Klasszikus

Szimfonikus zene az utcán

2004.07.31. 00:00
Ajánlom
Láttak már valaha szimfonikus zenekart esőerdőben játszani? Vagy a legelőn a birkák között? Vagy a vasúti pálya mellett? Vagy akár egy szökőkútban? A tengerparti strandon, egy magas hegy lejtőjén, egy gyors szárnyashajó fedélzetén? Ha nem, érdemes megtudni, hol játszik a legközelebb a Ricciotti zenekar, amely augusztus első hetében Magyarországon turnézik.

Negyven fiatal zenész kötelezte el magát, hogy a szimfonikus zene iránti szeretetét mindenhol és mindenkivel megossza. Azért dolgoznak nagy lelkesedéssel, hogy azoknak az embereknek is elvigyék a zenét, akik általában nem látogatnak el a koncerttermekbe. Szinte semmi olyan nincs a Ricciottiban, amit egy hagyományos zenekartól el lehetne várni. A zenészek az utcai ruhájukban állnak össze zenélni, lehetőleg olyan közel a hallgatósághoz, amilyen közel csak lehet. Az előadás alatt az együttes két tagja konferálja a zeneszámokat, és amennyire csak lehet, megpróbálja bevonni a közönséget a zenekar játékába.

A Ricciotti 1970 óta járja a világot mindig változó összetételben. Zenészei kivétel nélkül akadémiát, illetve konzervatóriumot végzett, vagy még most is ott tanuló zenészek. Az együttes minden turnéjának minden napján minimum 3, maximum 12 koncertet ad. Ez csak akkor kivitelezhető, ha megvan hozzá a kellő sebesség: a tagok kiugranak a buszból, összeállnak, majd megszólaltatják az első hangokat, és ehhez mindössze 2 perc 31 másodpercre van szükségük. Repertoárjuk igen széles: a klasszikus zenétől a jazzig, az operától a popzenéig, a world musictól a filmzenéig terjed, a magyarországi turné központi témája a cigányzene lesz. Hasonlóan változatos a helyszínválasztásuk: augusztus 1. és 7. között játszanak például a Heim Pál Gyermekkórházban, a Pető Intézetben, a Veszprémi Csecsemő és Fogyatékos Személyek Otthonában, a Tököli és a Kozma utcai fegyházban, a budai Várban, a Veszprémi Állatkertben, a balatonfüredi Széchenyi-szobornál, a Sziget Fesztiválon vagy az egri Érsekkertben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.