttes minden turnéjának minden napján minimum 3, maximum 12 koncertet ad. Ez csak akkor kivitelezhető, ha megvan hozzá a kellő sebesség: a tagok kiugranak a buszból, összeállnak, majd megszólaltatják az első hangokat, és ehhez mindössze 2 perc 31 másodpercre van szükségük. Repertoárjuk igen széles: a klasszikus zenétől a jazzig, az operától a popzenéig, a world musictól a filmzenéig terjed, a magyarországi turné központi témája a cigányzene lesz. Hasonlóan változatos a helyszínválasztásuk: augusztus 1. és 7. között játszanak például a Heim Pál Gyermekkórházban, a Pető Intézetben, a Veszprémi Csecsemő és Fogyatékos Személyek Otthonában, a Tököli és a Kozma utcai fegyházban, a budai Várban, a Veszprémi Állatkertben, a balatonfüredi Széchenyi-szobornál, a Sziget Fesztiválon vagy az egri Érsekkertben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.