Klasszikus

Színes műsor kérdőívvel

2007.02.12. 00:00
Ajánlom
Nagyszerű hazai és nemzetközi művészek közreműködésével ad koncertet a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar február 12-én, a szombathelyi Helyőrségi klub színháztermében. A Rajter-bérlet keretében megrendezésre kerülő hangverseny este fél nyolckor kezdődik.

Közönségcsalogató, vendégművészekben gazdag műsorral lép színpadra a szimfonikus zenekar hétfő esti koncertjén. A cseh nemzeti zene alapítója, Antonin Dvorak gordonkaversenyét a szintén cseh származású Jiri Barta tolmácsolásában hallhatja a publikum. A népszerű csellóművész a zeneirodalom talán legszebb gordonkaversenyét választotta erre az alkalomra. Az est folytatásaként Stravinszky Róka című, zenei köntösbe bújtatott erkölcsi példázatát élvezheti a közönség. Ebben a műben a Nemzeti Énekkar négy kitűnő szólistájával – Csapó József, Gavodi Zoltán, Gáspár István, Gerzsenyi Csaba - egészül ki a zenekar, akik énekes-tehetségükön túl a színpadi játék eszközeit felhasználva kísérlik meg életközelibbé tenni a történetet.

Érdekesség, hogy a szerző cimbalmon komponálta a darabot, hétfőn este ez a szimfonikus koncerteken ritkán hallható hangszer is megszólal. Az orosz szerző egy másik műve, a Pulcinella szvit zárja a hangversenyt, amelyet – Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének betegsége miatt – Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója dirigál majd.

A legutóbbi Filharmónia-bérlet koncertjéhez hasonlóan, a hétfő esti Rajter-bérlet előadásának közönsége is kérdőívet kap kézhez a koncert előtt. A kérdéssor kitöltésével a zenekar és a vezetőség pontos képet szeretne kapni a publikum véleményéről, igényeiről. A felmérésben közreműködők között értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők.

(2007. február 12. 19:30 Helyőrségi Klub (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje: "Stravinsky, Kodály emlékhangverseny": Dvorák: Gordonkaverseny, op. 104; Stravinsky: Renard (Róka); Pulcinella szvit; km.: Jiri Barta (gordonka), vez.: Alpaslan Ertüngealp, Rajter bérlet/6)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.