Klasszikus

Színes muzsika-ünnep a Kodályban

2004.10.07. 00:00
Ajánlom
Október 1. a Zene Világnapja. Sokan azt sem tudják, hogy van ilyen, vagy ha tudják, nem foglalkoznak vele. Nem így van ez a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Bár itt a zenéről szólnak a mindennapok, az ünnepnek is méltó hangulatot adtak. A zene előtti tiszteletadást megosztották testvériskolájukkal, a besztercebányai Jana Levoslava Bellu Konzervatóriummal.

A hangversenyt a J. L. Bellu Konzervatórium vegyeskara és női kamarakórusa nyitotta meg, melyeket Katerina Koreňova és Miroslava Matisova karnagyok vezényeltek. Műsorukban barokk, klasszikus és szlovák kortárs zeneszerzők művei szerepeltek. Nagy sikert aratott a Konzervatórium Jazz kvartettje. Ezt követte a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola vegyeskarának előadása, melyet Róthné Végh Mónika vezényelt.

Az igazi sikert a két kórus közös produkciója aratta, melyben felcsendült egy szlovák darab, Ivan Hrušovsky: Hideg szelek zúgnak… c. műve és Bárdos Lajos: Dana danája. Felejthetetlen élmény volt a két kórus csengő hangjait együtt hallani, amint megtöltötték a termet, sőt még az utcán arra sétálókban is fenséges érzést keltettek.

Este a két iskola együtt tekintette meg Humperdinck: Jancsi és Juliska c. operáját a Csokonai Színházban. A gazdag élményeket nyújtó zenei világnaptól feltöltődve, annak folytatásaként másnap újabb sikeres koncertet adtak a Svetits Katolikus Gimnáziumban. Úgy hiszem, nem volt hiábavaló Jehudi Menuhin kezdeményezése, hisz ha vannak ilyen lelkes fiatalok, akik ennyire odaadóak a zene iránt, megérdemlik, hogy egy évben legalább 1 napon, a világban bárhol, együtt ünnepelhessenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.