Klasszikus

Szinetár búcsúzik az Operaháztól

2005.05.06. 00:00
Ajánlom
Az Operaház hónapról hónapra súlyosabb helyzete végül az intendás-főigazgató távozásához vezetett: Szinetár Miklós megbízatása 2005. június 1-jével megszűnik.

Új ügyvezető igazgató érkezése, nagyarányú leépítések, sztrájkfenyegetettség, folyamatos finanszírozási nehézségek - a Magyar Állami Operaház felől az elmúlt hetekben-hónapokban szinte folyamatosan érkeztek a kevéssé megnyugtató hírek. Szinetár távozásával egy korszak szinte bizonyosan véget ért - de hogyan tovább?

A kulturális tárca tervei szerint már május 15-én megjelenik a pályázati kiírás az Operaház főigazgatói posztjára. Az új főigazgató talán már a nyáron munkába állhat, addig is Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.

Az új főigazgató egyik legfontosabb feladata az Operaház működésének átalakítása, a régóta halogatott reformok végrehajtása lesz. Az NKÖM a strukturális változtatások végrehajtására 1,8 milliárd forintos egyszeri külön támogatást biztosít az intézmény részére a 4,5 milliárdos alaptámogatáson felül. A racionalizálás egyebek mellett a program korszerűsítését, a repertoár szűkítését, valamint az engedélyezett 1008 fős közalkalmazotti létszám feletti 89 fő elbocsátását jelenti.

Szinetár az Operaházban kifüggesztett nyílt levelében egyebek mellett a következőkkel indokolta távozását: "Nyilvánvaló, hogy komoly és megalapozott változások véghezvitele több évet igényel és én ilyeneket a magam hátralévő egy évében nem kezdhetek el - mert nincs ilyen elképzelésem és mert nem erre vállalkoztam." Ugyanebben a levélben Szinetár utal arra, hogy a pénzügyi gondok korántsem oldódnak meg az ő távozásával: " A pénzügyi támogatás még mindig kevesebb lesz, mint amennyivel a színház vezetését 2002-ben átvettem, és ami szükséges jelenlegi programunk végrehajtásához. Így lehetséges, hogy ősszel további takarékossági intézkedésekre lesz szükség."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.