Klasszikus

Színes műsor kérdőívvel

2007.02.12. 00:00
Ajánlom
Nagyszerű hazai és nemzetközi művészek közreműködésével ad koncertet a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar február 12-én, a szombathelyi Helyőrségi klub színháztermében. A Rajter-bérlet keretében megrendezésre kerülő hangverseny este fél nyolckor kezdődik.

Közönségcsalogató, vendégművészekben gazdag műsorral lép színpadra a szimfonikus zenekar hétfő esti koncertjén. A cseh nemzeti zene alapítója, Antonin Dvorak gordonkaversenyét a szintén cseh származású Jiri Barta tolmácsolásában hallhatja a publikum. A népszerű csellóművész a zeneirodalom talán legszebb gordonkaversenyét választotta erre az alkalomra. Az est folytatásaként Stravinszky Róka című, zenei köntösbe bújtatott erkölcsi példázatát élvezheti a közönség. Ebben a műben a Nemzeti Énekkar négy kitűnő szólistájával – Csapó József, Gavodi Zoltán, Gáspár István, Gerzsenyi Csaba - egészül ki a zenekar, akik énekes-tehetségükön túl a színpadi játék eszközeit felhasználva kísérlik meg életközelibbé tenni a történetet.

Érdekesség, hogy a szerző cimbalmon komponálta a darabot, hétfőn este ez a szimfonikus koncerteken ritkán hallható hangszer is megszólal. Az orosz szerző egy másik műve, a Pulcinella szvit zárja a hangversenyt, amelyet – Alpaslan Ertüngealp, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének betegsége miatt – Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója dirigál majd.

A legutóbbi Filharmónia-bérlet koncertjéhez hasonlóan, a hétfő esti Rajter-bérlet előadásának közönsége is kérdőívet kap kézhez a koncert előtt. A kérdéssor kitöltésével a zenekar és a vezetőség pontos képet szeretne kapni a publikum véleményéről, igényeiről. A felmérésben közreműködők között értékes nyereményeket sorsolnak ki a szervezők.

(2007. február 12. 19:30 Helyőrségi Klub (Szombathely) - A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar koncertje: "Stravinsky, Kodály emlékhangverseny": Dvorák: Gordonkaverseny, op. 104; Stravinsky: Renard (Róka); Pulcinella szvit; km.: Jiri Barta (gordonka), vez.: Alpaslan Ertüngealp, Rajter bérlet/6)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.