Klasszikus

Szindbád a Komédiumba megy

2003.10.11. 00:00
Ajánlom
„A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke, mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg az átjárás idők, népek és távolok között. Miről is beszélnek ezek a ráolvasó szövegek? Elduruzsolnak, elbűvölnek… Hangok és sóhajtások… hümmögések, mormogások… világvégi kiáltások… Tagolják a könnyed humorral, vigasztaló erővel és feszített pontossággal előadott fellebbenő szöveget.”

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus ajánló sorai a Makám együttes és Lovász Irén legutóbb megjelent Szindbád című lemezének belső borítóján olvashatók. A Fonó gondozásában megjelent album, értékéhez képest méltatlanul csendesen került a boltok polcaira. Pedig Krulik Zoltán népzenei gyökerű dalai megkapóan egyszerűek, érthetőek, szépek. A hangszerelés bensőséges és visszafogott, az előadás sem tolakodó, kurjongató. Született egy igazi családi lemez, amely éppúgy kinyitja a kaput a gyermekpszichológus által említett idők, népek és távolok között a gyerekek, mint az érzékeny muzsikára fogékony felnőttek számára. A Szindbád a Makám tizedik albuma, újabb lépés az egyébként jó ízléssel mixelt világzenétől a magyar népzene felé. Akinek nem volt alkalma a lemezen meghallgatni a dalokat, a következő hetekben, hónapokban megteheti a Komédiumban. A színház szombat-vasárnap délelőtti gyermekprogramjainak egyike lesz ugyanis Krulik muzsikája. Gryllus Vilmos, Döbrentey Ildikó, Levente Péter és a Kolompos együttes műsora mellett a Szindbád zeneanyaga is pódiumra kerül október 12-én, november 9-én és december 14-én. A zenekarral hol Bognár Szilvia, hol a lemezen is hallható Lovász Irén lép fel. Meglehet: három alkalom valóban kevés, a Makámnak egyelőre azonban ennyi ideje marad: Krulikék ugyanis javában dolgoznak legújabb albumukon, amely afféle skanzen hangulatú lesz. A Folkestra zenekarból ismert Palya Bea, a Besh o droM énekesnője, Szalóky Ági és Bognár Szilvia részvételével rögzítik azokat a zenei gondolatokat, amelyek női szemmel idézik meg a balkáni háborút. A Szindbád a Komédiumba, a Makám a mesékből a valóságba igyekszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.