Klasszikus

Színes muzsika-ünnep a Kodályban

2004.10.07. 00:00
Ajánlom
Október 1. a Zene Világnapja. Sokan azt sem tudják, hogy van ilyen, vagy ha tudják, nem foglalkoznak vele. Nem így van ez a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Bár itt a zenéről szólnak a mindennapok, az ünnepnek is méltó hangulatot adtak. A zene előtti tiszteletadást megosztották testvériskolájukkal, a besztercebányai Jana Levoslava Bellu Konzervatóriummal.

A hangversenyt a J. L. Bellu Konzervatórium vegyeskara és női kamarakórusa nyitotta meg, melyeket Katerina Koreňova és Miroslava Matisova karnagyok vezényeltek. Műsorukban barokk, klasszikus és szlovák kortárs zeneszerzők művei szerepeltek. Nagy sikert aratott a Konzervatórium Jazz kvartettje. Ezt követte a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola vegyeskarának előadása, melyet Róthné Végh Mónika vezényelt.

Az igazi sikert a két kórus közös produkciója aratta, melyben felcsendült egy szlovák darab, Ivan Hrušovsky: Hideg szelek zúgnak… c. műve és Bárdos Lajos: Dana danája. Felejthetetlen élmény volt a két kórus csengő hangjait együtt hallani, amint megtöltötték a termet, sőt még az utcán arra sétálókban is fenséges érzést keltettek.

Este a két iskola együtt tekintette meg Humperdinck: Jancsi és Juliska c. operáját a Csokonai Színházban. A gazdag élményeket nyújtó zenei világnaptól feltöltődve, annak folytatásaként másnap újabb sikeres koncertet adtak a Svetits Katolikus Gimnáziumban. Úgy hiszem, nem volt hiábavaló Jehudi Menuhin kezdeményezése, hisz ha vannak ilyen lelkes fiatalok, akik ennyire odaadóak a zene iránt, megérdemlik, hogy egy évben legalább 1 napon, a világban bárhol, együtt ünnepelhessenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.