Klasszikus

Szimmetria és aszimmetria

2003.10.25. 00:00
Ajánlom
Szokatlanul intenzívvé válik a napokban a huszonhárom éve Franciaországban élő Lantos Iván hazai jelenléte – Holnapig címmel válogatáslemeze jelenik meg az elmúlt tizenegy év zenei terméséből, 25-én a Fonóban ettől teljesen független kamarakoncertet ad barátaival, illetve ebből az alkalomból fél évszázad után végre Magyarországon is kapható lesz a Kolinda együttes első két lemeze.

Nem hinném, hogy Lantos Iván neve idehaza sokaknak ismerős, a fénykorát a hetvenes évek második felében élő Kolinda is inkább legenda mifelénk, mint megélt zenetörténet. Az általuk képviselt autonóm folk, folkrock az akkori behatárolt magyar zenei miliőben nem sok életteret kapott, a Franciaországban megjelent három nagylemezük legfeljebb souvenirként érkezett az országba.

Az első egy majdnem népzenei korong, nem a legjobb, de tele van elérhető, szerethető, befogadható dallal, a második talán a leginkább sikerült mű, karakteres ritmusokkal és erős balkáni beütéssel, a harmadik viszont kétségkívül elvontabb elődeinél, furcsább hangokkal, szokatlan hangzásokkal, nehezebben követhető zenei kalandozásokkal. Nem véletlen, hogy francia kiadójuk, az Hexagone csak az első kettőt jelentette meg mostanáig CD-n. De így legalább – még ha fél évszázados késéssel is – kapható lesz idehaza, a Fonó megvett belőlük pár dobozzal, és aki akarja, október 25-én a helyszínen három alaptaggal – Kiss Ferenc, Dabasi Péter és Lantos Iván – dedikáltathatja is.

A Kolinda és Lantos Iván útja amúgy e három album után kettévált, Lantos Párizsban ragadt, és egy Transylvanian Káposzta nevű, franciákból álló formációval pop- és rockvilágslágereket (You Really Got Me, She Loves You, Strangers In The Night, Gimmie Some Loving) adott elő, aszimmetrikus, azaz páratlan ritmusokra átírva azokat. Majd falura húzódott viszsza, családot alapított, gyermekeket nevelt, táncszínházi csoportokkal dolgozott együtt, később átköltözött egy másik faluba, és miután kétkezi munkával ott is felújította a házat, csak a kilencvenes évek elején fordult ismét az aktív zenélés felé. Ekkor jött a kísérleti jellegű Spondo együttes, kizárólag erősítés nélkül játszottak, amolyan énekelt dalokat, egy nem létező ország nyelvén előadva. Mondhatnánk rá azt is, halandzsa szövegekkel, kizárólag a hangok és szótagok ritmusát és dallamát szem előtt tartva.

Közben Lantos ismét felfedezte magának a középkori európai zene szépségét, előbb a XIV–XV. században alkotó Palestrina miséjét értelmezte újra, majd a XVI. század végén élt Angelo Bertalotti énekgyakorlatait. (Az eredetileg a saját énekhangja megtöbbszörözésével felvett műveket azóta egy bolgár női énekkvartettel is rögzítette, a felvétel egyelőre kiadót keres.) 1995 nyarán egy kísérleti album erejéig újra összehozta a Kolindát, a magyar népzenéhez való viszonyát pedig a Lantos Bandával játszotta szalagra. Illetve írt azóta darabokat szólózongorára, és a gyerekkorában beléivódott úttörődalokat gyúrta át a maga szája íze szerint. Mindezekből az 1992 és 2003 között készült kísérletekből szemezget az a már emlegetett válogatáslemez, melyet a napokban jelentetett meg az Etnofon kiadó.

A szombat esti Fonó-beli koncert amúgy ettől függetlenül szerveződött, azon Lantos Iván a barátaival – Dabasi Péterrel, Friedrich Károllyal, Jakabffy Balázzsal, Krulik Zoltánnal, Román Péterrel, Sípos Andrással, Vincze Pállal – kamarazenélget. Műfajilag nem könnyű meghatározni, mi vár ott ránk, Lantos megfogalmazása szerint „akusztikus és csöndes koncert”, ahol az alkotótársakkal arra keresi a választ, hogy a szimmetria és az aszimmetria miként viseli egymást, hogyan lehet ebből szép és szerves zenét létrehozni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.