Klasszikus

Szinetár búcsúzik az Operaháztól

2005.05.06. 00:00
Ajánlom
Az Operaház hónapról hónapra súlyosabb helyzete végül az intendás-főigazgató távozásához vezetett: Szinetár Miklós megbízatása 2005. június 1-jével megszűnik.

Új ügyvezető igazgató érkezése, nagyarányú leépítések, sztrájkfenyegetettség, folyamatos finanszírozási nehézségek - a Magyar Állami Operaház felől az elmúlt hetekben-hónapokban szinte folyamatosan érkeztek a kevéssé megnyugtató hírek. Szinetár távozásával egy korszak szinte bizonyosan véget ért - de hogyan tovább?

A kulturális tárca tervei szerint már május 15-én megjelenik a pályázati kiírás az Operaház főigazgatói posztjára. Az új főigazgató talán már a nyáron munkába állhat, addig is Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.

Az új főigazgató egyik legfontosabb feladata az Operaház működésének átalakítása, a régóta halogatott reformok végrehajtása lesz. Az NKÖM a strukturális változtatások végrehajtására 1,8 milliárd forintos egyszeri külön támogatást biztosít az intézmény részére a 4,5 milliárdos alaptámogatáson felül. A racionalizálás egyebek mellett a program korszerűsítését, a repertoár szűkítését, valamint az engedélyezett 1008 fős közalkalmazotti létszám feletti 89 fő elbocsátását jelenti.

Szinetár az Operaházban kifüggesztett nyílt levelében egyebek mellett a következőkkel indokolta távozását: "Nyilvánvaló, hogy komoly és megalapozott változások véghezvitele több évet igényel és én ilyeneket a magam hátralévő egy évében nem kezdhetek el - mert nincs ilyen elképzelésem és mert nem erre vállalkoztam." Ugyanebben a levélben Szinetár utal arra, hogy a pénzügyi gondok korántsem oldódnak meg az ő távozásával: " A pénzügyi támogatás még mindig kevesebb lesz, mint amennyivel a színház vezetését 2002-ben átvettem, és ami szükséges jelenlegi programunk végrehajtásához. Így lehetséges, hogy ősszel további takarékossági intézkedésekre lesz szükség."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.