Klasszikus

Szimfonikusok: vége a dalnak?

2006.07.26. 00:00
Ajánlom
Pengeélen áll két szimfonikus zenekar sorsa: a Magyar Telekomé és a MÁV-é. Az előbbiről azt hallani, a Zeneakadémiához csatlakozva működik tovább, az utóbbinál az a kérdés, a veszteséges vasúttársaság képes-e folytatni a kulturális szponzorációt.

A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar sorsával kapcsolatos hírt az internetes zenei portál, a Fidelio online fórumozója röppentette fel. Szerinte az utolsó társulati ülésen bejelentették: a 2006-2007-es évad után megszűnik az együttes, amely 2007-ben lesz 100 éves. Azt is írja a bennfentes: a Telekom a Zeneakadémia gyakorló együttesét fogja támogatni az összegből, amelyet Ligeti András nemzetközi hírű, kiváló karmester és a Zeneakadémia karmester tanszékének professzora irányít majd. A legképzettebb muzsikusokat megtartják a zenekarból, és ők tanítják a hallgatókat.

Megkérdeztük a Postás, Matáv, majd Telekom neveken ismert zenekar ügyvezetőjét, mi igaz a hírből, de Bolvári-Takács Gábor nem nyilatkozott az ügyről. A Magyar Telekom Nyrt. kommunikációs igazgatójához, Nagy Bálinthoz fordultunk, aki annyit mondott el, hogy közös gondolkodásba kezdtek a zenekar vezetőivel. Egyelőre nincs kiforrott elképzelés, de az biztos, hogy mindenképpen meg akarják tartani a zenekart. Hogy milyen formában, arra csak ősszel tud válaszolni. A szűkszavú nyilatkozatok dacára - nevét eltitkoló informátorunktól - megtudtuk, az átalakításra pénzügyi gondok miatt van szükség. A Telekomtól jelenleg kapott 380 millió forint nem elegendő a zenekar fenntartására, a távközlési cég viszont 2007-től nem hogy emelni, de szinten tartani sem tudja ezt az összeget.

Megkérdeztük a harmadik felet, a Zeneakadémia rektorát is. Mivel még nem született meg a döntés, Batta András csak annyit mondhatott: ha közelebb kerül a Telekom zenekar a Zeneakadémiához, az azt jelenti, magasabb szintre kerülhet a zenei életben. A kezdeményezést egyébként üdvözli.

A napi hírek szerint a MÁV is súlyos anyagi helyzetben van, így felvetődött a kérdés: mi lesz a profiljától különböző, általa fenntartott zenekarral. A MÁV Szimfonikusok ügyvezetője, Lendvai György attól tart, a MÁV társadalmi szerepvállalásáról a felettes szerv dönt majd. A vasúttársaság vezetői többször hangsúlyozták a zenekar értékeit, még az is elhangzott, hogy ez az egyetlen európai szintű szolgáltatásuk. Lendvai szerint hasonló imázshordozóba milliárdokat kell fektetni, míg a MÁV a 370 milliós büdzsébe 220 milliót fizet. A megállapodás megvan erre az évre, de nem tudni, megkapják-e a pénzt a válságos helyzetben.

Mi vár az együttesre, ha csökken a támogatásuk? - kérdeztük. Az ügyvezető nem akar a legrosszabbra gondolni, azaz arra, hogy a MÁV egy fillért sem ad a jövőben. Mivel ő sem tud még egy cégről, amely átvenné a finanszírozásukat, ez azt jelentené: - stílusosan - vége a dalnak. Ez egyébként 1994 óta fenyegeti őket, azóta, hogy alapítványi formában működnek. (Ma már nosztalgiával emlegetik, hogy korábban a szimfonikus zenekar ugyanolyan csoportfőnökség volt, mint a Nyugati pályaudvar; sőt az ötvenes években a zenészek vasúti egyenruhában játszottak.) Ha csökken a pénz, akkor át kell alakítani az együttes működését és a repertoárját. A MÁV Szimfonikus Zenekar fenntartása nem gazdasági kérdés, hanem üzletpolitikai - jelentette ki Lendvai György.

A MÁV sajtóosztályán kérdésünkre elmondták: cégük továbbra is támogatja a zenekart, de még nem tudni, hogy mekkora összeggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.