Klasszikus

Színes műsor kérdőívvel

2007.02.12. 00:00
Ajánlom
Nagyszerű hazai és nemzetközi művészek közreműködésével ad koncertet a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar február 12-én, a szombathelyi Helyőrségi klub színháztermében. A Rajter-bérlet keretében megrendezésre kerülő hangverseny este fél nyolckor kezdődik.

Közönségcsalogató, vendégművészekben gazdag műsorral lép színpadra a szimfonikus zenekar hétfő esti koncertjén. A cseh nemzeti zene alapítója, Antonin Dvorak gordonkaversenyét a szintén cseh származású Jiri Barta tolmácsolásában hallhatja a publikum. A népszerű csellóművész a zeneirodalom talán legszebb gordonkaversenyét választotta erre az alkalomra. Az est folytatásaként Stravinszky Róka című, zenei köntösbe bújtatott erkölcsi példázatát élvezheti a közönség. Ebben a műben a Nemzeti Énekkar négy kitűnő szólistájával – Csapó József, Gavodi Zoltán, Gáspár István, Gerzsenyi Csaba - egészül ki a zenekar, akik énekes-tehetségükön túl a színpadi játék eszközeit felhasználva kísérlik meg életközelibbé tenni a történetet.

Érdekesség, hogy a szerző cimbalmon komponálta a darabot, hétfőn este ez a szimfonikus koncerteken ritkán hallható hangszer is megszólal. Az orosz szerző egy másik műve, a Pulcinella szvit zárja a hangversenyt, amelyet – Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének betegsége miatt – Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója dirigál majd.

A legutóbbi Filharmónia-bérlet koncertjéhez hasonlóan, a hétfő esti Rajter-bérlet előadásának közönsége is kérdőívet kap kézhez a koncert előtt. A kérdéssor kitöltésével a zenekar és a vezetőség pontos képet szeretne kapni a publikum véleményéről, igényeiről. A felmérésben közreműködők között értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők.

(2007. február 12. 19:30 Helyőrségi Klub (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje: "Stravinsky, Kodály emlékhangverseny": Dvorák: Gordonkaverseny, op. 104; Stravinsky: Renard (Róka); Pulcinella szvit; km.: Jiri Barta (gordonka), vez.: Alpaslan Ertüngealp, Rajter bérlet/6)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.