Klasszikus

Színek – Tornyai Péter és az Anima Musicae koncertje a Lóvasúton

2024.05.29. 14:40
Ajánlom
Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-es megalakulása óta hivatásának tekinti a mai zeneművek előadását. Eddig közel nyolcvan, a zenekarnak ajánlott művet mutattak be. A sorban az első Tornyai Péter műve volt (Ach Gott und Herr), amely azóta több nemzetközi díjat is nyert. A komponistával közösen a zenekar kortárs zenei műhelyt is indított 2013 őszétől, melynek célja a kortárs zene felé irányuló nyitottság és befogadás megragadása.

Soron következő műsoruk összekötő szava a szín, annak sokféleségével, ahogyan ez a vizuális fogalom a hangokban megnyilvánulhat. Zenei utazásuk során felsejlik a japán és indiai zene a nyugati klasszikus kultúra fénytörésén keresztül, bepillantást kapunk a bachi és gregorián dallamok átalakulásába, vizualizálhatjuk a hangok kék árnyalatait, átélhetjük a belső ima transzcendentális állapotát.

Zygmunt Krauze Voices című művének magyarországi bemutatóján egy folyamatosan átalakuló hangzástömb hallható, amely szabad hangszerösszeállítású darabként vonósegyüttesen valószínűleg először szólal meg. Nem úgy Claude Vivier Zipanguja, a kanadai szerző ikonikus darabja. A cím Japán elnevezése Marco Polo korából. Japán mellett az indiai zene inspirációja is a mű mögött áll, ami átvezeti a hallgatót a következő darabhoz. Clarence Barlow tavaly elhunyt brit-indiai szerző sorozata, a Ludus Ragalis 13 prelúdium és fúga, mely ötvözi a bachi formát az indiai rágák dallami elemeivel. A mű billentyűs hangszerre íródott, vonósegyüttesre Tornyai Péter dolgozta át, ez a változat szintén magyarországi bemutató lesz.

Tornyai Péter zeneszerzőként is bemutatkozik az esten: csak hallomásból – Dukay Barnabásnak című művében egy Dukay-tétel harmóniái vannak elrejtve,

ezeket kötik össze az együttes elhangolt részeinek hangzásai. A koncerten a szinesztézia – a harmóniák konkrét színekhez való társítása – is szerepet kap Kecskés D. Balázs Blue című művében, gyengédséget, vigaszt, szorongást, lelkesedést és reflexiót váltva ki. A műsor zárásaként Olivier Messiaen Prière du Christ montant vers son Père tétele csendül fel. Ez a tétel a L'Ascension című nagyzenekari (és orgonára is átdolgozott) művének utolsó, csak vonószenekarra írt tétele, melyben az idő a végtelen érzetét idézve feszül ki.

4KMS_ACSK_240403_1-120105.jpg

Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Hegedűs Bence / 4K Média Stúdió)

Tornyai Péter Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, hegedű- és brácsaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. 2013 óta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhely művészeti vezetője, ugyanebben az évben Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban részesült. A CentriFUGA Kortárszenei Műhely és a Hermina Galéria Hang-kép alkotócsoportjának alapító tagja. 2016-ban az ostravai GENERACE Zeneszerzőversenyen első díjat, 2017-ben második díjat szerzett. Szintén 2016-ban Junior Príma Díjjal jutalmazták, 2017-ben Artisjus-díjjal tüntették ki, valamint az UMZF zeneszerzőversenyen a nagyzenekari kategória első díjasa lett.

SZÍNEK – Az Anima Musicae Kamarazenekar kortárs zenei műhelyének koncertje
június 6. 19:00, Lóvasút

A koncertre itt válthatnak jegyet.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Tornyai Péter (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.