Klasszikus

Szinetár az Opera élén

2002.12.13. 00:00
Ajánlom
Négy évre nevezték ki az eddigi megbízott főigazgatót Titkos szavazással 10-2 arányban Szinetár Miklóst javasolta a Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatójának a 12 tagú szakmai bizottság, amelyet Görgey Gábor kulturális miniszter elfogadott, és bejelentette: 2003. január 1-jétől négy évre az eddigi megbízott főigazgatót nevezi ki a Magyar Állami Operaház élére. A bírálóbizottság a döntésben különösen fontosnak tartotta Szinetár pályázatában az utódneveléssel kapcsolatos elképzelését, mely szerint legfontosabb feladatának „a folyamatosságot és megújulást egyaránt biztosító utódlás előkészítését” tartja.

Ismeretes: az októberben kiírt pályázatra összesen négyen adtak be pályaművet, közülük hárman – Dékány Endre zeneszerző, Marton Éva opera-énekesnő és Szinetár Miklós – járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalára. A Görgey Gábor által felkért bírálóbizottság tagja volt Csengery Adrienne, a Magyar Zenei Tanács elnöke, Rotter Oszkár, az Operaház szakszervezetének vezetője, Rozsos István, a dalszínház közalkalmazotti tanácsának elnöke, Harsányi László közgazdász, Kincses Veronika és Molnár András operaénekes, Szirtes György, az Operaház nyugalmazott igazgatóhelyettese, Batta András zenekritikus, Fekete Gyula zeneszerző, Seregi László koreográfus, Kovács László, a Rádiózenekar vezető karmestere és Schneider Márta, a művészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkára.

– Nagy nyomás nehezedett rám a társulat részéről is, hogy pályázzak, bár tisztában vagyok azzal, hogy ez nem elsősorban a személyemnek szól, hanem annak az óhajnak, hogy az elmúlt év drámai fejleményei után végre nyugalom legyen a házban – válaszolta érdeklődésünkre az eredmény ismeretében Szinetár Miklós. Mint elmondta, előtte kikérte a Magyar Állami Operaház 20 tagú igazgatóságának a véleményét, mely – annak ellenére, hogy nyolc tagja az előző vezetőség idején került be – egyhangúlag támogatta. Reményei szerint most sikerül majd megvalósítania azokat a terveiket, amelyeket korábban pénz hiányában nem tudott.

Marton Éva nevében férje, Marton Zoltán lapunknak csak annyit mondott: gratulálnak az új főigazgatónak, remélik, hogy „éppen olyan aktívan dolgozik majd négy éven keresztül, mint azt az elmúlt hónapokban tette, és azzal, hogy Marton Éva pályázott, talán pár ötlettel sikerült hozzájárulnia az Operaház távlati megújulásához”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.