Klasszikus

Szinetár búcsúzik az Operaháztól

2005.05.06. 00:00
Ajánlom
Az Operaház hónapról hónapra súlyosabb helyzete végül az intendás-főigazgató távozásához vezetett: Szinetár Miklós megbízatása 2005. június 1-jével megszűnik.

Új ügyvezető igazgató érkezése, nagyarányú leépítések, sztrájkfenyegetettség, folyamatos finanszírozási nehézségek - a Magyar Állami Operaház felől az elmúlt hetekben-hónapokban szinte folyamatosan érkeztek a kevéssé megnyugtató hírek. Szinetár távozásával egy korszak szinte bizonyosan véget ért - de hogyan tovább?

A kulturális tárca tervei szerint már május 15-én megjelenik a pályázati kiírás az Operaház főigazgatói posztjára. Az új főigazgató talán már a nyáron munkába állhat, addig is Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.

Az új főigazgató egyik legfontosabb feladata az Operaház működésének átalakítása, a régóta halogatott reformok végrehajtása lesz. Az NKÖM a strukturális változtatások végrehajtására 1,8 milliárd forintos egyszeri külön támogatást biztosít az intézmény részére a 4,5 milliárdos alaptámogatáson felül. A racionalizálás egyebek mellett a program korszerűsítését, a repertoár szűkítését, valamint az engedélyezett 1008 fős közalkalmazotti létszám feletti 89 fő elbocsátását jelenti.

Szinetár az Operaházban kifüggesztett nyílt levelében egyebek mellett a következőkkel indokolta távozását: "Nyilvánvaló, hogy komoly és megalapozott változások véghezvitele több évet igényel és én ilyeneket a magam hátralévő egy évében nem kezdhetek el - mert nincs ilyen elképzelésem és mert nem erre vállalkoztam." Ugyanebben a levélben Szinetár utal arra, hogy a pénzügyi gondok korántsem oldódnak meg az ő távozásával: " A pénzügyi támogatás még mindig kevesebb lesz, mint amennyivel a színház vezetését 2002-ben átvettem, és ami szükséges jelenlegi programunk végrehajtásához. Így lehetséges, hogy ősszel további takarékossági intézkedésekre lesz szükség."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.