Klasszikus

Szindbád a Komédiumba megy

2003.10.11. 00:00
Ajánlom
„A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke, mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg az átjárás idők, népek és távolok között. Miről is beszélnek ezek a ráolvasó szövegek? Elduruzsolnak, elbűvölnek… Hangok és sóhajtások… hümmögések, mormogások… világvégi kiáltások… Tagolják a könnyed humorral, vigasztaló erővel és feszített pontossággal előadott fellebbenő szöveget.”

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus ajánló sorai a Makám együttes és Lovász Irén legutóbb megjelent Szindbád című lemezének belső borítóján olvashatók. A Fonó gondozásában megjelent album, értékéhez képest méltatlanul csendesen került a boltok polcaira. Pedig Krulik Zoltán népzenei gyökerű dalai megkapóan egyszerűek, érthetőek, szépek. A hangszerelés bensőséges és visszafogott, az előadás sem tolakodó, kurjongató. Született egy igazi családi lemez, amely éppúgy kinyitja a kaput a gyermekpszichológus által említett idők, népek és távolok között a gyerekek, mint az érzékeny muzsikára fogékony felnőttek számára. A Szindbád a Makám tizedik albuma, újabb lépés az egyébként jó ízléssel mixelt világzenétől a magyar népzene felé. Akinek nem volt alkalma a lemezen meghallgatni a dalokat, a következő hetekben, hónapokban megteheti a Komédiumban. A színház szombat-vasárnap délelőtti gyermekprogramjainak egyike lesz ugyanis Krulik muzsikája. Gryllus Vilmos, Döbrentey Ildikó, Levente Péter és a Kolompos együttes műsora mellett a Szindbád zeneanyaga is pódiumra kerül október 12-én, november 9-én és december 14-én. A zenekarral hol Bognár Szilvia, hol a lemezen is hallható Lovász Irén lép fel. Meglehet: három alkalom valóban kevés, a Makámnak egyelőre azonban ennyi ideje marad: Krulikék ugyanis javában dolgoznak legújabb albumukon, amely afféle skanzen hangulatú lesz. A Folkestra zenekarból ismert Palya Bea, a Besh o droM énekesnője, Szalóky Ági és Bognár Szilvia részvételével rögzítik azokat a zenei gondolatokat, amelyek női szemmel idézik meg a balkáni háborút. A Szindbád a Komédiumba, a Makám a mesékből a valóságba igyekszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.